Nou Atlas dels Ocells Nidificants de Catalunya: a per ell!

Amb una decisió ràpida i amb la temporada de cria dels ocells pràcticament a sobre, l'ICO s'ha llençat a la piscina d'organitzar un nou atlas de nidificants, el tercer del nostre país. Per mi, això és una bona notícia.

L'atlas anterior (treball de camp de 1999 a 2002) és un atlas pre-Ornitho i això, en aquests moments, crec que té molt de significat. El volum de dades (és a dir, de coneixement) que tenim en aquests moments sobre l'avifauna catalana és força més gran que el que es tenia fa 14 anys. Ornitho ha permès anar obtenint aquesta informació al llarg d'aquests any si anar actualitzant el nostre coneixement de forma que ara sabem força més i força millor quin aspecte té la "foto" de la distribució i abundància dels nostres ocells però... ooopsss... on està aquesta foto? La tenim dispersa en els mapes que es generen a Ornitho (necessàriament incomplets perquè Ornitho no és un treball sistemàtic), en diferents publicacions, en treballs d'investigadors que cobreixen alguna espècie o grup d'espècies, en treballs locals o comarcals... Però la foto completa no està actualitzada.

Aquest és, doncs, el moment d'aplegar tot aquest coneixement per tal d'obtenir una foto de més resolució que ens permetrà filar molt prim sobre la distribució i abundància dels ocells a Catalunya.

A més, el tercer atlas tindrà un component addicional de foto dinàmica. Una finalitat principal del treball serà definir, amb la màxima precisió possible, els canvis que hi ha hagut durant aquests anys. Sabem que la distribució dels ocells no és estàtica (entre d'altres coses perquè el seu hàbitat tampoc és estàtic), de tal forma que els qui hem estat trepitjant el terreny durant dècades a la recerca de plumífers sabem que hi ha ocells que ja són història i que altres han arribat de nou, amb l'ajuda del bípede omnipotent o per mèrits naturals (en aquest últim cas, reivindico la pobra tórtora turca, que en el llenguatge semi-pejoratiu amb el que molta gent s'hi refereix sembla que sigui una espècie invasora).

La metodologia ha estat dissenyada per tal que cada quadrícula es pugui prospectar a un nivell bàsic en dos caps de setmana, un en el període març-abril i l'altre en maig-juny. A part de ser una excel·lent excusa per dir-li a la parella "ho sento, aquest cap de setmana no puc venir a casa de la teva mare (= la sogra) perquè m'he compromès a fer una quadrícula de l'atlas" aquesta metodologia té l'avantatge que fa un mostreig raonablement precís dels hàbitats presents a la quadrícula amb un mínim d'esforç. D'una forma resumida, la metodologia és:
  • Tries 1 de les 386 quadrícules de 10km x 10Km en què es divideix Catalunya.
  • Se t'assigna fer un SOCC en la quadrícula amb recorregut dissenyat pels coordinadors, no tu.
  • Fas 1 mostreig de 1 hora en cada un de 5 quadradets de 1km x 1 km que decideixen els coordinadors en el primer període març-abril.

  • Fas un altre mostreig de 1 hora en els 5 quadradets de 1km x 1 km en el segon període maig-juny.
  • Fas 2 censos nocturns de 1 hora en les quadrícules 1x1 (només període maig-juny)
  • Voltes per la quadrícula tant com vulguis per fer sortir les espècies punyeteres que no es deixen veure si no vas a per elles.
  • Opcional: dius a casa que has de fer un cap de setmana més de treball de camp i te'n vas a un hot spot del país a pardalejar com un caníbal (i et lliures de la sogra una vegada més!)
Òbviament, aquí ho he resumit molt per tal que es vegi quina és la metodologia i, també, les poques hores necessàries per fer el treball bàsic:

                2,5 h/SOCC x 2 SOCCs = 5 hores
                1 h/quadrat 1x1 x 5 quadrats = 5 hores x 2 períodes = 10 hores
                1 h/quadrat 1x1 nocturnes x 2 quadrats = 2 hores
                TOTAL:             17 hores

Oh, come on! No em diguis que no pots disposar de 17 hores en els 4 mesos de treball de camp!

La metodologia més detallada es pot trobar aquí:

Segons ja sabem per experiència, la feinada de coordinar el treball de camp és monumental. Durant el temps de treball de camp s'hauran de repartir les quadrícules de forma que es pugui cobrir tot el territori, cosa que és més difícil del què sembla. Mentre que en algunes quadrícules hi pot haver bufetades per quedar-se-les o les acabaran cobrint més d'una persona, n'hi ha d'altres per les que és difícil trobar voluntaris. És fàcil trobar gent disposada a mostrejar zones prop de casa i, per tant, en les comarques més poblades del país no hi haurà problema però a Catalunya tenim uns quants llocs que -afortunadament- són bastant inaccessibles i en els que la densitat de població humana és baixa. Caldrà fer un esforç especial aquí però precisament perquè són racons poc coneguts poden proporcionar estimulants sorpreses.

Quant trigarem a tenir tots els quadrats acolorits?
Així que, ja ho sabeu, us animo també a llençar-vos a la piscina i col·laborar en el Nou Atles del Ocells Nidificants de Catalunya. Podeu triar la vostra quadrícula des d'aquí:
Quan l'hàgiu escollit, s'enviarà sol·licitud a l'organització i quan sigui aprovada rebreu informació més detallada sobre com procedir.

I una última cosa, ni se us acudeixi demanar la quadrícula DG30. Aquesta ja està assignada a un servidor!

Bon birding!

Comentaris

  1. Doncs jo estic molt sonat...me n'he demanat dos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una màquina com tu es cepilla dues quadrícules com un campeón... :-))

      Elimina
  2. Jo podria fer d'ajudanta a algún expertíssim, de moment només sóc capaç de veure "taques marrons que passen volant" sense identificar-les.
    Je.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Posa't en contacte amb el Martí Franch, coordinador de l'atlas i pregunta-li si pots ajudar d'alguna manera. Pensa que una cosa important, a part de la feina de censos i mostratges dels 1x1, també interessen evidències de nidificació d'ocells de qualsevol quadrícula. Pots ajudar voltant per on et vagi bé i posant a ornitho tots els ocells dels que vegis evidències de nidificació (adults portant menjar, entrant en un forat, etc.).
      Tot ajuda!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars