Curs "Be a better birder" del Cornell Lab of Ornithology

El Cornell Lab of Ornithology té un programa de formació molt bo. Disposen de diferents cursos on-line de primera qualitat. El seu curs estrella és el Home Study Course in Bird Biology, que cobreix tots els aspectes de la biologia de les aus d'una forma molt completa i entenedora. Tenen el petit problema que el manual de 500 pàgines en el que es basa el curs està exhaurit i fa tres any que ha de sortir una nova edició "l'any que ve". Des d'un punt de vista tècnic, el format on-line d'aquest curs està antiquat però el contingut és francament bo. Un servidor va aconseguir el manual i no cal dir que m'hi he inspirat (eufemisme de quasicopiar) per algun dels meus cursos.

Remenant entre els cursos on-line que tenen, ja feia temps que em cridava l'atenció el seu curs d'identificació d'ocells que anomenen Be a better birder (Sigues un millor ornitòleg). El curs consta de quatre mòduls que valen 29$ cada un i diverses vegades ja havia seguit el procés de compra per veure com anava l'accés, etc. però ho havia cancel·lat abans de comprar-lo. Però l'altre dia no vaig resistir la temptació, vaig agafar la tarja de crèdit i, apa, vaig comprar el primer mòdul, Size and Shape (Grandària i forma). Al canvi, 23€, una ganga.

Aquests dies he estat fent-lo i és francament interessant. Amb la típica forma de pensar American style, el curs comença amb les coses bàsiques, amb conceptes molt simples, i sobre això va construint la metodologia que cal seguir en el procés d'identificació d'ocells, pausadament, amb exercicis tan bàsics que inicialment semblen fins i tot infantils però extraordinàriament ben pensats. Encara que no coneguis les espècies americanes al peu de la lletra (jo les conec només a mitges), el curs està tan ben pensat que és molt fàcil de seguir. Després de tot, la metodologia per identificar ocells és la mateixa aquí que a Oklahoma.


A la seva pàgina de divulgació, www.allaboutbirds.org, es poden veure vídeos de la sèrie Insight Birding que introdueixen el contingut del curs. Val la pena veure'ls perquè com a mínim ajuden a veure que l'aprenentatge de la identificació d'ocells pot ser un procés més pautat i metodològic que simplement mirar quins ocells de la guia s'assemblen al que estem veient al camp en aquell moment.

En el curs, és molt interessant com expliquen la importància de comparar les proporcions en el cos d'un ocell per poder-lo identificar. La cua sobresurt molt per darrere les puntes de les ales? O és només una mica més llarga? O potser quan l'ocell està posat les puntes de les ales i la cua arriben a la mateixa longitud? Amb sèries de fotografies com les dels rapinyaires d'aquesta pantalla es poden treballar aquests aspectes.


Òbviament, no puc més que recomanar aquest curs i el fet que els ocells no siguin els que realment nosaltres haurem d'identificar al camp aquí a Europa, penso que potser en alguns casos fins i tot és millor, així et pots abstraure de pensar "a veure si així aconsegueixo identificar aquest parell que em maregen" i et concentres només en la tècnica. 

Hi ha tests i quizzes interessants. Per exemple, m'agrada aquest en el que has d'identificar 20 estornells entre mig d'un estol de Common Grackles (Quiscalus quiscula) per aprendre a reconèixer siluetes. Molt original i didàctic!


L'única crítica que puc fer és que va ser difícil veure tota la informació de com anava el procés de compra i on estava el curs. Resulta que això ho fa un departament de la Universitat de Cornell, diferent del Lab, i ho tenen establert en una secció que es diu eCornell. És una mica complicat, així que si ho voleu mirar, us recomano que no aneu per les opcions de la web del Lab sinó que tireu pel dret al Google posant "be a better birder", anireu directes a on es descriu el curs i cliqueu el botó de Register. Guanyareu molt de temps (tan de bo algú m'ho hagués dit a mi!).

Vist això, em pregunto... resistiré molt de temps a comprar el mòdul següent quan acabi Size and Shape? M'hi jugaria alguna cosa a que no...

Bon birding!


Comentaris

  1. Ostres em sembla un curs molt interessant, no descarto fer-lo! A més, la parella de presentadors del vídeo no té pèrdua!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està força bé. Recomano fer-lo pas a pas i seguint literalment el que et diuen que facis, sense intentar córrer. I per cert, ja l'he acabat, he fet el test que has de treure 100% d'encerts (però és facilíssim i el pots fer tantes vegades com vulguis). I després he rebut un email amb deures! Aquests americans...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars