Workshops d'identificació d'ocells de la BTO




Sempre he admirat el British Trust for Ornithology (BTO) i, de fet, crec que molts dels qui vam participar fa unes quantes dècades en el naixement del Grup Català d'Anellament, que acabaria esdevenint l'ICO, professàvem una reverencial admiració vers aquesta institució ornitològica britànica. Els seus projectes, equivalents als actuals SOCC, Sylvia i Nius de Catalunya, ens enlluernaven i ens feien somiar que algun dia aquí també seríem capaços de fer projectes de ciència ciutadana d'aquest tipus, una cosa que als anys 70, 80 i principi dels 90 això semblava literalment irrealitzable.


Ara que aquí hem assolit un nivell digne que al menys ens permet parlar amb ells en el mateix llenguatge, continuem descobrint i admirant les seves activitats i la seva producció científica i divulgadora. Els seus Bird ID Workshops són un altre de les produccions de la BTO que cal seguir. Consisteixen en uns interessants videos, produïts austerament i sense efectismes estètics innecessaris, que expliquen com identificar les espècies conflictives o que poden ser fàcils de confondre. Hi ha workshops d'identificació de túrdids, aligot comú-aligot vesper, mosquiter comú-mosquiter de passa, becut-polit cantaire i una interessant llista de grups o parelles d'espècies que confonen a l'observador novell i no tan novell.


Ara que aviat començarà la migració de rapinyaires, amb l'aligot vesper com espècie estrella per ser el rapinyaire que de llarg supera tots els altres en nombre, recomanaria donar una ullada al Workshop d'Identificació d'aligot comú i aligot vesper (Summer Buzzards: Common Buzzard and Honey Buzzard). És un bon exemple de com són aquests Workshops i que segur que serà molt útil si no teniu experiència en aquesta espècie .

Podeu trobar-lo aquí



Trobo molt interessant la insistència que fan en les característiques d'identificació no basades en el color del plomatge sinó en la forma, proporcions de la part del cos, comportament i època de l'any, mentre que l'ornitòleg principiant sol concentrar-se en aquella taqueta o àrea d'un determinat color que presenta l'ocell i que, en canvi, no surt a la guia.


Òbviament, els Workshops de la BTO tenen dues limitacions per nosaltres: són en anglès i fan referència a les espècies problemàtiques del Regne Unit i, per tant, no n'hi ha sobre espècies mediterrànies. D'aquestes dues limitacions, la primera és fàcil de resoldre: aprèn anglès d'una vegada! La segona no la podem solucionar però igualment podem estar contents que molts ocells problemàtics pels britànics també ho són per nosaltres, potser no en època de cria com en el seu cas, però sí en migració o hivernada, així que en els Workshops de la BTO hi teniu una autèntica mina de coneixements aplicables perfectament als nostres problemes d'identificació.


La pàgina genèrica de tots els Workshops és




Bon birding!

Comentaris

Entrades populars