Delta Birding Festival, el dia després

Aquest cap de setmana va tenir lloc el Delta Birding Festival, amb una nodrida assistència de públic que fa pensar que alguna cosa es mou en positiu en el món de l'ornitologia a Catalunya.

Com a part interessada per haver estat ficat de ple en la seva organització no faré cap valoració del festival en sí. No vull pecar d'excés d'autocomplaença, ni d'autocrítica, ni oferir cap opinió inevitablement esbiaxada. M'interessa més explicar algunes impressions personals i parlar de què pot significar el festival per l'ornitologia catalana.

En primer lloc, com a experiència personal, senzillament diré que ha estat una experiència magnífica. L'oportunitat de xerrar amb tanta gent del món ornitològic ha estat tremendament enriquidora: conèixer experiències d'uns i altres, retrobar vells coneguts, partir-se de riure en els concursos... A més, em va sorprendre trobar també tanta gent desconeguda per mi. Els qui ja portem unes quantes dècades ens coneixem tots i, malgrat que a vegades hàgim coincidit poc, com a mínim ens coneixem de nom però en el Delta Birding Festival vaig trobar molta gent que, per mi, apareixia de nou. Això és una excel·lent notícia perquè indica que la base social de l'ornitologia és encara més ampla del què sembla.

L'experiència que li va tocar a un servidor de coordinar més de 25 persones, entre voluntaris en el recinte firal i personal de l'ICO fent sortides guiades va ser un autèntic repte que en alguns moments em va provocar una saturació mental extrema. Malgrat tot, aviat vam agafar velocitat de creuer i tot l'engranatge va començar a rodar de la forma prevista, sens dubte gràcies a l'actitud positiva i emprenedora de la gent que va venir a ajudar-nos. Ordenaven l'aparcament com si ho haguessin fet tota la vida, rebien i acreditaven els visitants, controlaven projectors, equips de so i ordinadors com si fossin tècnics, ajudaven els conferenciants, voltaven pel recinte solucionant problemes... Al·lucino, a vegades contractes "professionals" per fer tasques d'aquest tipus i no saben fer absolutament res, en canvi, aquesta colla ho manegaven tot com uns campeons!

Van venir més de 700 visitants, amb una concentració important durant el dissabte. Això és molt o és poc? I no em refereixo en termes d'èxit o no del Festival. Ho analitzo en termes d'avaluació del potencial de l'ornitologia catalana o, si volem dir-ho en termes economicistes, del mercat ornitològic de Catalunya.

Fa molt de temps que dic que la quantitat d'aficionats a pajarear en el nostre país és més gran del què sembla i que, a més, és la punta de l'iceberg del què hi pot haver. Això ho dic basant-me en l'experiència de donar cursos, que quan es publiciten adequadament ràpidament s'omplen i gairebé sempre hem de tancar les inscripcions. Moltes vegades quan pregunto com s'han assabentat de l'existència del curs rebo respostes del tipus "per casualitat vaig veure", "vaig buscar per internet" o similars, excepte, és clar, els que reben regularment les comunicacions de l'ICO. És a dir: la difusió dels cursos arriba només a una insignificantíssima minúscula petita porció de la població. Estic segur que ho anuncies a TV3 en prime time durant 30 segons i reps milers d'inscripcions de cop.

Per això, les 700 persones del Delta Birding Festival per mi indiquen dues coses:
1.- Hi ha un mogollón de gent a qui els agrada l'ornitologia.
2.- Aquest mogollón es triplicarà o quintuplicarà en pocs anys, quan la possibilitat de passar-s'ho bomba mirant ocells arribi a molt més gent que ara. 

Tothom que em coneix em té per optimista però crec que sóc bastant objectiu si dic que l'ornitologia a Catalunya creixerà en quantitat i qualitat en el futur immediat. Si no, temps al temps.

Bon birding!

Comentaris

  1. Abel, cal destacar que de Girona va baixar molt poca gent, per tan hi ha molta més gent! va estar molt bé, us felicito!
    Arnau

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, però de tota manera em va sorprendre veure bastantes cares conegudes de Girona. Així de memòria, recordo ben bé 10 persones. Lògicament, això sí, hi havia una proporció important que s´hi va quedar i, per tant, cal que considerem que el potencial és més gran.

      Elimina
  2. Jo sí que us puc fer una valoració, ja que no vaig participar en l'organització, i és plenament positiva, felicitats!
    Ah! I no ho treieu del Delta de l'Ebre, si us plau, és el lloc ideal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El Delta i Mónnatura són perfectes. La llàstima és que als de Girona els queda molt lluny (i car!). Però no et preocupis, de moment, la cosa queda al Delta.
      Salut

      Elimina
  3. Moltes felicitats Abel, a tu i a tots els que ho vau fer possible. Tot i ser el primer any, va estar molt ben organitzat. I el millor el bon rotllo, els novatus ens sentiem com si portessim mitja vida al mundillo, i tothom t'explicava amb pels i senyals com arribar al pluvialis fulva (i te'l senyalaven quan arribaves al lloc, que si no, malament!). Molt bé també el detall de l'àguila pescadora que donava voltes aprop de Mon Natura, l'any que ve l'heu de tornar a fitxar. Per cert, ja hi ha dates? Per apuntar-ho a l'agenda. Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'ornitòleg típic li agrada compartir la informació i col·laborar amb els altres. Com a tot arreu hi ha gent rara però això també passa entre informàtics, forners, escombriaires, executius, empresaris, paletes... o sigui tothom. M'alegro que us hàgiu sentit còmodes. Això és una cosa que no és mèrit de l'organització sinó de tota la comunitat de birders (crec que els dos concursos, amb el cachondeo imperant, són bons exemples de l'ambient regnant).
      I aquell dron disfressat d'àguila pescadora va quedar molt bé. Realment, feia l'efecte ;-)
      Gràcies pels comentaris!

      Elimina
  4. Em podria extendre molt, però potser faig una entrada jo també al meu blog, així que només diré lo evident: em va encantar ser voluntària i formar part del festival d'aquesta manera tan especial. Aquest festival m'ha aportat moltes coses a nivell personal i com a birder. De fet vaig fer 4 bimbos gràcies a l'amabilitat de la que parla la Marta. M'encanta el birding i m'encanten els birders amables!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja m'esteu començant a fer enveja! Jo vaig estar tancat des de dijous vespre fins diumenge nit sense poder sortir ni veure RES, RES, RES...
      Però realment sí, hi havia un bon rotllo espectacular que anava des del més pro fins al principiant més novato.
      Cool...

      Elimina
  5. Molt bona feina Abel, sempre et veia amunt i avall. Estic segur que sí es continua fent aquest festival, anirà augmentant el seu ressò i la seva importància de forma exponencial. Espero poder-hi tornar a la propera edició!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ahir vam tenir reunió "post-part" i vam acordar repetir l'any que ve. La que m'espera... jajaja!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars