Com veure les espècies que em falten?



Quan estàs començant a observar ocells primer necessites conèixer els ocells bàsics: el tallarol de casquet, el capnegre, l'aligot, la merla, el pitroig, el mosquiter comú, el tudó, les tórtores... fins a unes 100 espècies que es poden trobar amb relativa facilitat i que, si bé al principi donen feina, després identifiques sense problemes.

Quan aquests han estat assolits, normalment durant el primer i segon any de birding, ha arribat el moment de saltar al nivell següent. Què tal si provem la cogullada fosca, l'hortolà, el tallarol emmascarat, la gavina capblanca o el sit negre? Algunes poden ser espècies difícils d'identificar o altres poden ser molt fàcils però el cert és que, a menys que visquis exactament en el lloc on són abundants, no són ocells que es vegin amb regularitat. I si ja portes un parell d'anyets de birding, senzillament, has d'anar a per ells!

Molt bé, i com trobar-los? A part de l'opció òbvia d'anar amb algú que sàpiga on són i t'hi porti, si els volem trobar per nosaltres mateixos avui en dia ho tenim francament fàcil.

Suposem que em falta la cogullada fosca. Per on començo? Primer mirem on es distribueix l'ocell a Catalunya mirant la seva distribució al Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya, www.sioc.cat. Ens fixarem principalment en el seu mapa d'abundància, més que en el de distribució, que ens estarà donant informació d'on hi ha les majors densitats d'aquesta espècie. Amb això sabrem per quina zona moure'ns però ens faltarà molt detall per saber on anar a tiro segur. Volem saber exactament en quin revolt de la carretera hem de girar, quin camí agafar i, zas!, veure-la.



 
El SIOC també ens dóna informació sobre els projectes de l'ICO arreu del territori i això inclou el transsectes del SOCC (Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya). La idea serà revisar un SOCC que es faci per les zones on el mapa ens senyala màxima abundància de cogullada fosca, a veure si quan l'observador corresponent fa el cens li'n surten moltes. En el mapa veig que el Cap de Creus és un punt d'alta densitat d'aquesta espècie i, com que és un lloc molt xulo i fa temps que no hi vaig, miro els SOCCs que s'hi fan allí seleccionant "Informació per localitat" en la pantalla principal del SIOC, faig clic en la icona perquè em mostri els llocs on es fan SOCCs i faig zoom cap al Cap de Creus.


Allà veig unes quantes xinxetes de Google, faig clic en alguna d'elles i, en el desplegable espècies, miro si hi ha cogullada fosca i la clico. M'apareixerà un gràfic amb els resultats dels SOCC per aquella espècie i, bingo!, n'he trobat un on en cada cens en surten un munt (tot i que amb una preocupant tendència a la baixa...).

Però hem quedat que jo volia saber en quin revolt havia d'aparcar el cotxe i quin camí agafar, així que necessito saber quin itinerari exacte fa aquell SOCC. Cap problema, del mateix lloc on estic veient el gràfic, selecciono Presentació, Zoom i, zas!, tinc el mapa amb l'itinerari exacte del SOCC.



Només em queda anar-hi i forrar-me a veure cogullades fosques!

Bon birding!
Font de les imatges: SIOC - Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya

Comentaris

  1. BUENÍSIMO! Mejor imposible!!
    Matilde

    ResponElimina
  2. Es agradable comprovar que la feina que fem els que cobrim SOCC serveix per a alguna cosa.
    Gracies, Abel.

    ResponElimina
  3. Sí, Màrius, la veritat és que la informació del SOCC pot ser molt útil des de molts vessants a més de l'objectiu principal de determinar les tendències poblacionals, especialment si les dades es posen a l'abast de tothom de forma pública.

    Salut!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars