L'app d'Ornitho

Ja sabeu que un servidor creu fervorosament en la contribució que tots podem fer al coneixement participant en projectes de ciència ciutadana. Amb l'entrada de 500.000 observacions d'ocells a Catalunya el 2014, és evident que Ornitho té un paper preponderant entre ells. Des de la seva introducció en 2009 està clar que Ornitho ha canviat la forma en que sortim al camp a mirar ocells i la permanent sensació de malaprofitament de les dades que teníem molts quan guardàvem els blocs de notes als calaixos podem dir que ha desaparegut.

Crec que de la mateixa manera que el segon Atles dels Ocells Nidificants de Catalunya va revolucionar el món ornitològic català a principis del segle XXI, Ornitho ha tingut una influència enorme en el col·lectiu de birders del nostre país, no només en l'aspecte més tècnic, sinó també en la socialització de tots nosaltres.

Des de l'octubre passat, tenim una app per Android que podem descarregar de Play Store per introduir les dades a Ornitho des del nostre smartphone, proporcionant-nos l'avantatge de no haver d'esperar a arribar a casa (o allà on tinguem un ordinador) per introduir el què hàgim observat al camp i anotat en el blog de notes o en altres apps per fer llistes d'observacions, com Moixó, que m'agrada molt i està molt bé però implica que després has de tornar a introduir les dades a mà a Ornitho.

Si us la voleu descarregar, tingueu en compte que el nom de l'app no té res a veure amb Ornitho i sorprèn que es digui NaturaList, induint a confusió amb iNaturalist, un projecte de ciència ciutadana per registrar observacions de fauna que, precisament, permet crear apps i integrar-les en el projecte. Si vas despitat i no ho saps -com jo al primer moment, que amb la impaciència no em vaig mirar la informació que em deia que la app es deixa així- et costa bastant de trobar perquè al Play Store en cap moment es relaciona NaturaList amb Ornitho.

L'app és molt senzilla. Quan hi entre per primer cop t'has d'identificar amb el teu usuari d'Ornitho i entre en una pantalla principal on t'apareixen les teves observacions pròpies més recents d'Ornitho. Per introduir-ne de noves -que és el què ens interessa- fem click en un + que hi ha la part superior i ens apareix un mapa amb el punt on el GPS està dient que som (qué llestos són els mòbils avui en dia).


Fem click a "Següent" i ens pregunta quina espècie volem introduir, la comencem a escriure i la seleccionem, ens pregunta el nombre d'individus, ho posem i tornem a clicar "Següent.

Ja en l'última pantalla d'aquella espècie ens dóna l'opció de posar comentaris, cercar informació de l'espècie, els codis atlas o amagar la dada per tal que només sigui visible per nosaltres i els administradors del sistema. Quan cliquem "Següent", ens torna a la pantalla del mapa i seguim el procés per la següent espècie que volem introduir.


Així de fàcil, així de simple, així de ràpid.

Òbviament, com tot en aquesta vida, l'app té avantatges i inconvenients. Per mi, lo més destacable és el següent:
  • No pots entrar llistes completes. Per mi aquest és l'inconvenient més gran; sabem que allò que permetrà treballar millor les dades de cara a produir informació científica són les llistes completes i el fet que les dades de l'app s'entren com a observacions senzilles és una limitació. Diuen que aviat estarà disponible l'opció.
  • En acabar cal sincronitzar les dades per tal que es pugin a Ornitho. Un petit inconvenient però només és un clic més.
  • Està molt bé que es poden entrar també altres grups taxonòmics. 
  • No es poden pujar fotos. 
  • A la pantalla principal hi ha dues opcions de menú "Al meu voltant" i "Rar" que et mostren el què s'ha vist en zones properes al punt on ets i les rareses també en zones properes. Cool però no es poden fer filtres, canviar les seleccions, etc. limitant bastant el seu ús però interessant com a primera aproximació.
  • M'agrada el "look & feel" de l'app. Crec que el disseny està ben fet i és agradable.
  • La funcionalitat és fàcil de trobar; no et perds pel mig, sense saber tornar i similars.
  • No és una aplicació pesada, com algunes que sembla que et succionin tota la funcionalitat del mòbil quan les executes.
 En definitiva, pels qui som fans de les llistes completes, l'app NaturaList ens queda curta però, al mateix temps, ajuda a que introduïm observacions que altrament es quedaven perdudes: ocells que veig mentre estic a la parada del bus, quan vaig en cotxe (a ser possible conduint un altre...), des de la finestra mentre treballo, les cotorres mentre camino per la city, etc...

Amb NaturaList, els qui no introdueixen informació a Ornitho perquè "ai, no tinc temps després d'entrar les observacions a casa", "ai, que no porto bloc de notes ", "ai, que no sé on sóc...", ja no tenen excusa.  A entrar dades!

Bon birding!


(*) En aquest article parlava de la importància d'Ornitho per l'ornitologia catalana:
http://abeljulien.blogspot.com.es/2013/10/per-que-ornitho.html 




Comentaris

  1. Hola,
    L'app no és compatible amb sistema IOS, oi que no? Ho he intentat descarregar a l'Iphone i no me'n surto.
    Llàstima perquè la idea em sembla genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Se sap si algun dia estarà disponible per IOS? Gràcies!

      Elimina
    2. He consultat això que em pregunteu tots dos i em diuen que no poden assumir (econòmicament) fer el desenvolupament per iOS però que estan buscant finançament o algun tipus de patrocini. Sembla que algun dels països que estan a Ornitho té un nombre important d'usuaris de iPhone i estan molt interessats. De tota manera, no sembla que això pugui estar aviat, seria al llarg d'aquest any i sempre depenent d'aquests diners.
      Per cert, m'han dit que molts addictes a Ornitho que tenen iPhone s'han comprat un mòbil Android tirat de preu i van amb els dos mòbils, el Android només per entrar dades a Ornitho. Estem malalts!
      Salut

      Elimina
  2. Gràcies! Doncs em tocarà esperar... Lo de l'Android només per això, a casa meva, és causa probable de divorci ;)

    ResponElimina
  3. Des de què la tinc, no paro d'entrar dades. És molt més àgil que tenir un pas entremig.

    Pel que fa al clic més per registrar les dades, tinc el costum de fer-ho abans d'anar a dormir, quasi com cloenda del dia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, realment et dóna una facilitat increïble. No sé com podíem viure sense aquestes coses fa uns anys!!
      :-)

      Elimina
  4. Em sembla que aquest problema de l'iOs és el mateix que passa amb el programa que cal per a entrar les dades del SOCC, només hi és per a PC, i els usuaris de Mac hem de seguir escanejant les fitxes que omplim a mà per a enviar el resultat a l'ICO.
    Hauré de mirar aquesta app, pel que fa a telèfon jo tinc Android, però de moment prefereixo seguir fent el mateix que diu Pare Jan, anotar les dades en llistes complertes quan s'acaba el dia.
    Dades soltes en faig poques i normalment sempre condueixo sol, per la qual cosa no va gaire bé anar-les entrant directament.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em confirmen que falta ben poc (uns mesos) perquè l'app tingui la funcionalitat de llistes completes. Sembla que a tots els països d'Europa dintre del projecte Ornitho hi ha molt d'interès a que sigui així.
      Salut!

      Elimina
  5. Avui ja m'hi he posat, era al Torn, a Hospitalet, i he entrat un parell de dades per provar. Doncs quan he arribat a casa, fa uns minuts, comprovo que no hi són…
    És que no es creuen les dades que entren a l'app amb les de l'Ornitho?
    Bé, si sí que es creuen i algún día s'hi poden entrar listes, serà una erina que utilitzarem molt.
    I del problema del SOCC amb el Mac, en saps alguna cosa?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has de sincronitzar. Quan acabes (o quan arribes a casa o quan vols) li dius que sincronitzi. Si ara entres a l'app et dirà que hi ha x dades per sincronitzar, li dius que ho faci i llavors entren a Ornitho. Això es fa així perquè si n'entres moltes potser prefereixis enviar les dades des d'on tinguis una wifi i no gastis connexió de dades mòbils.
      Ja et preguntaré lo del SOCC. El problema és que has de tenir Access instal·lat i suposo que amb el Mac no és compatible. Et dic algo.

      Elimina
  6. Efectivament, ha passat exactament això. Ara ja ho sé i no em caldrà tornar a esborrar cites repetides :-(

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars