Buscant ocells sota l'huracà

M'encanten les històries èpiques, ho reconec. Des de pelis com Braveheart a les biografies dels grans personatges que han canviat el món, com Nelson Mandela o Martin Luther King, sempre m'ha impressionat la gent que s'obsessiona en una causa i pren la determinació de fer una cosa encara que tingui tot el món en contra.

La migració dels ocells també és una faceta èpica de la vida de les aus. Contra vent i marea, ocellets de 10 grams emprenen el vol i se'n van a milers de kms de distància per passar l'hivern o criar, segons l'època. Suportaran tempestes, ventades, dificultats, fred extrem, calor extrem, depredadors i tota una munió d'inconvenients. Alguns arribaran a trobar-se amb huracans, potser el pitjor dels inconvenients que poden haver d'afrontar.

A la costa sud dels Estats Units i el que coneixement com el Golf de Mèxic i el mar Carib ens trobem amb la conjunció d'un dels llocs on hi ha més huracans del món amb un dels llocs on hi ha més ornitòlegs que poden registrar observacions. Per tant, és un molt bon lloc per obtenir dades per saber com els huracans afecten els ocells. Llegeixo a la revista del Cornell Lab que els ornitòlegs de la regió esperen els huracans amb moltes ganes per observar ocells raros en llocs inusuals.

                                      Imatge de radar mostrant ocells atrapats a l'ull de l'huracà. Bon lloc per anar a pardalejar!

Un huracà els portarà pelicans bruns (Pelecanus occidentalis), fregates magnífiques (Fregata magnificens) i altres ocells marins molt a l'interior del continent, a vegades a centenars o milers de kms endins. Els passeriformes, molt més petits i vulnerables, seran arrossegats a l'interior, moriran a milions però els que sobrevisquin poden fer les delícies dels ornitòlegs que trobaran grans quantitats d'ocells raros despistats a l'espera de reorientar-se i continuar, tenaçment, el seu viatge.

Un huracà és una profundíssima depressió que xucla tot el que troba al seu pas, amb uns vents en sentit antihorari que poden sobrepassar els 200Kms/h.

I com que els americans són la conya i els mola molt això de fer-se els machotes i xulejar de ser uns tipus durs (com jo) resulta que trobo un document amb consells sobre com anar a mirar ocells en un huracà. Tela. Els tios comencen dient que "L'huracà Irene (2011) va ser una tempesta fantàstica per anar a pardalejar.." i després de tenir unes paraules de record i escalf per la gent que va perdre les seves possessions i algun fins i tot la vida, van disparats a dir lo xulo que va ser veure un cua de jonc becgroc (Phaeton lepturus), la gran estrella de l'huracà Irene. Segueix tota una llista de petrells, pelicans, paràsits, xatracs i altres ocells que van fer les delícies dels que van tenir els nassos de sortir en ple huracà o anar-hi immediatament que hagués passat el pitjor.

Després de dir les xulades que va dur Irene, doncs vinga, instruccions per anar a veure ocells quan hi ha un huracà. N'extrec algunes (escurçades lliurement, ho sento) que m'han agradat especialment per les seves característiques èpiques que faran que quan surtis a mirar ocells tota la família s'estiri els cabells dient "el nen s'ha tornat boig!" (o "el papa s'ha tornat boig" o "l'avi s'ha tornat boig" o "la iaia s'ha tornat boja" perquè aquesta xaladura no té edat ni sexe). Les cursives són comentaris meus.

Quan pardalegis mentre avança la tempesta o quan ja ha passat, necessitaràs protegir-te el vent i la pluja. Busca un lloc que et protegeixi a tu i la teva òptica (sobretot l'òptica!)

Si estàs al cotxe obrir una finestra del lloc on no ve el vent pot ser molt efectiu (sí, millor que no obris l'altra o se t'inundarà el cotxe)

Porta tovalloletes de paper per eixugar l'òptica (sobretot, encara que tu t'ofeguis, lo primer és lo primer)

El costat dret (est) de l'huracà sol ser on hi ha més ocells i també moltes vegades es concentren a l'ull de l'huracà (lloc en calma) en enormes quantitats. No recomanem MAI que et posis en la línia de la direcció de l'huracà (ja, i per per això em dius que és el millor lloc per observar ocells)

On buscar ocells ABANS de la tempesta: posa't a la costa en un lloc on vingui vent del sudest. Pots anar mirant llacs o embassaments propers, ja que alguns ocells poden aparèixer allí.

On buscar ocells DURANT la tempesta: Els ocells poden estar en qualsevol lloc. Busca ocells sobretot en llocs on hi hagi aigua, com embassaments, llacs, badies interiors. A vegades pots veure ocells interessants als terrats de la mateixa ciutat (això, ves voltant per tot arreu i pujant als terrats al mig de l'huracà).

Després ve una llista de les rareses i bitxos xulos que han vingut en determinats huracans per tal que el birder obsés comenci a fer salivera i es prepari per sortir disfressat de Rambo a buscar ocells en el proper huracà. El full d'instruccions s'acomiada amb un consell ben assenyat: "Be safe, and good luck!". No esperava menys.

"Twister", encara que no surten ocells, aquesta és una de les meves pelis preferides, amb una magistral Hellen Hunt i un actoràs com Bill Paxton (que ens va deixar aquest mateix any, punyeta) interpretant uns caçadors de tempestes tan xalats com els que perseguim ocells..
Total, que després de llegir això ja tinc ganes que vingui la propera llevantada, que és la versió nostrada dels huracans americans. Vaig a buscar la capelina.

Bon birding!

Referència:


Comentaris

Entrades populars