On veure ocells: aligot vesper

L'aligot vesper és un ocell que ja sabem que despista molt al principiant per la seva semblaça superficial amb l'aligot comú, tot i que no hi està gens emparentat. Ja hem parlat d'això en aquest blog i hem fet referència a articles que ajuden a la identificació.

Però ara tenim l'oportunitat de posar en pràctica aquests consells: estem al pic màxim de migració de tardor d'aquest ocell i els podem veure passar a dotzenes en molts llocs de Catalunya. Si mirem en el SIOC (www.sioc.cat) la fitxa de l'aligot vesper veurem que aquesta última setmana d'agost i la primera de setembre és quan hi ha la major part d'observacions d'aligot vesper a les estacions del programa PERNIS:

I a més, hem de córrer perquè a la segona de setembre la cosa ja baixa molt! Llavors ens preguntarem on anar per tenir un major nombre d'individus en pas per posar millor a prova les nostres capacitats d'identificació (i per divertir-nos més, és clar). En la mateixa fitxa del SIOC tenim representat gràficament sobre el mapa de Catalunya les dades de les estacions, indicant una barra la mitjana de 2003-2009 i una altra el nombre absolut en 2009 (sí, caldria actualitzar-ho però segur que la pauta és la mateixa en 2014). Veiem en aquest gràfic que la migració d'aquesta espècie a la tardor passa bastant per l'interior i són les estacions PERNIS de la Cerdanya, Ripollès, Bages, Conca de Barberà, Alt Camp (ho poso una mica a ull perquè no acabo d'identificar on cau algun dels punts) les estacions amb més observacions.
Ens hi fixem també que les de la costa són bastant pobres per aquesta espècie, amb una línia de migració per les serralades interiors i Pirineu oriental molt clara. Però, exactament, on està cada una d'aquestes estacions? Cap problema, el SIOC és una meravella; seleccioneu "Informació per localitat" a dalt i cliqueu la icona que us mostra les estacions PERNIS, tal i com us indica la pantalla que aquí us poso.


Feu clik al punt de l'estació que us quedi més propera o que us sembli més interessant (vaja, la que la gràfica piqui més amunt!) i busqueu alguna excusa per anar-hi aquest cap de setmana o el proper, que serà quan tindreu la màxima probabilitat de veure aligots vespers a cabassos. Entre les estacions amb comptatges més espectaculars hi ha aquestes:

Collada del Pedró
Coll d'Ares
Serrat de Figuerassa
Torre de la Minyona
Turó del Calitxo
(quan feu click sobre els punts us sortirà el nom, són les estacions amb més observacions, de nord a sud)

Vigileu que algunes s'hi ha fet comptatge només algun any i pot ser que l'observador enganxés un pas extraordinari i que no sigui lo habitual però tot i així, segur que teniu espectacle. Si dubtàveu on anar a pajarear aquest dies de finals d'agost, que precisament en els llocs d'interior acostumen a ser avorridets, ja sabeu on anar per treure el màxim profit de les hores de camp.

Bon birding!


Comentaris

  1. Crec que sense cap mena de dubte el millor lloc de Catalunya per a veure migració d'aligots vespers és la serralada Carbonària o de Miramar, és a dir, o bé el Tossal Gros, damunt de Figuerola del Camp, o si voleu un lloc còmode i amb accès asfaltat, els turons del Molló de Miramar o el Tossal de Somerola, vora el poble de Miramar, entre Valls i Montblanc.

    http://ocellsdelcamp.blogspot.com/2009/12/serra-de-miramar.html

    Si trieu un dia que no faci massa sol -com avui- i que faci una mica de vent -quasi cada dia, al Camp- en podeu arribar a veure centenars, a més a més de molts rapinyaires d'altre espècies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé, gràcies per l'aportació, Màrius! Les indicacions per anar-hi estan molt ben explicades en el teu blog.
      Salut

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars