Arriba el Delta Birding Festival!

Ja fa anys que s'estan fent fires o festivals d'ornitologia en els països on hi ha més tradició del birding. El paradigma i model en el que enmirallar-se i al·lucinar en el context europeu és la Bird Fair de Rutland Water a Gran Bretanya. Podeu veure el show que munten aquesta tropa a http://www.birdfair.org.uk/ . Impressionants els britànics, as usual.

Aquest setembre s'organitza un festival similar a Catalunya, el Delta Birding Festival, que intentarà assolir els mateixos objectius. Un servidor està involucrat en l'organització, així que la meva opinió en les línies següents està esbiaixada cap a descriure totes les bondats d'un event d'aquest tipus.


Delta Birding Festival té aquests objectius:

1) disposar d'un showcase complet (això vol dir "aparador" però és més cool) de tots els productes que els ornitòlegs podem consumir, des d'optica a menjadores, caixes niu i altres productes de bird care, passant per llibres i material pel naturalista.

2) oferir un seguit d'activitats per tal que els assistents a la fira s'ho passin bomba, com sortides ornitològiques (incloent-hi sortides en vaixell al mar), xerrades d'experts mundials, concursos d'ornitologia, presentació de llibres i altres coses d'aquest estil que aniran apareixent a mesura que es consolidi el programa.

3) assolir uns objectius de recaptació de fons en benefici de projectes de conservació, seguint el model de la Bird Fair (en 2013 van recaptar donacions per més de 300.000 euros per un projecte de protecció d'hàbitats per aus migratòries a Argentina), que en el cas del Delta Birding Festival aniran a la monitorització d'ocells al Delta de l'Ebre (per cert, algun dia escriure sobre la capacitat que tenen els anglosaxons de rascar-se la butxaca per les coses que els agraden a diferència del que fem nosaltres).

En el moment d'escriure aquest blog la web del festival encara no té els continguts i només hi ha el logo però en pocs dies ha d'estar operativa (www.deltabirdingfestival.com).

Hi ha una cosa que en un festival d'aquest tipus és molt important. Com vau provar els vostres prismàtics quan els vau comprar? A la botiga? Jo recordo mirar amb els que havien de ser els meus Swarovski mentre un tio es fotia pel mig i no hi havia forma que s'adonés que jo estava mirant amb prismàtics. A més, en una botiga la llum és homogènia, no hi ha boira (normalment), el sol no et dóna de cara... Al Delta Birding Festival vindran les grans marques d'òptica i podrem "jugar" amb els seus productes mirant els flamencs i xatracs de la llacuna de la Tancada. Hi ha una certa diferència...

També, el fet de poder comparar una extensa gamma de productes al mateix moment i en les mateixes condicions marca una gran diferència. Això val no només per òptica sinó també per empreses viatges ornitològics, material i serveis de fotografia i un llarg etcètera de productes que mai no aconsegueixes tenir junts.

Si a més assisteixes a una xerrada de Killian Mullarney, dibuixant de la Collins Bird Guide ("Guia d'Ocells" d'Omega), en la que t'explica el making of de la guia i les interioritats del dibuix científic, la cosa comença a prometre. I si a més te'n pots anar en barca a pajarear o visitar l'Alfacada, normalment tancada al públic, doncs, senzillament mola... El programa complet és massa llarg com perquè el reprodueixi aquí però de veritat qui hi haurà coses interessants.

Com a guinda, encara que siguis un novato rematat en el camp de l'ornitologia tindràs la possibilitat de guanyar un cata Swarovski amb trípode que val una pasta: 4.500€. De fet, tindràs més probabilitat de guanyar-lo que un autèntic pro si has introduït més llistes completes a l'Ornitho que ell. Les bases es publicaran aviat però avanço que es premiarà l'esforç més que l'expertesa tècnica per encoratjar tothom a participar sinó, en un món tan petit com el nostre, podem dir amb noms i cognoms els pocs que tindrien opció a guanyar (merescudament) un concurs d'identificació.

Suposo que us he implantat la llavoreta de la curiositat per participar en aquest esdeveniment (26-27-28 de setembre al Delta de l'Ebre), així que senzillament tingueu les orelles alerta per quan es posi tota la informació a la web del festival (a finals d'aquesta setmana o principis de la propera coma molt).

Els qui em coneixeu sabeu que sóc un tipus bastant optimista i, sincerament, sempre havia somiat que algun dia es fes alguna cosa així al nostre país. Des dels inicis de la Rutland Bird Fair l'any 1989 que havia pensat que potser, només potser, algun dia aquí tindríem prou massa crítica per "omplir" un festival d'aquest tipus i em complau enormement veure que potser el moment ha arribat.

Bon birding!

Comentaris

  1. Felicitats per la iniciativa. Teniu l'èxit assegurat! Som molts els friquis del pajareo.

    ResponElimina
  2. Abel s'haura de pagar entrada? sembla molt interesant!

    ResponElimina
  3. Sí, costarà entre 3-5€ si es compra allà mateix i més barata si es compra anticipadament per la web.
    Ho trobo bastant raonable (a la Bird Fair anglesa costa 9 lliures).

    ResponElimina
  4. Ostres! Espero no perdre-m'ho.
    Per als bojos dels moixons com nosaltres ha de ser una cita obligada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I quan vegis el programa complet fliparàs. Hi haurà teca per fer moltes coses.

      Elimina
  5. Segur que és un èxit, però per a mi tindrieu encara més si els organitzadors no deixeu de recalcar la paraula respecte pels ocells. Ja se que no cal dir-ho, però no esta de més que és molt important en un event com aquest que vindrà molta gent que tothom sapiga que l'impacte per part de la gent és important.
    Com diría l'Abel, bon birding¡¡.
    antonio

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, bona puntualització, Antonio. En el festival es farà èmfasi en què els ingressos d'entrades o d'altre tipus aniran a projectes de recerca i conservació (excepte, lògicament, els ingressos comercials de les empreses que muntin stand). En la fira, s'ha tingut molt clar que l'ocupació per part de la gent (aparcament, stands, etc.) no impacti els espais protegits, amb supervisió dels tècnics del parc natural.
      Una abraçada
      (PD: no sé per què els teus missatges se'm queden a correu brossa, mentre que no em passa amb els d'altra gent encara que entrin com anònim).

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars