Gran actuació de siboc (Caprimulgus ruficollis)

Aquí teniu un niu de siboc (Caprimulgus ruficollis) en un camp d'oliveres que va pondre el primer ou el 3 de juny (gràcies a Toni Altayó per comunicar-me'l). Cap el 24-25 devien néixer els polls i el 29 els vam anellar. El siboc adult covant aguanta la presència d'una persona sense aixecar-se fins que estàs realment a prop.
Durant els primer dies d'edat els pollets d'ocells nidícoles no controlen la temperatura i l'adult els ha de donar escalfor o ombra per mantenir constant la seva temperatura, en el video, aquest adult aguanta l'observador fins a menys d'un metre de distància i ll'avors s'aixeca.
Per atraure el "predador" cap a ell, el siboc simula estar ferit i es va allunyant del niu, incitant el suposat predador a seguir-lo fins que, quan ja està lluny del niu, aixeca el vol normalment i deixa el perseguidor amb un pam de nas.
Però aquest no va ser el cas, un servidor el va filmar i després va gravar també els pollets, críptics, al niu.


 Els pollets confien en el seu camuflatge per passar desapercebuts. Realment, si no hi estàs ben bé a sobre semblen dues pedres.


Quan té polls, el siboc canvia el niu de lloc si és descobert i m'estranya que aquest estigués al mateix lloc que dissabte, quan també vaig aixecar-lo i anellar els polls. Estic segur que avui ja el canviaran. Ara els polls estan en una edat que convé no tocar-los perquè possiblement sortirien corrents i, tot i que tampoc és molt problema per aquesta espècie, no vull molestar-los.


L'època de cria és fantàstica i et regala experiències com aquesta...

Bon birding!


Comentaris

  1. Muy impresionante el espectáculo que monta el adulto! Cómo han cambiado los pollos en 4 días exactos....Experiencia inolvidable en vivo y en directo....Enhorabuena! Saludos, Matilde

    ResponElimina
  2. Sí, los pollos están creciditos y ya no los toqué porque pueden salir del nido y (aunque es normal en esta especie que pronto ya empiecen a deambular) prefiero que lo hagan cuando ellos consideren conveniente.

    Un abrazo

    ResponElimina
  3. hola Abel, sóc anellador de l'ICO. Enhorabona pel teu blog que he trobat per casualitat. Gràcies per la informació del teu blog.una abraçada i ens veiem al camp.
    Antonio

    ResponElimina
  4. Hola Antonio,

    Gràcies pels comentaris. I això, a veure si coincidim algun dia.

    Una abraçada

    ResponElimina
  5. Hola novament Abel.Et volia preguntar per l'examen que fà en bird ID. Si aprovas,a més de la samarreta et donan un certificat? gràcies i enhorabona pel blog. Antonio

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, però és una mica raro. Quan fas l'examen no et diuen si has aprovat al moment, la pantalla et diu que moltes gràcies i prou. Després t'arriba la samarreta ben bé al cap d'un mes sense certificat ni res, només una carta que et diu que has aprovat. I al cap d'un altre mes aproximadament t'envien un certificat que et diu la puntuació (grade A, grade B). S'ho podrien haver treballat una mica més però està bé...
      Això sí, a tots els qui l'hem fet ens ha fet molta ilu quan de cop hem rebut la samarreta!
      Salut

      Elimina
  6. Hola Abel.Tinc un petit problema.A l'hora d'enviar la documentació per fer l'examen, li envio via email a opptak@hint.no i em torna el correo dien que dona error, o algo així. em pots ajudar?gràcies i salud.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és un error. És un missatge automàtic en norueg que diu que vale, que l'han rebut. El meu começa amb "Automatische begreft" o similar. Si és així, espera't i en rebràs un amb el codi. Aquests nòrdics són una mica secs... :-)
      Abel

      Elimina
  7. Gràcies Abel,crec que el meu cas em diu error. Ho faré per correo ordiari.gràcies per tot. bona setmana.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars