Si beus no condueixis... ni volis: ocells borratxos

Havia sentit alguna cosa però no n'estava segur. Després de llegir una notícia de la Audubon, ara sí: hi ha ocells que s'emborratxen. No penseu malament, no ho fan voluntàriament, senzillament mengen fruits que estan fermentant i produeixen ethanol. Quan els ocells els mengen, encara que sigui en poca quantitat, agafen un colocón de nassos.

Sembla ser que passa molt en llocs freds. En la notícia que m'ha dut a escriure sobre això (http://www.audubon.org/news/dont-drink-and-fly) fa referència a ocells sedosos que s'intoxiquen al territori del Yukon, a Canadà amb límit amb Alaska. Les glaçades fan que els fruits fermentin i quan els ocells els ingereixen s'emborratxen, tant que són incapaços de volar recte! Com que no poden controlar el vol, xoquen amb obstacles i encara més sovint amb finestres i altres estructures artificials. Es recomana a la gent, que si troben algun ocell borratxo, senzillament el deixin unes hores en un lloc tranquil i el deixin anar quan hagi tornat a la normalitat.

Absolutament espectacular per la seva bellesa i delicat plomatge, l'ocell sedós és l'ocell que s'ha vist borratxo més sovint.

La nota fa referència a altres casos documentats en revistes ornitològiques o veterinàries, per exemple, explica la troballa de 12 merles juvenils mortes al Regne Unit a la vora d'una escola. Els animals no mostraven signes d'atropellament o altres ferides que fessin pensar en una mort per col·lisió -cosa que, d'altra banda, seria estrany en 12 ocells de cop- però tampoc semblaven estar en mal estat. Els pobres ocells van ser analitzat per veterinaris i van comprovar que tenien l'estómac ple d'un fruit determinat i un altíssim nivell d'ethanol a la sang. Havien menjat fruits fermentats en tal quantitat que la borratxera els havia matat. Coma etílic en versió merla!

També es refereix a un rapinyaire nocturn (owl, no especifica quin) trobat amb signes d'embriaguesa a Alemanya després d'haver ingerit el contingut d'unes ampolles de schnapps que algú havia tirat. Aquest cas no és tan accidental com els altres. El mussol devia trobar interessant el líquid que bevia per continuar bevent. El van posar a dormir la mona i el van deixar anar quan ja es trobava bé. Òbviament, ningú no pot saber si la ressaca li va durar molt...

Diverses de les referències d'articles que donen fan referència a ocells sedosos com a víctimes dels incidents, probablement bon candidat pel fet que s'alimenta principalment de fruits en zones on les glaçades són freqüents.

Una coneguda blogaire americana, Sharon Stiteler, més coneguda com a Birdchick, documenta un cas curiós també d'ocell cedós borratxo que va trobar una veïna seva, amb unes fotos de l'ocell en qüestió amb la mirada vidriosa, perduda a l'horitzó, el cos arronsat i una calma que només l'alcohol és capaç de produir. Podeu veure les fotos a http://www.birdchick.com/blog/2013/06/drunk-birds).

Em pregunto com és que els ocells que ingereixen els fruits fermentats no se n'adonen que s'estan marejant. Suposo que la velocitat a la que aquests animals engulleixen l'aliment fa que quan se n'adonen que allò no va bé ja és massa tard.

Cercant casos similars al Google amb les paraules clau "drunk birds" em trobo amb coses curioses que no se m'havien acudit. En un estudi donen alcohol (i emborratxen) ocells cantaires per veure com l'alcohol afecta el cant. La finalitat és establir paral·lelismes amb la pèrdua de capacitat de parla amb els humans quan van ebris. Sembla ser que el cant es va tornar menys intel·ligible, barrejaven síl·labes, etc. Talment com els humans! Em sembla curiós que esmenten que bevien sense cap problema l'alcohol barrejat amb suc. De fet, sembla que els agradava. Pillins...

Així que, ja veieu, si els mossos us paren, us fan bufar i doneu positiu, ensenyeu-los aquest article i digueu-los que us heu atiborrat de fruits fermentats. Segur que cola.

Bon birding!


Comentaris

  1. Tu atura't en un cirerer d'arboç i menge'n mig quilo, veuràs com dones positiu. ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ara entenc per què m'agraden tant les cireretes d'arboç... ;-)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars