Per què Ornitho?




 Hi ha hagut un abans i un després des que la primavera de 2009 -és a dir, fa quatre dies- l'ICO posés en marxa el servidor de Ornitho per tal que els birders introduíssim les nostres observacions a la xarxa.


Tota la informació que quedava guardada per nosaltres sols en les nostres llibretes de camp ara és pública i accessible a tota la comunitat. A part dels que treballen en recerca d'algun tipus o altre, les observacions de la immensa majoria de nosaltres quedaven oblidades en un calaix i només les desempolsegàvem quan teníem ganes de recordar els detalls d'alguna observació.


Realment, les nostres sortides al camp han guanyat un immens valor des del moment que poden ser aprofitades per tota la comunitat de birders del país, tant des del punt de vista lúdic o social com des del punt de vista científic. Les dades adquireixen molt més valor en el moment en què poden ser utilitzables per molta gent amb finalitats diverses, incloent-hi especialment la recerca i conservació




Dades com l'arribada dels primers migrants en el nostre local patch deixen de ser una simple curiositat personal per esdevenir informació de molt valor per fer el seguiment dels canvis que se'ns venen a sobre com a resultat de l'escalfament global de la terra. Les anàlisis que es facin de les dades de l'Ornitho demostraran l'extraordinari impuls que representa pel coneixement el fet que milers de persones col·laborin en un projecte.

Molts països desenvolupats -especialment els anglosaxons- tenen una llarguíssima tradició de col·laboració en la presa i concentració de dades que es remunta a finals del s. XIX i que pren un impuls molt potent a partir del primer quart del s. XX. Gràcies a això, els britànics tenen sèries llarguíssimes de dades que els han permès fer anàlisis que aquí són impossibles. Nosaltres hem hagut d'esperar a finals del s. XX (Projecte Sylvia, Atles) i principis del XXI (SOCC el 2002, Ornitho el 2009). Cap problema, val més tard que mai! I de fet, mai no és tard.


Crec que aquest és el gran valor de projectes com Ornitho però també té una funció social importantíssima que cal tenir en compte. Ok, potser hi ha una mica voyeurisme ("ostres, mira què ha vist el punyetero aquest!"), de xafarderia i gorreig ("uau, aquí han vist aquest-bitxo-que-em-falta, vaig pitant!"). Sovint veus fotos borroses, mogudes i desenfocades d'ocells comuns que sembla que no hagi de tenir sentit fer-les públiques però això compleix una funció social que no tenim per què deixar de banda. Per què no puc penjar una foto d'un pardal desenfocat amb una branca tapant-li la cara si a mi em mola? Després de tot no és un concurs!


En realitat, encara que jo sóc molt disciplinat en aquestes coses i tinc una certa militància en els projectes de ciència ciutadana i la seva filosofia cooperativa, haig de reconèixer que una cosa que mola de l'Ornitho és introduir una observació interessant o una llista completa ben nodrida per xulejar amb els col·legues... i suposo que això deu passar a molts dels milers de persones que hi col·laborem. No crec que hi hagi res dolent per què ens vacil·lem esportivament els uns als altres. En realitat, el què estem fent és estimular-nos mútuament per sortir al camp i introduir més observacions a l'Ornitho.


Fa uns dies en Gabriel Gargallo de l'ICO em va estar ensenyant un munt de xifres de la participació catalana en Ornitho, comparant-la amb les d'altres països d'Europa (els que estan a l'Ornitho mateix, que són majoria, o els que estan en projectes paral·lels, com Gran Bretanya). En termes quantitatius, tenim un grau de participació dintre de la mitjana europea i destaquem molt per sobre de les grans potències del sud d'Europa, com Espanya, Portugal, Itàlia i Grècia*, però en termes qualitatius Catalunya destaca també entre "els grans". Per exemple, som els qui tenim un percentatge més alt de llistes completes, que donen informació de més valor per les anàlisis poblacionals que la introducció d'observacions sense temps acotat i que no especifiquen si són tots els ocells detectats en la jornada.


Per tant, no puc més que encoratjar a tota la tropa que llegiu aquest blog a introduir tot el que veieu a l'Ornitho (si pot ser en llistes completes) en benefici de tots. I si voleu comprovar els avantatges que us pot reportar de cara a la gestió de les vostres observacions pròpies, jugueu una estona amb les opcions de cerques i filtres per fer consultes avançades i veureu que també les podeu aprofitar pel vostre birding particular.



Bon birding!



* si algú ha vist ironia anomenant "grans potències" a aquests països és que és un mal pensat...

Comentaris

  1. Com sempre, completament d'acord, jo també vaig fer un apunt fa pocs dies lloant ornitho.cat, crec que és una de les eines més importants que hem obtingut en els darrers anys.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars