Birding urbà: el jardí botànic de Barcelona

Barcelona té bastants bons llocs on fer birding urbà en molt bones condicions. Un indret molt interessant, tot i que reconec que és poc urbà però molt accessible des de la ciutat, és el nou jardí botànic. Situat a Montjuïc, davant del Palau Sant Jordi, el jardí botànic és una instal·lació municipal que està administrat tècnicament pel Museu blau (Museu de Ciències Naturals), tot i que desconec més a fons quina és la relació orgànica entre tots dos centres.

He tingut ocasió de portar-hi gent a observar ocells un parell de vegades, en activitats gratuïtes pels visitants i realment han estat sortides ornitològicament profitoses. En primer lloc, el jardí botànic és, senzillament, preciós. L'estètica que acompanya el visitant durant tot el recorregut és encisadora, de forma que el sol fet de passejar-hi encara que no entenguis un borrall de botànica ja converteix el passeig en una experiència més que agradable. Des del punt de vista botànic, les plantes, arbres i flors en exhibició estan agrupades per zones biogeogràfiques (sud d'Àfrica, Austràlia, Mediterrani i altres), tot creant un ambient que realment recorda aquestes zones (no diré que a la zona d'Austràlia sembla que et sortirà un cangur però l'ambient està lograt). El mobiliari urbà, passarel·les, baranes i similars també impregnen el visitant d'una sensació de tranquil·litat que inviten a la pau espiritual (o a una bona siesta, per què negar-ho...). L'estany envoltat de palmeres que hi ha a la sortida del jardí és magnífic.

Racó del jardí botànic que recorda un paradís tropical. On és l'hamaca i la meva pinya colada?.
Reconec que per un birder monotemàtic com jo ni tan sols aquest entorn agradable no seria prou estímul com per dedicar-li més d'una horeta però resulta que, a més, el jardí botànic és un bon lloc per fer birding urbà. A més, pel principiant té els avantatges propis dels llocs freqüentats, és a dir, molts dels ocells t'ignoren completament i es deixen veure a plaer. Em va sorprendre que en les dues sortides em van sortir totes les mallerengues possibles per la zona: carbonera, blava, emplomallada, petita i cuallarga. Hi va haver una mallerenga petita que no va parar de fer acrobàcies en un pi al mig del camí, completament ignorant de la presència del grup de més de 20 persones. A mesura que estàs a prop de la carena, també sorprèn la presència de bastant pardal xarrec, a més de bones quantitats de gafarrons, verdums i caderneres. Com a bona zona urbana, no falten garses.

En una de les sortides també ens va aparèixer una puput que es va passejar per davant nostre amb certa tranquil·litat i un faisà mascle ben pintat, un ocell possiblement menystingut pels pros però que és un èxit assegurat en les sortides amb principiants per la seva coloraina i dimensions. I per postres, zas!, un falcó pelegrí i un falcó mostatxut... mhhh... no està malament per un jardí urbà!

Només hi he estat dues vegades en aquestes sortides en les que segur que se m'ha passat algun ocell que possiblement hauria pogut localitzar millor si hagués pogut rastrejar bé la zona amb calma. Tot i així, ja va ser suficient com per fer unes llistes decents per un jardí. A més, estic segur que en migració es deuen poder veure coses bastant interessants.

Per si us he animat a fer-hi una visita ornitològica (ok, també podeu mirar les plantes), val la pena que sapigueu que el primer diumenge de cada mes és jornada de portes obertes, és a dir, és gratuït. A més, a l'ICO tenim entrades 2x1, tot i que cal dir que el preu de l'entrada estàndard (3,50€) és més que raonable. L'única crítica que s'hi pot fer és sobre un fet massa habitual en aquest país: obren a les 10h. Això a l'estiu vol dir que els ocells ja porten més de 4 hores cantant, menjant, barallant-se, copulant, caçant i fent totes les coses xules que fan els ocells amb molta més intensitat a primera hora del matí. Però, què hi farem, vivim en un país de gent noctàmbula i fiestera incapaç de llevar-se d'hora i els horaris s'hi corresponen...

Bon birding!



Comentaris

  1. Apuntado queda!
    Yo siempre que tengo mono de pajareo pero no tengo bastante tiempo para salir de la ciudad voy a la Ciutadella o a Diagonal Mar...pero la próxima excursión será al jardín botánico!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya verás como te gustarà la experiencia. La visita es realmente agradable.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars