Llibre: Els voltors a Catalunya

Fa uns dies vaig comprar el llibre d'Antoni Margalida, Diego Garcia i Joan Bertran, "Els voltors a Catalunya". El llibre tracta de forma completa la biologia dels quatre carronyaires catalans: voltor comú, aufrany, trencalòs i voltor negre. Encuriosit per la singular biologia d'aquests ocells vaig començar a fullejar el llibre sense la intenció clara de llegir-lo en aquell moment i vaig acabar cruspint-me ben bé les tres quartes parts del llibre d'una tacada.


Haig de dir que és un llibre que crida molt l'atenció pel seu magnífic disseny i composició: impactant, treballat, acurat, poc comú... especial, en definitiva. És, per tant, un llibre molt atractiu que visualment capta l'atenció i realment cal felicitar TAMTAM, l'empresa de disseny gràfic que ha fet la composició, per la bona feina que ha fet. És una llàstima que no apareguin en els crèdits els noms propis de les persones que ho han realitzat perquè es mereixen un reconeixement personal.

A més, el llibre està il·lustrat per excel·lents fotògrafs, entre ells Jordi Bas, que presenta aquí unes fotografies, sobretot les de trencalòs, que et deixen sense alè. Els qui hem flirtejat amb la fotografia o hem vist moltes fotos de companys aficionats, sabem com és de difícil enfocar perfectament l'ull d'un trencalòs al vol mentre s'està barallant amb un altre individu. I això, ni més ni menys, és el mínim què fa Jordi Bas en aquestes fotos. És una llàstima que el llibre no tingui un format més gran perquè unes fotografies de tanta qualitat lluirien més si es veiessin en un format més gran. M'agraden especialment les fotografies de trencalòs de les pàgines 29, 41 i 82 (com dimonis s'ho fa aquest home per assolir tanta qualitat?!).

Oh my God! Jordi Bas fa fotos com aquesta, en la que pots comptar les bàrbules de les plomes d'un jove trencalòs!
Pel què fa al contingut, aviat es fa palès que aquesta és una obra en la que s'hi ha treballat de valent. No és un relat dels coneixements que els autors ja tenen al cap (que com sabem ja de per sí són molt extensos) sinó que s'ha fet un ingent treball de recerca i verificació de les dades amb un rigor que ultrapassa amb escreix el nivell que s'espera d'un treball purament divulgatiu, convertint el llibre en una monografia condensada de les quatre espècies.

Els diferents plomatges segons les edats dels ocells s'il·lustren i es descriuen amb precisió, relacionant-los amb les seqüències de muda de les espècies tractades, cosa que m'ha fet entendre algunes coses rares que a vegades he vist en aquests ocells, com per exemple, secundàries molt més punxegudes i sortides en l'ala d'alguns trencalossos al vol.

Haig de reconèixer que a mi m'agraden els textos científics espessos, on cada frase té sentit i transmet coneixement o dades, sense palla ni divagacions filosòfico-especulatives. El text dels "Els voltors a Catalunya" compleix sobradament aquesta característica, potser en un extrem que, fins i tot per un tipus línia dura com jo, acaba provocant un vessament de la capacitat neuronal que obliga a fer alguna pausa en la lectura. En algun punt m'he trobat abromat per les dades, percentatges, xifres i estadístiques que estan incloses en el text narrat. En algun punt, potser hauria estat més entenedor si el text descrigués l'essència i es donessin les dades en una taula al costat. En qualsevol cas, la solució és prendre-s'ho amb calma i no intentar llegir ràpid.

En el text hi ha algun error (no pots fer una crítica d'un llibre sense mirar de buscar els tres peus al gat per demostrar que te l'has llegit), com per exemple, quan parla de la taxonomia dels carronyaires es fa un lio assignant l'ordre al que pertanyen els voltors del Paleàrtic, els Catarthidae del Neàrtic, etc., a més d'alguna altra inconsistència en alguna xifra, especialment quan parla de l'increment de la població de voltor comú. Però això ho escric, com dic, per demostrar que m'he llegit críticament el llibre. En realitat, qualsevol error queda superat per la qualitat de la resta.

Els respectius capítols sobre la nidificació i l'alimentació dels voltors m'han semblat senzillament excel·lents, concentrant tota la informació rellevant en unes poques pàgines en les que cada frase no té desperdici. Entre les dades concises i resultats de treballs científics s'hi intercalen observacions dels autors que demostren la seva sobradíssima experiència de camp en aquests ocells. Per les dates en les que es va fer el llibre, la informació del voltor negre, en procés de reintroducció, queda a hores d'ara una mica curta però aquesta és una mancança òbviament insalvable. Tot i així, hi ha un exhaustiu recull de les citacions de voltor negre al nostre país des d'un voltor negre que hi havia quan jo era jovenet als Ports de Besseit des de finals dels 1970 a principis dels 80. Em va fer il·lusió llegir-ho i em va dur algun bon record.

En resum, un llibre que has de llegir. Encara que els carronyaires no siguin el teu focus principal d'interès, aquest és un llibre que mereix la lectura per part de tot aficionat a l'ornitologia a Catalunya.

Bon birding!


Comentaris

  1. Carai, quin lector més agraït! A mi el disseny de la portada no m'acaba de convèncer, però les fotografies pinten més que bé. Està tot el text en català i castellà?

    Ja que hi ets, i per comprovar que t'has llegit el llibre, què ens pots dir del sentit de l'olfacte d'aquests quatre? Quin té més bon nas? Fins a quin punt els és clau?

    Merciii!

    ResponElimina
  2. Oh, sí... això de l'olfacte em va semblar molt curiós però no et contestaré la pregunta per estimular els seguidors del blog a llegir el llibre jejeje (tot i que s'esmenta massa breument en el text, la veritat).
    El llibre és en català però al final hi ha tot el text junt traduït de carrerilla al castellà. Em sembla una bona opció. Els llibres on s'intercalen els dos idiomes trobo que despisten bastant.
    I, efectivament, precisament el disseny de la portada té un punt de tètric (fosc, cavernícola...) que per mi no és massa atractiu.
    Salut!

    ResponElimina
  3. D'acord... Si finalment m'escapo aquest estiu cap a l'Alt Urgell ja el tindré present.
    Salut!

    ResponElimina
  4. Vaja, ens haurem de tornar a gratar la butxaca!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el vaig comprar en una xerrada dels autors al preu especial de 20€ i... a Oryx veig que el tenen a 19,50€! :-(

      Elimina
  5. Com si no tingués llibres ornitològics pendents... i em temptes amb aquesta joia!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars