Com NO ha de ser una caixa niu per ocells

A vegades al·lucino dels artilugis que venen com a caixes niu en llocs no especialitzats, especialment botigues d'animals, gardens o grans superfícies. N'hi ha alguns en els que és tan evident que un ocell no hi entraria ni drogat que penso que l'individu que hagi dissenyat allò no ha vist mai un ocell perquè a vegades, senzillament, és impossible que n'hi càpiga cap allà dintre.

Algunes les venen directament com a elements de decoració molt "cucos" amb la idea que les posis dintre de casa per fer bonic, sense que ni se't passi pel cap penjar-les en un arbre. Colors rosa pastís, entrada en forma de cor, combinacions menjadora-niu que no són ni una cosa ni l'altra... Aquí teniu uns pocs exemples:

No és adorable...?

Que cuques...

Això ja sembla més seriós però un forat tan gran, una caixa tan poc fonda i una plataforma a la base són ideals perquè un depredador accedeixi a l'interior.

Si voltem per botigues d'aquesta mena precisament el què costarà serà trobar una sola caixa que estigui bé. La marca Ferplast, a la que correspon l'última fotografia, fabrica caixes i menjadores amb una mica més d'idea a preus força barats però, si bé les menjadores encara es poden aprofitar, les caixes tenen formes i dimensions bastant allunyades del què seria òptim.

Cal tenir molt en compte que elements decoratius que semblen molt monos (com per exemple el palet davant del forat perquè l'ocell es pari un moment per fer-li la foto) són com posar un anunci de RESTAURANT amb llums de neó per depredadors, ja que els ofereix un punt on agafar-se mentre es mengen el contingut. Òbviament, aquest altres animals també tenen dret a menjar però no queda gaire bé que els ho facilitem tant.

La fusteta d'avant l'entrada facilita als depredadors entrar a la caixa. (Font: http://www.biosch.hku.hk)
 Per mi, una caixa niu ideal per mallerengues i pardals ha de ser bastant fonda. He comprovat que a les mallerengues no els agrada que la caixa sigui curta perquè llavors estan molt més exposades als depredadors, que posant la mà, urpa o bec poden menjar-se el contingut amb facilitat. En canvi, una caixa fonda els és molt més atractiva perquè se senten molt més segures.

Una cosa interessant també és que la fusta sigui gruixuda (el problema és que això fa que la caixa pesi més) principalment perquè els aïlla més de la temperatura, tan sigui fred com calor. El fet que estigui penjada o clavada al tronc crec que és irrellevant de cara a la selecció per part de l'ocell i com que és força més fàcil penjar caixes amb una pèrtiga que anar enfilant-te amb escala i clavant caixes a l'arbre (per cert, problema zero per l'arbre) la majoria de "caixaires" prefereixen penjar-les. És curiós com als ocells els importa un pito que la caixa es balancegi amb el vent!

Dos tipus de caixa que jo recomanaria són les de l'ICO (altíssima ocupació arreu on les he penjat) i, com no, les del GACO (Grup d'Anellament Calldetenes Osona), autèntics experts/especialistes/masters de l'univers en qüestió de caixes niu, que han penjat desenes de milers de caixes al llarg de la seva història. Les del GACO tenen una doble cavitat que protegeix molt bé el contingut davant els predadors amb l'inconvenient que les fa una mica pesades, ja que acaba fent que la caixa potser tingui un 50% més de volum.

Com veieu, tothom que ha treballat de forma seriosa amb caixes niu té molt present que la depredació pot ser un problema, així que és un factor que heu de tenir molt en compte.

Les podeu veure/comprar aquí:
ICO: http://www.nius.cat/botiga/
GACO:  http://www.gaco.cat/botiga
No tinc intenció aquí de fer un recull d'on comprar caixes niu però si aquestes caixes són més aviat rústiques i en busqueu alguna que tingui algun detallet estètic més apropiat pel vostre jardí ZEN, podeu mirar les opcions comercials a un lloc clàssic http://www.weboryx.com on, entre d'altres, tenen les famoses caixes Schwegler de ciment de fusta, de durabilitat eterna. Haig de dir que no m'agrada el seu pes excessiu i la forma en què s'obren però reconec que són unes caixes molt bones i que agraden molt als ocells. També estan bé les de http://ecotenda.net tot i que tenen alguns models on l'estètica predomina sobre l'eficàcia i la seguretat dels ocupants.
Prefereixes fer-te-les tu i estalviar uns euros? Cap problema, googueleges una mica i tindràs un abast de tècniques de fabricació, mesures, models i prototipus diversos que t'ompliran tantes jornades d'ornitobricolatge com et vinguin de gust. Això sí, seleccioneu les instruccions i consells que provinguin d'associacions ornitològiques/naturalistes i descarteu algunes pàgines de gent amb molt bona intenció però poca experiència que t'ensenyen a fer caixes niu amb tetra-bricks, caixes de cartró i similars.

Bon birding!

Comentaris

  1. A les mallerengues no se jo... pero a les nenes segur que la rosa els hi encanta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La meva filla, que m'ha sortit pija del tot, segur que les preferiria... però no li digueu! ;-)

      Elimina
  2. Està ple de blogs de gent que explica com fer caixes niu amb tetra briks i companyia, transmetent el missatge de que fem un doble favor al medi, al reutilitzar un producte de rebuig i ajudant als ocellets...i la gent els hi fa cas. I no ens oblidem de la gent que ven caixes niu fetes amb aglomerat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, bona observació. Les d'aglomerat són un perill públic. Les he vist pulveritzar-se i quedar-se en serradures. Terrible!

      Elimina
    2. callaos coño que no me gusta adios ··$%&/()

      Elimina
  3. Totalment d'acord Abel

    ResponElimina
  4. Hola!
    Al Max-Planck usen caixes niu amb un disseny ben similar a les d'ICO o GACO. Degut a l'altra depredació per picots allí, el forat d'accés està rodejat per una placa metàl·lica per evitar que el trenquin i el facin més gros per ficar-s'hi dins!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, és un problema habitual i l'única solució és posar una plaqueta metàl·lica d'aquestes, sempre que no aprenguin a foradar a sac la caixa per la part posterior o el lateral, que també passa.

      Elimina
  5. Primer de tot agraïr-te l'exposició del post.
    M'agradarïa sapiguer el tamany del forat i de la caixa en funció a l'espècie. Com podria tindre una orientació?
    Agraït

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per a ocells petits el forat es fa de 28 mm o 32 mm. El primer cas és per ocells molt petits (mallerenga blava i petita, pardal xarrec) i el segon per ocells petits però una mica més corpulents (mall. carbonera, pardal comú, pica-soques blau). Quan estava a l'ICO en vam fer una que surten totes les mides per a ocells petits. Busca al Google per caixes niu xavier riera abel julien i et surt. Quan no la trobo a l'ordinador la busco així! Jajaja! Si en vols per ocells més grans, n'hi ha una que es diu Manual de cajas nido para las aves de España, on en surten per altres ocells més grossos. Està bé, però se centra molt en la part de "fusteria" i que conté alguns errors ornitològics.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars