L'entranyable Konrad Lorenz era un nazi!

Konrad Lorenz i Niko Timbergen es consideren els fundadors de l'etologia, la ciència que estudia el comportament animal. Molts de nosaltres -especialment els que tenim algunes canes- hem llegit llibres com "Hablaba con las bestias, los peces y los pájaros" de Lorenz o "El estudio del instinto" de Tinbergen, obres que, si bé ara estan obsoletes i se'ls pot rebatre moltes de les seves afirmacions, són la base des de la que s'ha construït el coneixement sobre el comportament animal.

Konrad Lorenz va fer nombrosos experiments a la seva finca en la que va descobrir molts aspectes insòlits sobre el comportament animal, dels quals potser en destaquen els que van conduir al descobriment del concepte de l'imprinting o impronta, segons els quals els animals criats per humans arriben a considerar la persona que els cuida com el seu progenitor i ells mateixos s'identifiquen com a membres de l'espècie humana en lloc d'ànecs, micos o rapinyaires.

D'aquest comportament s'ha fet famosa la imatge de Lorenz seguit per una corrua d'oques que l'identificaven a ell com la "mamà oca".




Doncs bé, veient aquestes simpàtiques imatges d'aquest científic despistat amb les seves oques... diríeu que aquest senyor era membre del partit nazi i que va ajudar a la purga genètica de gent de raça no-aria? Segur que no però la recerca històrica diu que sí.

Haig de dir que possiblement el meu segon hobby després de l'ornitologia és la història, especialment la II Guerra Mundial, així que quan vaig descobrir la història que explico a continuació vaig quedar-me de pedra.

El 1936, amb els nazis al poder i Hitler posat al pedestal com el gran líder d'Alemanya, el Führer, Konrad Lorenz va escriure un article sobre la hibridació dels animals de diferents espècies, subespècies o varietats racials, enfocant-ho especialment en animals domèstics, sobretot oques i gallines. Segons Lorenz, aquesta barreja produïa aberracions que feien que els animals tinguessin unes ganes excessives d'alimentar-se, més activitat sexual però més infertilitat i perdien comportaments propis de l'espècie en favor d'una mena de comportaments sense valor. Concloïa que això podia ser aplicable en certa manera a les persones, llençant una floreta científica molt útil als nazis per justificar el racisme genètic. Després d'exposar el treball en una conferència pública, Lorenz va començar a acostar-se als nazis. De fet s'hi va acostar molt, però que molt...

El 1938 Konrad Lorenz demanava l'ingrés al NSDAP -el partit nazi- amb una carta en la que afirmava que "sempre he estat Nacional Socialista" i afegia "puc dir que tota el meu treball científic està dedicat a les idees del Nacional Socialisme". Més clar, l'aigua. Tot i així, després de la guerra Lorenz va negar rotundament haver estat membre del NSDAP però quan finalment es va descobrir el pastís va dir allò de... no, jo només passava per allí, era el què hi havia a l'època, no tenia ni idea que els meus treballs es van fer servir per justificar la mort de jueus, polonesos i altres, holocaust? què és això?, no en vaig tenir notícia fins molt després de la guerra...

Lorenz va amagar completament la seva participació en la bogeria nazi. Si bé no se'l pot acusar d'haver participat directament en cap fet escabrós, sí que va estar treballant activament en un projecte en el que va fer estudis racials destinats a trobar el màxim de diferències de la raça ària amb la resta d'humans i descobrir el màxim de "defectes" en els altres amb la idea final de demostrar que la barreja de races era perniciosa i fins a quin grau les persones mixtes d'origen germànic i eslau eren elegibles com a ciutadans alemanys de ple dret. Si l'estudi concloïa que no era així, la recomanació havia de ser deportar aquests mestissos..

L'estudi es va desenvolupar a la ciutat polonesa de Poznan sota la direcció Rudolf Hippius, un altre professor xalat que havia inventat una nova disciplina, la psicologia racial. L'estudi va tenir lloc el 1942 i hi van participar 877 subjectes que eren entrevistats i sotmesos a tests per Hippius, Lorenz i altres psicòlegs en un intent de demostrar que determinades actituds psicològiques eren el resultat de les característiques genètiques de l'entrevistat (ari, polonès o mestís).

Van treure conclusions com que "hi ha valors que estan fixats segons els grups de persones i que canvien quan aquestes persones procreen entre elles" i comparant les actituds dels entrevistats volien "aportar llum al rerefons psicològic del caràcter nacional, com a una condició hereditària". L'estructura germànica bàsica, determinada genèticament, es caracteritzava per la "persistència, dependència del grup, dinamisme enèrgic i dinamisme exasperat" mentre que el caràcter dels polonesos demostrava "obertura a les circumstàncies de la vida, por a la vida, dinamisme compulsiu i pobresa d'arrels vitals" i que la "capacitat de treball germànica es perdia en gran mesura en la procreació mixta". És a dir, que si un alemany es casava amb una polonesa, la seva descendència seria menys treballadora, menys persistent o menys dinàmica i això, a més, de forma predeterminada genèticament. Déu-n'hi-do!

A la Polònia dels anys 30 hi havia molta gent d'origen i parla alemanya convivint amb polonesos. De fet, les fronteres eren artificials després del tractat de Versailles i amplis sectors de població alemanya havien quedat dintre de les fronteres poloneses. L'estudi de Lorenz i Hippius va permetre fer unes llistes (Volksliste) d'alemanys purs, alemanys mixtos regermanitzables, polonesos amb certs valors racials interessants (!) i un altre grup de "asocials o de valor inferior pel que fa a la seva genètica biològica". Aquests últims, considerats una mena de bestioletes sense cap valor, van ser deportats a camps de concentració. La majoria eren jueus i "polonesos incapaços d'assimilació". La llista, per cert, estava dirigida i supervisada pel sinistre Himmler, cap de les SS i possiblement encara més responsable de l'holocaust que el propi Adolf Hitler.

Llista racial de la regió de Wartheland, l'àmbit de l'estudi de Konrad Lorenz


En els treballs de Lorenz d'aquesta època també s'observa una manca de rigor científic espectacular que van des d'inventar-se dades fins a enllaçar aspectes científics amb passatges literaris o de la Biblia que, a més, Lorenz s'inventava o distorsionava completament, reinterpretant-los completament segons els dogmes racials nazis.

Cal dir per excusar-lo una mica que quan va començar a flirtejar amb els nazis, Lorenz havia estat expulsat el 1937 de l'Institut Anatòmic de Viena perquè les seves investigacions contradeien les postures de l'església catòlica, molt influent en l'Àustria d'aquella època (Konrad Lorenz era austríac, com Hitler...). Després de sol·licitar treballar en diferents institucions va rebre negativa rere negativa i va haver de continuar els seus treballs com va poder a la seva finca, sense ingressos. Això justificaria la seva aproximació als nazis.

El desembre de 1937 havia enviat una sol·licitud per una beca al DFG (Fundació Alemanya per la Investigació Científica), estretament controlada pel nazisme, que anava acompanyada d'un informe en el que es deia que "Totes les investigacions a Àustria demostren que el Dr. Lorenz és impecable en tots els aspectes. No és políticament actiu però a Àustria mai no va amagar que aprovava el Nacional Socialisme [...] Tot està en ordre també sobre la seva ascendència Aria." Tela. Lorenz va obtenir la beca i d'aquí ja va ascendir a posicions més importants als centres d'investigació del III Reich. Potser tot això justifiqui l'aproximació al nazisme -com va fer tothom que volia sobreviure a Alemanya en aquella època- però no la seva plena implicació posterior.

Després que tot això sortís a la llum, l'any passat la Universitat de Salzburg va retirar a Konrad Lorenz el títol de doctor Honoris Causa pel seu passat nazi. Em pregunto si hi haurà alguna veu que demani que també se li retiri el premi Nobel de Medicina que va rebre el 1973.

Bon birding!


Nota: a la mateixa Wikipedia s'expliquen força bé algunes de les coses aquí esmentades però on podeu trobar força material és a "Biologists under Hitler" de Ute Deichmann, on s'expliquen molts casos de cientifics, diguem-ne, encara més convençuts per la causa nazi.

Comentaris

  1. Bon dia Abel, m'acabes de destruir un mite, però he de donar-te les gràcies per esclarir la veritat. Què lluny estava jo d'imaginar-me una cosa així de Lorenz!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí noi, quan ho vaig anar investigant vaig començar a al·lucinar. De tota manera, també he vist a "Biologists under Hitler" que era molt difícil treballar a l'Alemanya nazi si no eres estrictament fidel al règim. No valia ni fer-se l'apolític. Suposo que va haver de començar així però després s'hi va involucrar a fons, potser una mica massa...

      Elimina
  2. 😱😱😱 Buff, nobody is perfect....a la que esgarrapes una mica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, i realment pensar que el sr. seguit pels patitos hagués participat d'una cosa tan execrable sorprèn encara més.

      Elimina
  3. Ostres, Abel, no cal que digui res, subscric el que ha escrit el Josep Melero.

    ResponElimina
  4. Per cert, si tens el meu llibre "Els Ocells al Camp de Tarragona" pots estripar la tercera pàgina :-(

    ResponElimina
  5. No és nou això, i de fet molts científics de renom o gent del món de l'art o la filosofia, varen filtrejar (o anar al llit directament), amb el nazisme, o altres totalitarismes com el comunisme stalinista: Von Braun, el pare de la cursa aeroespacial, Von Rifensthal, una revolucinària de la cinematografia, Heidegger...jutjar la seva obra per aquesta ombra, per molt funesta que sigui, em sembla injust. Què haguéssim fet nosaltres en aquella època? Si no s'haguessin avingut a les circumstàncies per funestes que siguin (sense que això sigui una excusa per maquillar-les), no en sabríem res d'ells ni de la seva inestimable obra. Som tan purs com pensem perquè em nascut en un món de flors i violes? No és això una nova forma de puritanisme?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lògicament no podem dir què faríem perquè si ens trobéssim en la situació la cosa seria fotuda. Això sí, només et dic que el 23F jo estava mirant a veure com ens havíem d'apuntar a la resistència i si s'havien de fotre trets, jo el primer...
      Si jo m'hagués trobat a l'Alemanya nazi no hauria durat ni cinc minuts!
      De tota manera, no cal que filosofem tant. Millor que no ens hi trobem.

      Elimina
  6. M'he quedat sorprès. Sabia que havia tingut un cert flirteig amb idees filonazis pero desconeixia fins a quint punt s'havia implicat amb el règim. Em sembla (a diferència del que diu en Xavier)que aquest grau d'implicació indica més un ple convenciment ideològic que una mera tàctica de supervivència. Malgrat la decepció (la de vegades que he recomanat els seus llibres!)sempre està bé saber la veritat.

    Una reflexió col·lateral: em pregunto si en aquest país nostre li haurien retirat el doctorat "honoris causa" per aquest motiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo crec que devia començar com a tàctica de supervivència i va acabar convençut i actiu. De tota manera, això no treu que la seva contribució a l'estudi del comportament animal hagi estat capdal.
      I sobre la reflexió col·lateral: jajaja! Aquí tenim franquistes, exmembres de falange i gent de l'ultradreta amb tota mena d'honora a tot arreu i... aquí estan.

      Elimina
    2. Tots els funcionaris espanyols fins al 78 havien de signar jurament de fidelitat al "Movimiento Nacional", o sigui, a Franco. I signaven, clar. Sistemes com aquest amb l'eficacia germanica expliquen coses. Continuo admirant Lorenz i la seva obra post nazi, per cert traduida en part per Margalef ( que com a investigador i catedratic era funcionari...) :-)

      Elimina
    3. Tots els funcionaris espanyols fins al 78 havien de signar jurament de fidelitat al "Movimiento Nacional", o sigui, a Franco. I signaven, clar. Sistemes com aquest amb l'eficacia germanica expliquen coses. Continuo admirant Lorenz i la seva obra post nazi, per cert traduida en part per Margalef ( que com a investigador i catedratic era funcionari...) :-)

      Elimina
    4. Sí, correcte, una cosa no treu l'altra. La importància de la feina de K. Lorenz en el camp de l'etologia és indiscutible.

      Elimina
  7. Caram, moltes gràcies Abel per la teva informació. Estic llegint "L'esperit del temps" d'en Martí Domínguez , llibre publicat l'any 2019 crec. A tall de novel·la i sense citar-ne en cap moment el seu nom, ressegueixes el recorregut K. Lorenz durant els anys 1937 fins l'any 1948 que va ser alliberat del camps de concentració soviètic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Interessant, no coneixia el llibre i veig que és premi Omnium. He cercat la ressenya i, sí, coincideix amb la biografia de Lorenz!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars