Cursos i activitats d'ornitologia

Haig de reconèixer que m'ho passo bomba també donant classes teòriques en aula. Per mi, comprendre els perquès d'allò que observem al camp és tant important com l'observació mateixa.
Suposo que a resultes de la feina de difusió i de l'ajuda providencial dels Tocats de l'Ala, la demanda de cursos, sortides i activitats diverses d'ornitologia pel gran públic s'ha incrementat notablement. A l'ICO podem dir que s'han duplicat o triplicat les inscripcions a aquestes activitats. Per exemple, fa 2 anys vam organitzar una sortida a observar les grues de Gallocanta i s'hi van apuntar 6 persones. Ara n'hem organitzat una altra i havíem previst anar una furgo de 8 persones més el conductor-guia però se'ns van apuntar 16 persones només obrir les inscripcions, haurem d'anar dues furgos i hem hagut de tancar inscripcions, lamentablement deixant gent fora que ja havia demanat inscriure's (mirarem de repetir la sortida al cap de 2 setmanes).

Doncs com que la demanda és alta i no és qüestió que ningú es quedi sense gaudir de la nostra passió per l'ornitologia, he fet un recull de les diferents associacions que organitzen activitats d'ornitologia. He seleccionat aquelles que sé que ofereixen coses relacionades amb ocells, encara que també en facin d'altres aspectes de les ciències naturals però no he inclòs aquelles que no fan res específicament d'ornitologia encara que organitzin activitats molt interessants en altres àmbits.

Segur que me n'he deixat però això és inevitable. He inclòs les que jo ja coneixia i aquelles que trobat googlejant (i si hi ha alguna que falta, que mirin d'espavilar-se i sortir més en les cerques de Google!). De tota manera, si alguns dels que llegiu aquest post voleu que inclogui les vostres activitats, només m'ho heu de dir (això sí: només ornitologia, please). Aquí van:

ICO (òbviament)
http://www.ornitologia.org/events/
Ja us dic que hi ha overbooking, però hi ha molta oferta, o sigui que podeu trobar força coses interessant. Sempre intentem limitar els cursos a 12-14 persones. Si finalment se n'inscriuen més, posem un segon guia per les sortides de camp i ens dividim en dos grups.

APNAE
https://www.apnae.org/calendari
Fan un curs d'ornitologia excel·lent al llarg de tota la primavera, crec que una sessió al mes, amb guies i ponents francament bons. Molt recomanable. Això sí, si aconseguiu trobar el programa complet a la web hauríeu de rebre un premi. Que complicat! També fan una tradicional sortida en barca per aquestes dates d'hivern que sol ser força productiva.

LIMNOS
http://www.limnos.org/tagraden-els-ocells-curs-diniciacio-a-lornitologia-2015/
Han fet un curs d'ornitologia a Banyoles durant 2015. No en tinc referència i no sé si el repetiran en 2016. De tota manera, pinta força bé i si sou de la zona valdria la pena posar-se en contacte amb ells.

EGRELL
http://egrell.org/2016/01/06/cens-docells/#comments
Egrell és una activa associació naturalista de les terres de Ponent amb molts bons ornitòlegs entre les seves files. Organitzen diverses activitats, principalment censos i sortides (no he vist cap curs) però igualment representen una excel·lent oportunitat per conèixer els ocells d'aquestes comarques.

ESTACIÓ BIOLÒGICA PALLARS JUSSÀ
http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa
Malgrat que són poca gent, principalment perquè el Pallars és enorme i hi ha molt poca població, fan activitats d'ornitologia fins on els seus recursos humans ho permeten. Si teniu relació amb la zona, contacteu-los.

ADENC
http://adenc.cat/actualitat
L'ADENC és una associació ecologista de llarguíssima tradició al Vallès Occidental i que realitza activitats ornitològiques molt sovint. Fan sessions d'anellament obertes al públic i sortides ornitològiques, majoritàriament pel Vallès però també a altres llocs. Val la pena.

GEPEC

http://gepec.cat/show_events.php?id=549
El seu àmbit d'actuació són les comarques de Tarragona; organitzen una sortida en barca que surt del port de Tarragona un cop al mes (si no m'equivoco). És una sortida molt popular pel seu preu molt assequible i per la qualitat dels guies que s'hi embarquen. Un luxe! També tenen un complet calendari d'activitats que podeu consultar a la seva web.

PAS DE PARDAL
http://www.pasdepardal.cat/
Aquesta és una empresa que principalment treballa en el món de l'educació ambiental amb activitats destinades sobretot a escolars de totes les edats però recentment han començat a fer també sortides ornitològiques pel gran públic, així que també us pot interessar. Mireu els dibuixos de Pep Gavaldà de les seves guies; potser us recordin els dibuixos d'ocells que heu vist al Tocats de l'Ala...

PICAMPALL
http://www.picampall.org/
Són una activa associació que fa força sortides i cursos per les terres de l'Ebre en general (Montsià, Baix Ebre, Terra Alta) i el Delta de l'Ebre especialment. Si sou principiants i heu d'anar pel Delta, us recomanaria fer coincidir la vostra visita amb una activitat seva.

CONSORCI DELTA DEL LLOBREGAT
http://www.deltallobregat.cat/agenda_2/_H4QS29qxa71HczBonLq5SllE40Zdaq5CcZk7v2hkOmLOZ59h-mYRPw
El Delta del Llobregat és un hot spot pels ornitòlegs de l'àrea metropolitana de Barcelona. El consorci que gestiona els espais naturals protegits organitza un interessant curs al llarg de tota la primavera en el que hi ha també sortides nocturnes per observar ocells nocturns i escoltar els sons de les maresmes, que de nit són sempre misteriosos. També, guies de molta qualitat.

DEPANA
http://www.depana.org 
Històrica associació de defensa de la natura a Catalunya, desenvolupa molta activitat per la zona del Baix Llobregat i organitza un cens d'ocells hivernants al delta del Llobregat juntament amb SOS Llobregat, a més d'altres activitats ornitològiques molt interessants.

INSTITUCIÓ CATALANA D'HISTÒRIA NATURAL
http://ichn.iec.cat/activitats.htm
En el seu programa de 2015 he trobat una activitat amb molt bona pinta sobre tècniques de cens d'ocells, amb sessions pràctiques i teòriques. Encara no han penjat el programa de 2016 però crec que val la pena estar a l'espera de si ho repeteixen.

SEO
http://glseobarcelona.com/
SEO organitza la seva tradicional marató ornitològica durant la primavera, en la que participen nombrosos equips d'ornitòlegs molt qualificats. També, organitzen sortides i activitats al llarg de l'any a diferents punts de Catalunya. Cal destacar la reserva de Riet Vell al Delta de l'Ebre que, a part de ser un aguait permanent, també organitza activitats.

Espero que amb això tingueu material per distreure-us i continuar xalant de valent observant ocells. 

Bon birding!

Comentaris

  1. Deu n'hi do, quina recopilació! Moltes graciès per la informació, Abel!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i t'asseguro que més d'un necessita un curs de com fer sortir la teva pàgina a Google...
      Salut!

      Elimina
  2. El Món és petit, avui he estat xerrant amb un alumne teu, d'un curs que vas fer al Montsant: Me n'ha dit meravelles, felicitats!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars