Menjadores a l'estiu, sí o no?




Fa poc he comentat amb diverses persones sobre la conveniència d'alimentar ocells a l'estiu. Tradicionalment les menjadores s'han pensat pels ocells a l'hivern, quan l'aliment escasseja més però cada vegada hi ha gent que hi posa menjar a l'època de cria.

Casualment, el Cornell Lab of Ornithology ha penjat la següent informació sobre aquest tema en l'apartat de preguntes i respostes de la seva web. He fet una traducció fidel de l'article, amb algunes notes meves entre mig, perquè crec que tracta el tema de forma concisa però anant directe a allò que interessa, com és habitual en els de Cornell. Podeu trobar l'original a http://www.allaboutbirds.org/page.aspx?pid=1098#q-is-it-okay-1



Està bé alimentar ocells a la menjadora durant primavera i estiu?


Sí. Algunes persones prefereixen no alimentar ocells quan l'aliment natural és abundant. Tanmateix, a la primavera i migració de tardor (que ja comença a finals de juliol!), les menjadores poden ser una font d'aliment que vagi molt bé pels migrants exhausts. En dies de tempestes en què les temperatures cauen, les menjadores poden salvar la vida d'alguns moixons.


A l'estiu, normalment hi ha aliment natural en abundància pels ocells residents però els adults poden fer algun descans ràpid i visitar la menjadora en la seva búsqueda constant d'insectes pels seus pollets insaciables (nota meva: pràcticament tots els moixons, encara que siguin granívors, alimenten els polls amb insectes). Sense aquesta ajuda, s'espabilen prou bé, així que la decisió és completament vostra. Aquí, en el Jardí de Treman Bird Feeding del Cornell Lab of Ornithology, tenim les menjadores plenes durant tot l'any en benefici dels ocells i els visitants.


(Nota: l'excepció principal a aquest consell és si vius en un àrea on els óssos negres siguin freqüents. A la primavera i estiu, els óssos negres poden visitar les menjadores, causant danys i, possiblement, ser perillosos. Òbviament, no recomanem mantenir menjadores en llocs on hi pot haver perill d'óssos negres. Nota meva: no crec que això sigui un problema a Catalunya...).


El llard o greix es malmet més ràpidament quan fa calor i també es pot estovar, adherint-se a les plomes de les parts inferiors dels ocells. Si això passa a un picot o altres ocells que s'alimenten de greix i l'ocell retorna al niu, poden deixar els ous greixosos i tapar els pors de la closca que permeten respirar al pollet en desenvolupament, per tant, posar greix a l'estiu generalment no serà una bona idea (nota meva:  a més, en llocs molt calorosos, l'empastifada de tota la menjadora pot ser espectacular).


Les menjadores poden proporcionar una bona injecció d'aliment extra als ocupadíssims adults, però un altre perill de les menjadores a l'estiu apareix quan els adults hi porten els volantons. Les llavors, gelees i greixos no contenen suficient proteïna pels joves, que encara tenen múscul, os i plomes en creixement. Si observes que la mateixa família amb volantons visiten la teva menjadora més d'un cop al dia, tanca-la durant més o menys una setmana, fins que els joves han prosperat en el seu desenvolupament (nota meva: no sé si estic d'acord en això, jo crec que ells saben que també necessiten proteïna i la busquen corresponentment; una altra opció seria posar aliment amb més proteïna, com pasta comercial de cria).


Les menjadores a l'estiu poden comportar altres riscos perquè molts organismes que impliquen malalties creixen més ràpidament en temperatures altes. Per assegurar que la menjadora estigui un entorn més sa, canvia el néctar dels colibrís cada tres dies o encara més si fa calor extrema (nota meva: desgraciadament, nosaltres no tenim aquest problema. Els colibrís són uns ocells fascinants!). Remou i elimina regularment les llavors quan estant empastifades. Canvia l'aigua dels banys per ocells diàriament.
                                   ------------------------------------



I com a guinda, una menjadora que provocarà l'enveja de tots els qui us agrada posar menjar als ocells silvestres:


Bon birding!

Comentaris

  1. Muy esclarecedor. En nuestros comederos, durante el verano, sólo vienen pinzones, verderones y trepador azul, y es curioso, porque alrededor vuelan mallarengas de todo tipo, pero ignoran los comederos totalmente...ahora sabemos que es por el cambio en su sistema digestivo....! Maravillas de la naturaleza!!!!

    ResponElimina
  2. Sí. A l'estiu la majoria de passeriformes alimenten els polls amb insectes i ells també es tornen principalment insectívors però molts d'ells a l'hivern canvien radicalment i mengen de tot (excepte molts insectívors purs, que es veuen obligats a migrar).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Abel. Saps on puc trobar bibliografia sobre aquest fet? Jo ja sabia que la majoria de granívors complementen la seva dieta a l'estiu amb invertebrats, però no que n'alimentessin els polls gairebé exclusivament. Bona feina amb el blog.
      Xavier Riera

      Elimina
    2. Potser on pots trobar més informació seria en una "biblia" de l'ornitologia, tipus el llibre de Frank B. Gill (Ornithology) o el Handbook of Bird Biology del Cornell Lab of Ornithology. Posant birds chick feeding invertebrates al Google surten bastants articles, especialment sobre ocells d'entorns agrícoles.

      Elimina
  3. Jo tinc una menjadora molt concorreguda a l'ivern pro bastant avorrida a l'estiu. Quan surten els pollets comencen a venir cada vegada mes i s'anima, com esta passant fa uns dies.

    ResponElimina
  4. Navegant per internet he trobat aquesta entrada. Està molt bé! Jo tinc un jardí petit que envolta la casa on vivim. Fa dos anys vàrem posar una caixa niu en unes palmeres primes que tenim i aquest any s'hi ha posat a criar una parella de mallerengues blaves! Ara estem amb l'idea de posar alguna menjadora, però no sabem si val la pena al tenir poc espai...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars