Un apunt en la id de mosquiter comu vs. de passa

Els mosquiters comú i de passa són molt similars, de fet, si no els veus bé poden semblar idèntics. Hi ha força informació per diferenciar-los però moltes vegades requereixen que l'observador pugui veure una sèrie de detalls que, perdoneu-me, són totalment impossibles de veure en un ocell de 10 grams que no para de moure's en el clarobscur de les branques d'un arbre.

En anglès es diuen Chiffchaff i Willow Warbler i tal és la seva semblança que els anglesos moltes vegades diuen que han vist un "Willow Chiff", quan no han pogut identificar l'ocell. Recordo que algú aquí els ha anomenat Phylloscopus trochilita (barreja de "trochilus" i "collybita").

Com sempre, el cant és completament diferent i permet una identificació segura. El reclam és el mateix tipus de xiulet però amb una mica de pràctica es pot diferenciar bé. Però a part dels trets d'identificació que veureu a les guies m'agradaria apuntar un moviment de cua que, per mi, és diagnòstic quan veus un mosquiter.

El mosquiter comú, força més nerviós, va saltant per les branques fent un moviment característic amb la cua, semblant a un semi-vuit, mentre obre lleugerament la cua en ventall i, moltes vegades, a més també fa un moviment nerviós amb les ales. Tot això en menys d'un segon de temps, és clar.

El mosquiter de passa, també un ocell mòbil però no tan nerviós, fa un ràpid moviment amunt i avall de la cua (sense el semi-vuit), pràcticament sense obrir-la en ventall i també sense el corresponent moviment nerviós de les ales.

Amb pràctica això es pot distingir perfectament al camp i és un criteri perfectament diagnòstic.

El mosquiter comú és un migrant parcial que a l'hivern arriba en grans quantitats a Catalunya, mentre que el mosquiter de passa és un migrant transaharià que ara està a uns quants milers de kms d'aquí. Per tant, tots els mosquiters que veiem ara són mosquiters comuns ben bé fins a mitjans de març, quan comencin a pujar els mosquiters de passa cap a centre i nord d'Europa.

I què vol dir això?: fixeu-vos en el moviment de cua ara! Tots són mosquiters comuns; si li pilleu el tranquillo ara, amb la calma que ja sabeu què son, quan arribin els altres tindreu el comú molt més apamat i, zas, xupat!

Aquí us deixo un dibuix que intenta representar el que explico.




Estee... més o menys s'entén, oi?


Bon birding!

Comentaris

  1. Gràcies Abel! Com que al jardí de casa en venen ara m'hi fixaré i espero que a la primavera quan vinguin els de passa ja sabré veure la diferencia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Compta, però, q el de passa no és tan freqüent als jardins de les nostres latituds. Possiblement, l'hauràs de buscar en hàbitats més naturals.

      Elimina
  2. T'expliques perfectament, i ara jo també m'hi fixaré, no creia que això fos tan infalible.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si ho busques al google veuràs qui hi ha algú (molt pocs) que ho esmenten en algun forum de birders. No deixa de sorprendre'm perquè aquest tret identificatiu dels mosquiters el conec des de fa potser 25 anys després de llegir-ho en un British Birds.
      Quan no canten o reclamen, per mi és el tret més fàcil per la id. I molt més còmode que mirar els colors d'uns bitxos tan petits i inquiets!

      Elimina
  3. Que ben explicat. Sembla molt més fàcil. Ho provaré. Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per veure-ho millor és a ple hivern, quan només hi ha mosquiter comú i quedar-se bé amb el moviment però també es pot veure ara.
      Salut

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars