Un vell ocell i un vell ornitòleg

El 10 de desembre de 1956 Chandler Robbins, un ornitòleg de 36 anys anellava un albatros de Laysan (Phoebastria immutabilis) que criava al refugi de l'Atol·ló de Midway, una illa que és una estació naval de l'exèrcit dels EEUU, molt concorreguda en aquella època. L'albatros era una femella que Robbins va datar en una edat de 5 anys, és a dir, un ocell jove que estava en el seu primer any reproductiu.

Mai més no es va saber res de l'albatros, ni ho va saber Robbins ni cap dels altres anelladors que feien el seguiment de la colònia de Midway però 46 anys més tard, l'any 2002, Robbins estava fent el que més li agradava fer: anellar ocells i en particular la llegendària colònia d'albatros de Midway. L'única diferència és que en aquesta ocasió Robbins tenia 82 anys (mare meva, com admiro la gent que continua amb la seva passió fins el límit!) i l'albatros que estava manipulant ja portava anella. I, oh sorpresa... era l'albatros que ell mateix havia anellat l'any 1956! Aquest ocell tenia doncs, 51 anyets, encara estava criant i batia el rècord de la recuperació d'anellament més antiga de tots els EEUU. Un autèntic orgull nacional...

L'ocell va ser batejat amb el nom de Wisdom, Sabiduria, en honor a l'experiència que devia haver acumulat en tant de temps. L'any 2006, l'equip que anella la colònia d'albatros va preguntar a Chandler Robbins, ara sí massa gran per moure's pel mig de la colònia, quin era el lloc exacte on havia relocalitzat la femella d'albatros de Laysan. Amb aquesta informació, hi van anar i van tornar a trobar Wisdom, tranquil·lament, criant a l'avançada edat de 55 anys. La van tornar a anellar, tot canviant-li l'antiga anella original.

Wisdom estrenant la seva nova anella de l'any 2006 (Font: earthsky.org)

Una de les parelles que ha tingut Wisdom al llarg de la seva vida alimentant el pollet comú (Font: earthsky.org)

Robbins va continuar anant a la colònia de Midway a veure què hi havia per allí. Entrevistat pels mitjans a l'edat de 97 anys (quina màquina!), responia amb el curiós sentit de l'humor que sembla que l'ha caracteritzat tota la vida:

"Wisdom i jo tenim una cursa personal en els últims anys per veure quin dels dos retorna cada any. L'hivern passat, Wisdom va desaparèixer al mar abans que eclosionés el seu ou, així que vaig pensar que havia guanyat jo però aquest hivern Wisdom ha tornat a Midway i ha tirat endavant la seva posta. Per tant, tots dos encara estem units, jo amb 97 anys i ella amb al menys 65."

El llegendari Chandler Robbins. (Font: BirdCalls Radio)

Els albatros són unes bèsties increïbles. Suporten temperatures glacials, passen mesos a alta mar, beuen aigua salada que depuren amb unes glàndules especials, van donant voltes a la terra empesos pels vents de l'hemisferi sud, aprofiten els huracans per avançar més ràpid (!), són els ocells amb l'envergadura alar més ampla, les seves parades nupcials al niu són uns rituals llarguíssims i complexos, etc., etc. I malgrat aquesta vida tan dura, són de llarg els ocells que viuen més temps.

Total, que Wisdom no només és un ocell extremadament longeu sinó que ha viscut lliure volant pels mars del sud, veient alguns dels paisatges més espectaculars del món. Es calcula que ha volat més de 4,8 milions de kms. i que ha tingut al voltant d'uns 35 pollets de descendència. 

Finalment, l'albatros ha guanyat la cursa a Chandler Robbins. Aquest home admirable va morir el passat 20 de març de 2017, molt a prop de complir els 99 anys. Diuen que fins un any abans de morir, encara anava al Bird Banding Lab uns tres cops per setmana a donar un cop de ma als xicots de l'associació. Al llarg de la seva vida va rebre nombrosos premis i honors de la Linnean Society de Nova York, la American Birding Association, la National Audubon Society o la Universitat de Maryland, entre d'altres.

Veient això penso que el destí a vegades posa en contacte éssers únics, com en aquest cas, en què va unir una femella d'albatros que ha triturat tots els rècords de longevitat en el món de les aus amb un home que ha batut tots els rècords de passió per la vida en el món dels humans.

Bon birding!

Comentaris

  1. Fantàstic Abel! M'han vingut les llàgrimes als ulls al veure que hi ha gent apassionada que continua fent el que més li agrada fins al final de la vida.
    Quin exemple!

    ResponElimina
  2. Impressionant en Robbins, i impressionant la Wisdom! Molt bon article, Abel!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars