Gats i altres causes de mortalitat d'ocells

Haig de dir que crec que el problema de l'impacte dels gats en les poblacions d'ocells és greu però també haig de confessar que no m'havia atrevit a escriure res en el blog tenint en compte que molts dels meus contactes a Google+, Whatsapp i similars tenen com a foto de perfil, ni més ni menys que... un gat!

Però tancar els ulls davant d'un problema és el pitjor que es pot fer en aquesta vida perquè tard o d'hora se't rebota i el retrobes agreujat, així que he pensat, senzillament, en fer-me ressò d'un treball a Canadà sobre la mortalitat d'ocells d'origen humà que ha tingut molta cobertura en els mitjans d'aquell país.

A Canadà, un país amb una baixíssima densitat de població pels nostres estàndards, es calcula que moren 269 milions d'ocells anualment per causes relacionades amb l'activitat humana. La xifra és francament alta i posa de manifest el gran problema que som tots nosaltres pel planeta. Però encara crida més l'atenció que d'aquest total, la mortalitat directa causada per gats domèstics i assilvestrats representa 190 milions d'ocells! Una autèntica barbaritat.

Les dades de les primeres 10 causes de mortalitat són aquestes:


Gats assilvestrats                        116.000.000
Gats domèstics                            80.000.000
Línies elèctriques (col·lisions)       25.600.000
Col·lisions amb habitatges            22.400.000
Atropellaments                            13.810.906
Pesticides agricultura                    2.695.415
Caça (ocells sedentaris)                 2.279.655
Feines forestals                             1.351.340
Transport petrolier                           321.900
Línies elèctriques (electrocució)        481.399

El treball dedica la major part de les seves 14 pàgines de text a explicar la metodologia de recollida de dades i d'eliminació dels evidents esbiaixos que s'han de tenir en compte en qualsevol macroestudi d'aquest tipus i es completa amb 10 pàgines més de bibliografia i taules. Val a dir que la metodologia ha estat rigorosa i els autors s'han pres seriosament la seva feina.

El treball fa també estimacions de quins grups d'ocells són els més afectats, relacionar-ho amb l'estatus de conservació de les espècies i altres consideracions més que interessants.

En conclusió, no podem menystenir l'impacte dels gats en les poblacions d'ocells (òbviament, tampoc de la resta d'activitats humanes). Al Regne Unit han posat en marxa campanyes per mantenir els gats domèstics a casa, que els amos els posin cascabell i iniciatives similars liderades principalment per la RSPB. Crec que això està bé però francament dubto que arribin a quallar prou en els propietaris dels gats com perquè es reflecteixi en una disminució de l'impacte sobre els ocells.

I com podeu veure, la fixació dels gats pels ocells arriba a casos extrems. Estava jo tranquil·lament llegint aquest llibre d'ornitologia l'estiu passat al Delta de l'Ebre i apareix aquest personatge...



Bon birding!

Referència:
https://www.documentcloud.org/documents/800519-environment-canada-bird-study.html



Comentaris

  1. Molt intressant aquest treball. gràcies per compartir tota aquesta informació.
    salut i molts ocells.antonio

    ResponElimina
    Respostes
    1. Celebro que ho trobis interessant. A l'article original fan referència també a estudis dels USA i altres llocs del món que també indiquen unes proporcions de causes de mort similars que poden ser del teu interès.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars