Coses de l'edat...

En els cursos d'ornitologia m'ho passo molt bé fent sonar un pito amb una aplicació del mòbil que reprodueix sons de diferents rangs de freqüències. Si hi ha algú molt jove, de 12 anys per exemple (cosa que, per cert, és habitual), faig que l'aplicació emeti un xiulet en el rang de 18 Khz i normalment ningú més de la classe no el sent. A mesura que vaig baixant, 17 Khz, 16 Khz... els assistents van sentint els xiulets normalment en un ordre gairebé matemàtic d'edat. Mentre baixo els Khz comencen a sentir-ho els de 30, 40, 50 anys... Normalment, als 12 Khz ja ho pot escoltar tothom, tot i que m'he trobat amb persones de més de 70 anys (sí, també és habitual tenir gent propera a aquesta edat als cursos d'ornitologia) que no sentien sons a freqüències tan baixes com 8 Khz.

Amb l'edat -començant tan aviat com als 20 anys- les persones comencem a perdre agudesa visual i auditiva. En el cas de l'audició, comencem a prendre capacitat per les freqüències més altes, és a dir, pels sons més aguts. Això és així especialment en els homes mentre que en les dones la tendència és menys marcada, de forma que és més freqüent trobar-se dones de 60 o 70 anys que encara gaudeixen d'una audició pel rang de freqüències altes. 

En els cursos explico les possibles implicacions que això pot tenir en la detectabilitat de determinades espècies que emeten cants molt aguts, com el bruel o el raspinell. Per exemple, en un mateix SOCC que fa un observador des de fa dècades, seria possible que una suposada disminució de bruel es degués a la pèrdua d'oïda de l'observador? Òbviament, sí, sense cap mena de dubte però hi ha molts factors que emmascaren, compensen o canvien els possibles efectes d'aquest problema.
                                                                 Senyor d'una certa edat intentant escoltar el cant del bruel

A la revista British Birds, justament aquest mes parlen d'això. John Tucker, Andy Musgrove i Allan Reese, veterans ornitòlegs britànics, van fer una enquesta bastant simple en la que la pregunta era ¿Pots sentir el cant del reietó? i es preguntava l'edat i sexe (o gènere, com es diu ara) de l'enquestat. Això és tot. Els qui responien ho feien voluntàriament en assabentar-se de l'enquesta i per tant no eren una mostra aleatòria de la població, amb els conseqüents esbiaixos que això pot comportar (p.ex., possiblement molts dels enquestats  eren conscients de la pèrdua d'oïda i això els motivava a contestar).

A l'enquesta els surt que la pèrdua d'oïda amb l'edat és acusada en els homes a partir dels 60 i, en canvi, no mostra cap tendència en les dones. Un 96% dels mascles quarentons enquestats podia escoltar el reietó (ojo, un 4% ja no) però només un 53% dels homes de més de 80 tacos el podia escoltar, o sigui que la pèrdua d'oïda és notable en una certa edat (de tota manera, penso que si als 80 encara estàs fent un SOCC amb dignitat els bruels i raspinells que es perdin pel camí queden perfectament excusats). Els autors discuteixen possibles implicacions en els resultats de les tendències poblacionals en el BBS (equivalent britànic del SOCC) però òbviament hi  ha massa factors involucrats per treure'n l'aigua clara.

A l'últim paràgraf de la nota diuen una cosa interessant que sempre he pensat que estaria bé fer-ho: "Des de l'època de cria de 2014 endavant, els voluntaris tindran l'opció d'enviar informació addicional sobre si detecten els ocells pel cant, reclam o visualment mentre fan el cens del BBS". Si es pogués estandarditzar aquesta informació d'alguna manera seria possible compensar les diferències de detectabilitat entre observadors i fer els SOCCs més comparables. Cool.

Aquí podeu fer un test per veure fins a quants Khz sou capaços d'escoltar http://www.noiseaddicts.com/2009/03/can-you-hear-this-hearing-test/

I si ho voleu carregar al mòbil, jo faig servir l'aplicació LexApps High Frequency i també High Frequency Sounds Pro. Són útils per provar amb amics, familiars i alumnes de cursos fins quina freqüència escolten (i potser també detectar si algun menteix sobre la seva edat...).

També és útil per fer callar la canalla tocant els nassos al metro. Poses un so en una freqüència que només escoltin ells i acaben cardant el camp cap a un altre lloc. Ho he provat i funciona. De veritat.

Bon birding!

Comentaris

  1. Ostres! Doncs sembla ser que ben aviat no podré detectar Regulus.
    De moment sí que ho puc fer encara, a la feina ens fan proves mèdiques cada any i l'oïda és una de les coses que ens analitzen. Ara per ara no he perdut, però pel que dius no trigaré ;-(
    Ho tindrem en compte

    ResponElimina
    Respostes
    1. Prova-ho amb l'adreça web o les aplicacions a les que faig referència. I no et deprimeixis.... ;-))

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Efectivament, ja he fet la prova, i com que tenim la mateixa edat, he arribat també només al 14 :-(
      Suposo que quan els metges em diuen que tinc l'oïda normal es refereixen a normal per la meva edat…això no m'ho havien dit mai.
      Molt instructiu, ho tindré en compte quan aniran desapareixent els Regulus dels meus SOCC.

      Elimina
    4. Crec que 14 Khz és una marca molt bona per aquesta edat. Podem estar contents! En conec algun que no hi arriba. Enhorabona!

      Elimina
  2. Molt interessant.. especialment pel metro... :-) Tot i que espero, pel bé dels futurs habitants del planeta, que els humans evolucionin a cridar a freqüències molt altes quan siguin nens i que els adults deixin de sentir aquestes mateixes freqüències a partir dels 20. Estic segur que passarà perquè els adults que les sentin aniran morint cada cop més per un atac de nervis abans de reproduir-se. De fet crec que alguns pares ja són d'aquesta espècie, a jutjar pel poc que semblen sentir els crits dels seus propis fills. :-)
    Cuaranta i tants i ja només arribo al 15Khz. No hi ha res a fer...
    Superblog per cert. M'agrada molt. Abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ja ja! Molt bé l'aplicació que fas sobre aquest cas dels principis clau de la selecció natural! Com sempre amb el teu humor agut (no fa massa fent neteja de correus vaig trobar un correu teu "retratant" a tota la tropa del curs que vas fer, encara ric ara!).
      Jo amb 51 tacos ja només arribo als 14Khz. Podria ser pitjor, pensa que a l'enquesta un 4% ja no arribava al reietó, d'uns 10Khz o menys.
      Una abraçada. Records.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars