4 consells per utilitzar la guia de camp

4 consells per utilitzar la guia de camp
De tots els elements que l'ornitòleg de camp necessita, la guia és un element central però normalment observo que els aficionats novells no la utilitzen de la forma més efectiva. Aquí teniu quatre punts que poden ajudar a millorar el vostre rendiment i, òbviament, ajudar-vos a millorar en la identificació dels ocells.


1.- El text és més important que el dibuix. Sí, sí, la lectura del text és el que en els casos de més dubte ens resoldrà el problema d'identificació. A més, sovint observo que l'aproximació de l'aficionat quan mira el dibuix és la de "busca les vuit diferències" (en aquest cas, similtuds) amb l'ocell que té davant. En realitat, només hi haurà uns pocs detalls que realment ens serveixin per identificar i tot allò que nosaltres veiem "a ull" seran simple apreciacions. El text ens dirà exactament si hem de mirar la llargària del bec o les taques en les parts inferiors. Aquell to de color en el dors que tant ens ha cridat l'atenció, senzillament, no té importància per la identificació.


2.- El dibuix té moltes limitacions perquè la combinació d'edats, sexes, desgast del plomatge i estat físic de l'ocell fa que hi hagi molts possibles aspectes per una mateixa espècie. Sovint sembla que "la guia està malament" perquè l'ocell que estem veient és molt més apagat que el del dibuix, molt més lluent i vistós, o just a l'inrevés. Senzillament, l'autor de la guia ha triat una versió determinada del plomatge i la que nosaltres estem veient és una altra.


3.- Pot semblar obvi però cal conèixer l'ordre en el que apareixen els ocells en la guia, que sempre segueix l'ordre taxonòmic. Consultar l'índex per trobar la pàgina on hi ha l'ocell que volem revisar és una opció al principi però cal que superem aquesta fase tan aviat com puguem. Quan veiem un rapinyaire no podem estar marejant-nos buscant entre els ànecs i les aus marines!


4.- Mira-la offline.  En calent, quan tens l'ocell que vols identificar mirant-te amb cara de dir "espavila, que estic a punt de fotre el camp", és difícil aturar-te a llegir el text amb calma i se t'acumula la feina entre mirar el dibuix, llegir el text i anar mirant l'ocell. Fes el que puguis al camp però quan arribis a casa llegeix el text  amb calma tantes vegades com calgui. No importa que aquella vegada no hagis identificat l'espècie, segur que tindràs una altra oportunitat!
En un altre article parlaré de quina guia seleccionar, un altre tema molt important i que no té una resposta única però en el que intentarem avançar.




I per últim, un exemple: aquest ornitòleg novell està cometent un error consultant la guia. Sabries dir quin?




Bon birding!

Comentaris

  1. Molt fàcil! Està perdent el temps mirant la pàgina 69 de la guia: qualsevol passerell sap que no n'hi ha flamencs en el jardí de casa!

    ResponElimina
  2. David (la morera), em sembla que hauries de mirar més atentament la foto. No, no és exactament això del flamenc...
    Helena, el Joan és un tipus molt comprensiu, entendrà que un novato pugui agafar malament la seva guia. Ja se sap, ningú no neix ensenyat!

    Bon birding!

    ResponElimina
  3. La gorra que porta no està homologada per l'ICO
    Genial el BLOC, una abraçada

    ResponElimina
  4. Jajaja! Gràcies pels comentaris.

    Bon birding, company!

    ResponElimina
  5. Ja ho tinc... està aguantant la guia amb la mà equivocada... (sempre que no sigui esquerrà...).

    Jordi

    ;-)

    ResponElimina
  6. Jo crec que l'error és als morros que fa...li vol fer un petó?
    ;-)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars