Bimbos, twitchers, megas i jizz: una mica d'argot birder

Hi ha una sèrie d'expressions que poden no ser òbvies pel principiant. En comento quatre que són freqüents, segons el submón en el que es mogui l'ornitòleg (l'ornitologia té molts fronts i moltes variants que a vegades fan que l'afició d'uns no sembli tenir res a veure amb la d'altres que també considerem ornitòlegs).

Bimbo: una espècie nova que no hem vist mai. S'utilitza en frases com "aquest cap de setmana he fet un bimbo" (és a dir, aquest cap de setmana he vist una espècie que no havia vist mai), "el duc blanc seria un bimbo per mi" o "vaig a anar a Costa Rica i vaig fer 200 bimbos". En anglès d'això en dirien un "lifer", és a dir, un ocell nou a la teva vida (life).

Sempre havia pensat que "bimbo" era una mala adaptació de "bingo", que és l'interjecció que diuen els britànics en el moment de fer un lifer: "Bingo!" però sembla ser que no és així. El col·lega Jordi Sargatal em va explicar que l'expressió va sortir quan ell i una colla d'ornito-freakies van anar a finals dels 1970s comprimits en en vell cotxe en un viatge per tot Espanya on es van forrar a veure espècies noves. Resulta que en aquella època, la marca Bimbo, fabricant de pa de motlle, donava uns cromos amb el seu pa i en el viatge van fer un símil amb els cromos: cada espècie nova era com un cromo que els faltava de la cole de Bimbo... i va quedar "fer un bimbo". Interessant com a partir d'aquí això es va popularitzar per tot Catalunya (no sé si a Espanya, la veritat no ho tinc present). En qualsevol cas, el terme "bimbo" és ara d'ús freqüent i popular.

Twitcher: és el terme anglès que designa els que només pensen a fer bimbos, és a dir, a veure espècies noves. La seva motivació principal és fer un "tick" més a la seva llista de vida (life list). Són el paradigma de l'ornito-freaky: de cop apareix un migrant americà, per exemple una grua canadenca a las Rias Baixas i, ni corto ni perezoso, el twitcher deixa plantada la família i se'n va a Galícia a bimbar el bitxo.

Aquí se sol fer servir amb un to relativament despectiu però, és curiós, al UK és un terme comú amb el que la gent s'hi defineix amb naturalitat. Aquí també en podem dir "bimberos" o a vegades "bimbòfils".

Un twitcher per excel·lència: Lee Evans. Algun dia escriurem alguna cosa d'aquest paio, el matrimoni del qual només va durar un dia per culpa d'un mega que havia de bimbar...

Mega (o megatick): una espècie que molt rara -potser la primera vegada a la història- que s'observa en un lloc determinat. Per exemple, si et diuen que ha aparegut un Mega del WP (Western Paleartic) al Delta de l'Ebre, hi haurà una bona tropa de gent que anirà corrents a veure'l. Un bon lloc on mirar si apareixen megas a la Península Ibèrica o al WP és www.reservoirbirds.org (veig que allà en diuen "una" mega, jo ho diria en masculí però no ho sé).

Jizz (m'encanta aquest terme): és allò intangible que té un ocell que fa que el puguis identificar sense realment veure el color, marques de plomatge o cap detall rellevant. Com quan veus un gaig volant, que encara que no vegis res de l'ocell, saps que és un gaig. Moltes vegades, pots escoltar frases com "les dues espècies són iguals però l'espècie A té un jizz bastant definitiu: la postura és erguida, camina unes quantes passes ràpid i s'atura, fa un moviment nerviós amb les potes..."

Diuen que el terme té origen militar. Quan a la II Guerra Mundial els pilots aliats havien detectat un avió que no havien identificat, feien una descripció del seu GISS (General Impression of Size and Shape). Alguns aiguafestes diuen que el terme ornitològic es va fer servir abans que el terme militar i que, per tant, ha de tenir un altre origen. Però no m'ho crec: és més pel·liculero que vingui del llenguatge aeronàutic/militar.

En aquest bloc tinc una entrada "Identificació pel comportament" http://abeljulien.blogspot.com.es/2013/11/identificant-ocells-pel-comportament.html que podem considerar relacionada amb això.

Així que ja ho sabeu, quan feu el proper bimbo espero que sigui un bon mega per un twitcher però no l'identifiqueu només pel jizz...

Bon birding!





Comentaris

  1. Aguafiestas en català es diu aixafaguitarres

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i ara que ho dius, recordo que el meu pare ho deia molt, incloent-hi "aixafar la guitarra". Gràcies per l'observació!

      Elimina
  2. És realment cert això de que el matrimoni d'en Lee Evans va durar un dia per culpa d'un mega que havia de bimbar, o és una exageració?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No vaig comprovar-ho quan ho vaig escriure perquè m'ho havien dit de diferents fonts. Amb el teu comentari ho he buscat i surt això del seu segon matrimoni, que no és exactament deixar-la a la lluna de mel però sí fotre el camp el mateix dia del casament a veure un Lanius isabellinus. La dona el deixa al cap de 18 mesos. Tampoc està malament. http://www.independent.co.uk/news/uk/twitcher-devotes-his-life-to-an-obsessive-flight-of-fancy-1480981.html

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars