On veure ocells a Catalunya: mallerenga d'aigua.

La mallerenga d'aigua és un ocell que el principiant normalment triga a veure. La raó principal és que la seva distribució a Catalunya és bastant localitzada, trobant-se només en unes poques comarques. Curiosament, en aquests llocs pot ser molt abundant i es pot detectar amb molta facilitat.
Mallerenga d'aigua en una menjadora (Foto: Jordi Bas)
No és una mallerenga vistosa ni té característiques massa especials, de fet, una simple mallerenga carbonera és força més acolorida, una emplomallada té el plomall destacat que la fa especial...; tanmateix, la mallerenga d'aigua és un ocell elegant que sempre m'agrada veure. Els col·legues locals de les comarques on aquest ocell és abundant us podrien dir dotzenes de llocs on observar-la amb fruïció. Aquí us diré uns pocs punts concrets per si voleu anar a per ella.

Un punt una mica apartat -n'hi ha d'accés molt més ràpid- però que hi ha mallerenga d'aigua fins a la sopa és per les rodalies de Oix, un llogarret en una carretera secundària i poc transitada que surt de Castellfollit de la Roca a Camprodon. En aquesta zona, tinc la sensació que és de llarg la mallerenga més abundant. També se'n troba molta al voltant d'Olot; teniu un punt a Ornitho, Les Tries, en el què aquest ocell es veu habitualment. Hi ha forces zones a la Garrotxa on és molt abundant; podeu mirar Ornitho per localitzar-los però aquest parell que hem apuntat aquí són sens dubte apostes guanyadores. 

No crec que l'abundància de mallerenga d'aigua a la Garrotxa tingui igual en cap altre lloc de Catalunya però també és fàcil veure-la al Berguedà, on hi ha un lloc de fàcil accés per observar-la a Bagà. Un pèl més abaix del centre de la població, hi ha un pont que creua el riu; doncs bé, des d'aquí, al marge esquer mirant el riu aigües avall, surt el típic camí de lleure per passejants i esportistes que passa per la vora del riu. En aquest camí, que més abaix arriba a unes fàbriques en un entorn lletjot i aparentment degradat, és força fàcil observar-la. Addicionalment, aquí també es pot veure bé la merla d'aigua, així que estigueu amatents.

La Vall d'Aran i l'Osona també tenen llocs on és abundant però no sabria indicar-vos-en cap de concret pel què fa a la meva experiència. També podeu provar el Santa Fe del Montseny però és molt més escassa i no és un lloc on tinguis garantia d'èxit. 

Si generem un mapa d'Ornitho amb les observacions d'hivern de mallerenga d'aigua veiem clarament el nucli dens de la Garrotxa-Ripollès-nord d'Osona on es concentren gran part de les observacions
Espero que aquestes indicacions ajudin als qui no l'heu vista mai a poder marcar el Poecile palustris en la vostra llista d'ocells observats a Catalunya. Bona sort!

Bon birding!


Comentaris

  1. Moltes gràcies per les indicacions tan precises. Jo ja l'he vist, precisament en alguns dels llocs que indiques, també, però fa anys. Si algun dia hi vull tornar, ara ja sé on anar per a assegurar el tret...de càmera digital, és clar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, a tu et queda una mica lluny. Pots anar i veure també algun altre ocell de muntanya humida, així mates dos ocells d'un tret... de càmera digital, és clar jajaja!

      Elimina
  2. Si voleu un altre lloc, us recomano el Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses, on hi disposem de menjadores i és fàcil observar-la a diari. És al costat del nucli urbà, amb bon accés, però en un entorn natural. A la menjadora de cacauets aquests dies coincideixen mallerengues d'aigua, petites, carboneres i blaves, a més de pica-soques blaus i ser fàcil de sentir (i veure) mallerengues cuallargues.

    ResponElimina
    Respostes
    1. He vist aquest punt a ornitho i veig que està molt concorregut de tot tipus d'ocells, incloent-hi molta mallerenga d'aigua. Gràcies per l'apunt. Serà qüestió de passar-s'hi algun dia!

      Elimina
    2. Quan vulguis. Nosaltres hi som sovint, és la nostra seu de l'associació (Alt Ter)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars