On veure durbec (Coccothraustes coccothraustes)

Hi ha molts llocs a Catalunya on és bastant fàcil veure durbec, així que aquí senzillament donaré la referència d'un lloc concret pels meus barris on el veig un 90% de les vegades en l'època adequada però també algunes notes sobre la seva identificació que poden interessar a qui no tingui experiència amb l'espècie.

El durbec té un bec desproporcionat, el cap gran i una mirada de "boig" que impressiona si el veus d'aprop però malgrat ser un ocell vistós si el veus bé, és un ocell més difícil de detectar del què sembla, especialment si no estàs al cas del seu curt reclam de vol. Personalment, crec que va ser un ocell que vaig estar passant per alt durant una bona colla d'anys fins que no li vaig agafar el truc.

Generalment, veuràs els durbecs que passen volant ràpid -sovint barrejats amb pinsans o altres fringíl.lids- i serà fàcil passar-los per alt al principi. Si ens hi fixem, però, la seva silueta compacta i la cua desproporcionadament curta, el distingeixen entre la multitud. Les franges alars blanques solen ser visibles, encara que amb mala llum poden no destacar. Un cop es posa a les branques -sovint ho fa en branques altes sense fulles- manté una postura erguida en la que es percep el caparró del bitxo que déu-n'hi-do com és de gran. La silueta és similar al verdum però amb el cap encara més robust i la cua més curta.

Però com us podeu imaginar hi ha una cosa que ens permetrà diferenciar-lo amb facilitat quan passa volant. Efectivament, ho heu encertat: el reclam. Sóc bastant inútil descrivint cants i reclams o les meves orelles interpreten els sons diferents que la resta d'humans, així que no intentaré descriure sinó que us referencio a un parell de gravacions de xen-canto que a mi em semblen típiques:

http://www.xeno-canto.org/143971
http://www.xeno-canto.org/153798

En realitat, els dos que he posat fan el reclam més fàcil d'identificar però tampoc és el què sens sempre però crec que són els que més poden ajudar. Fixeu-vos que sona com un cop sec i curt entre dues superfícies metàl·liques (atenció amb els estornells, que al principi us poden liar!).



Per la zona on un servidor es mou més sovint, es pot veure/detectar bastant fàcilment per la zona de Can Pujol, entre Caldes de Montbui i Palau-solità i Plegamans. Just davant de la mateixa masia de Can Pujol hi ha uns lledoners enormes que tenen un magnetisme especial pel durbec de mitjans de novembre a principis de març. D'aquí en direcció a la riera, es pot veure principalment en els arbres secs a les clarianes del bosc i altres lledoners. També, a la font de Can Pujol, una mica més abaix, es poden veure durbecs a primera hora, quan no hi ha domingueros omplint garrafes d'aigua no potable enriquida amb nitrats dels camps de sobre...

Just aquí:
https://maps.google.es/maps?daddr=41.603763,2.169488&hl=ca&sll=41.603442,2.17039&sspn=0.002266,0.005284&mra=mift&mrsp=1&sz=18&t=m&z=18 

Bon birding!









Comentaris

  1. Si em permets d'afegir una localització força segura per als que som més de cap al sud, també se'n poden veure a l'Albereda de Santes Creus, on hi ha uns quants lledoners grans.

    ResponElimina
  2. Hola altre cop. Perdona, potser hauria d'aclarir que l'Albereda de Santes Creus és l'espai natural que hi ha a la vora del monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia, a l'Alt Camp.
    Per cert, em sembla un encert total aquesta "secció" que has encetat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! Perfecte que indiquis altres localitzacions, així els seguidors del blog tenen més opcions. També un comentari d'una cosa en comú de la majoria de llocs bons per durbec: els lledoners. Els fruits (lledons) tornen lelos a aquests ocells, o sigui que on hi hagi lledoners amb fruits... ojo amb els durbecs!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars