Hivern: època de caixes niu

Associem l'hivern al fred, les menjadores i a l'arribada d'ocells del nord però també hem de tenir en compte una cosa: és l'època de penjar i revisar les caixes per tal que quan arribi la primavera, els ocells estiguin prou acostumats a la seva presència i es decideixin a fer-les servir.

Durant l'hivern, els possibles ocupants investigaran les cavitats, comprovaran que són adequades per la nidificació (o no) i es prendran el seu temps abans de decidir-se. L'ornitòleg, per tant, ha de ser previsor i ocupar-se que tot estigui a punt.

 
En aquest vídeo, explico algunes coses bàsiques sobre el quan i com hem de col·locar caixes niu.


Us animo també a que comenceu a pensar a participar en el Projecte Nius (www.nius.cat) de cara a la propera temporada de nidificació. Quan la informació que obtenim amb la nostra activitat com a aficionats a l'ornitologia serveix per analitzar dades aplicables a la investigació, gestió i protecció, ens fa veure que el què estem fent és bastant més que gaudir d'un hobby.

Bon birding!

Comentaris

  1. He seguit al peu de la lletra la teva recepta, fins i tot he estat a punt de posar-hi vi! ;-)
    I ahir la vaig posar a la menjadora de reixa metàl·lica, a veure si a mi també em funciona.
    Com deia el malaurat Jaume Pastallé:
    - Bona cuina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure si hi ha sort. Ja saps que a vegades els ocells triguen a descobrir-ho. Aquests nadals, a mi m'ha funcionat, en qüestió de dies, una nova menjadora que he posat a casa d'un familiar. Aquesta vegada he tingut sort!

      Elimina
  2. Bones Abel,
    Et voldria fer una consulta.
    L'hivern passat vam posar una casa niu en una olivera del jardí. Aquesta primavera ha fet niu la mallerenga carbonera. Ha estat fent fred aquests dies i ahir va haver una tempesta important. La caixa niu és de ciment i fibra de la casa SCHWEGLER, és a dir resistent.
    Estem desolats, fa 24 hores que els pares quasi ni apareixen. Aquest matí encara han portat algun insecte, però quan arriben al niu només entren el cap, i no entren. I s'estan una estona pels voltants.
    No se senten els pollets.
    Què hauríem de fer? obrir la caixa niu? Què fem si encara hi ha algun poll viu?
    Algun consell?
    Gràcies.
    Salutacions cordials,
    Helena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Elena,
      No pots fer-hi res. Això passa molt sovint, tant en nius naturals com en caixes. Per males condicions meteorològiques, por de depredació, molèsties, etc molts ocells abandonen el niu (aprox un 30% dels nius no prosperen).
      Espera uns dies i si no hi ha moviment, treu el niu amb els pollets morts i amb sort decidiran tornar-hi.
      La vida dels ocells és duríssima!
      Abel

      Elimina
  3. Si, Abel. Vam trobar els 9 pollets morts. Eren preciosos i força grans. Va ser molt trist. Ho vam retirar tot.
    No sabem si retirar el niu, en un altre lloc no el podem posar, i no voldríem ser nosaltres la causa d'un altre abandonament.
    Gràcies pel teu missatge.
    Salutacions cordials,
    Helena

    ResponElimina
    Respostes
    1. Deixa la caixa al mateix lloc. No deu ser la causa del problema. Pensa que un dels de la parella pot haver estat depredat o que siguin pares "primerizos"... Els passen moltes coses que nosaltres no controlem. Deixa la caixa i segurament hi tornin.

      Elimina
  4. Hola Julen, bon dia! acabo de descubrir el teu blog i m'he quedat enganxada!
    Aquest any estrenem jardí al Gironés, concretament a Celrà i sóc totalment primerenca. El cas és que a banda de voler oferir una caixa niu als ratpenats, també voldria fer-ho a altres espècies. Tu sabríes dir-me quines en concret, per la zona que t'he indicat, els hi pot ser més necessari? Moltíssimes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. En aquesta zona pots començar posant caixes per mallerengues i pardals com les que venem a l'ICO o a botigues especialitzades (mira una entrada al blog que diu com NO ha de ser una caixa niu). Penja-les segons indico en aquesta entrada i mira també publicacions online que et poden ajudar. Si en castellà poses guía cajas nido al google et surten bastantes guies d'instruccions. Que tinguis sort!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars