La importància d'identificar ocells d'oïda



En el meu SOCC de Torre Marimon detecto aproximadament 22-25 rossinyols, un dels ocells més abundants en el meu transsecte. Quants d'aquests són observats i quants detectats pel cant? Generalment, en veig entre zero i un. A vegades dos. Si no em conegués el cant del rossinyol, aquesta espècie passaria com un ocell molt escàs i, en canvi, és tremendament abundant. Tothom que s'ha iniciat en la identificació d'ocells sap que reconèixer cants i reclams és crucial per fer acabar la jornada amb una bona llista d'ocells detectats.


En realitat, en el clàssic hàbitat agroforestal, a la primavera podríem anar sense prismàtics i acabaríem amb la mateixa llista d'ocells, a excepció d'aquell rapinyaire que sempre passa lluny a última hora. No podem més que insistir en el fet que els cants són importantíssims. Per tant, l'ornitòleg que encara té pendent aquesta assignatura ha de saber que és la més important, a menys que només es vulgui concentrar en algun camp on els cants no són rellevants (aus marines, p.ex.) però aquest és rarament el cas.


Molt bé, d'acord, estic segur que tots els lectors estareu d'acord en el que he dit aquí. La pregunta del milió és COM. Com dimonis aprenc els cants dels ocells? Al principi sonen tots iguals! Donant cursos he observat que l'observador novell va perdudíssim i confon cants que per l'expert semblen inconfusibles. Es confon el rossinyol amb el pitroig, la merla i el tallarol de casquet, el gratapalles amb el mosquiter pàl·lid o el cruixidell o fins i tot el picot verd amb el rossinyol bord (!). Per l'expert, és com confondre la 5a Simfonia de Beethoven amb God Save the Queen dels Sex Pistols!


La bona notícia és que amb una mica de pràctica es pot millorar notablement i així ho he observat en molts alumnes que s'hi han aplicat. Hi ha uns 20-30 cants i un nombre similar de reclams que són molt fàcils de memoritzar, de la mateixa manera que reconeixem cançons quan les escoltem a la ràdio.


Ok, segur que continuareu estan d'acord amb mi en tot el que he dit fins ara i estareu esperant a que us expliqui el COM. Efectivament, parlarem d'això però serà en un altre article, tot i que ja us avanço que no hi ha cap fórmula màgica i que ningú no es lliurarà d'estar hores al camp amb la orella ben amatent...

No et preocupis, cants que ara et sonen igual d'aquí un temps els diferenciaràs tant com la música d'aquests dos!


 

Bon birding!

Comentaris

  1. Espero l'article amb la fórmula màgica del "COM"!

    Montse

    ResponElimina
  2. És clar, no ho anirem a dir tot el primer dia, no? S'ha de mantenir el suspens... (però no esperem fórmules màgiques)

    ResponElimina
  3. Dono fe que amb hores de parar la orella s'aconsegueixen cosetes! Ahir mateix vaig reconèixer "sense voler" un verdum. Baixant del tren mig adormida després de treballar 10 hores de nit vaig sentir el característic cant i vaig pensar automàticament: això sona a verdum! Vaig treure els prismàtics (que duia al bolso, of course) i allà estava tot xulo a sobre d'una palmera fent la seva ;)

    ResponElimina
  4. Molt bé per aquest verdum, Marta. I també molt bé per això de porrtar els prismàtics al bolso!

    ResponElimina
  5. Acabo de llegir això dels prismàtics al bolso, ETS UNA PRO!! Si senyor!!!

    ResponElimina
  6. Hola Abel.
    Evidentment, el millor sistema és la "persecució" del cantaire amb binocles fins que aconsegueixes veure'l. És el més lent, però el més segur.
    El segon, per a mi, és a nar amb algú que en sàpiga i t'ho vagi ensenyant.
    I, finalment, el tercer és el programa que va crear la SEO per al SACRE, on hi ha una mena de joc-simulació de passeig per diversos ambients on es van sentiont cants. Si els identifiques bé, puntues, si no, no.
    No sé com el pot aconseguir el públic en general, a mi me'l van passar com a col·laborador de SACRE i crec que és un bon sistema d'apendre.
    Molt bon bloc, felicitats, l'enllaço amb el meu.

    ResponElimina
  7. Hola Màrius,

    Estic d'acord amb això que comentes. Precisament tinc a punt per penjar un article amb consells per progressar en la identificació auditiva. Bàsicament va en la línia del què dius. És que es poden donar "tips", consells, notes... però res no et lliura de la "persecució" pacient del bitxo.

    Bon birding!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars