Evolució en acció amb el mosquiter de doble ratlla

Els darrers anys estem assistint a un increment espectacular de les citacions de mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) a Catalunya i Espanya, seguint la tendència que ja s'havia iniciat uns anys abans a centre-Europa. Tan és així que en uns quants països ja ha caigut de la categoria de "raresa" i té el status "migrant regular".

Aquest ocell nidifica en una extensa àrea entre els Urals i l'Est de Siberia, mentre que hiverna al sud-est asiàtic (Laos, Vietnam, Tailàndia), sent, per tant, un migrador de llarga distància originalment circumscrit a Àsia. Pancho Pou, en el seu blog http://pito-real.blogspot.com.es/ té un excel·lent i complet article sobre el fenomen al que estem assistint. De fet, us recomanaria llegir aquest post del seu blog abans de continuar llegint el present post d'un servidor.

D'altra banda, a la web de rareses Reservoir Birds hi podeu trobar un article molt interessant (https://www.reservoirbirds.com/Articles/RBAR_000017.pdf) que recull i comenta el poderós influx que hi va haver d'aquest ocell en 2014, que va arribar a aportar 145 citacions d'aquest ocell a Espanya. També a Reservoir Birds hi teniu un article sobre les citacions d'aquesta espècie a Lanzarote (https://www.reservoirbirds.com/Articles/RBAR_000013.pdf), on la tardor-hivern de 2013-2014 hi va haver la barbaritat de 29 citacions. També us recomanaria llegir aquests articles abans de continuar.
Distribució al món del mosquiter de doble ratlla (Font: www.birdguides.com)


El mosquiter de doble ratlla. Podeu trobar un munt de fotos dels ocells observats a Catalunya a Ornitho.
Com que segurament no m'heu fet cas i heu passat de llegir els articles que he esmentat, us faig una síntesi telegràfica sobre l'increment de citacions de mosquiter de doble ratlla:
  1. Les citacions a Europa han anat augmentant des de fa unes dècades, primer al nord, després al centre i cada vegada més al sud.
  2. A Catalunya i Espanya ha trigat més però l'increment ha estat sobtadíssim en menys de 10 anys, entensificant-se encara més en els darrers.
  3. Les dates d'arribada s'esglaonen segons la distància a la zona de cria de l'espècie:
  • mitjans-finals de setembre al nord-est d'Europa.
  • finals de setembre-principis d'octubre al Regne Unit
  • mitjans d'octubre a França, nord d'Espanya i Catalunya (*vegeu nota abaix)
  • finals d'octubre al sud d'Espanya
  • de novembre a gener a les Illes Canàries
Observacions de mosquiters de doble ratlla a Ornitho des de 2009 (any d'inici d'Ornitho). No estan filtrades i un mateix individu està repetit tantes vegades com s'hagi introduït però igualment la gràfica ens dóna una proporció de l'increment d'observacions.
Està en discussió a què es deu aquest fenomen i es barregen les interpretacions habituals aplicables a rareses (condicions meteorològiques, errors en la navegació dels ocells, aparició de noves rutes migratòries i increment dels observadors que fa que sembli que hi ha més citacions).

Doncs bé, si us heu llegit l'article de Pito Real, haureu vist que es comenten molt bé totes les raons per les que pot estar succeint aquest fenomen. Jo m'hi jugaria l'orella dreta que el que està passant és que s'està creant una nova ruta migratòria que en lloc d'anar en l'eix nord/sud o nord/sud-est de la ruta migratòria tradicional estem assistint al naixement d'una ruta en l'eix nord/sud-oest amb una sorprenent hivernada a les Illes Canàries.

Com neix aquesta ruta? Doncs a partir del fenomen conegut com a "reverse migration" o "mirror migration", que podríem traduir com migració invertida o migració en mirall (m'agrada més aquest segon terme) en què alguns individus agafen una ruta que és com un mirall respecte la original, tot canviant l'est per l'oest o el nord pel sud. Així, aquests individus s'aventuren a un lloc totalment desconegut i generalment inapropiat pels requeriments ecològics de l'espècie, de forma que acaben morint sense remei. Està clar que l'hàbitat hivernal que els mosquiters de doble ratlla es trobaran a Europa serà molt diferent del calor tropical del sud-est asiàtic. Cal que quedi clar que l'ocell sempre sap on està, per dir-ho d'alguna manera, respecte el mapa. No és que s'hagi perdut i hagi confós l'est amb l'oest sinó que el seu instint ha "decidit" fer-lo anar cap a l'oest.

Si, contràriament al que passa habitualment en individus que tiren per rutes atípiques, resulta que aquesta ruta funciona i després de l'hivern aquests ocells sobreviuen i tornen a les seves àrees de nidificació, aquest comportament (instintiu i codificat als gens) serà passat cap a la seva descendència. Una part dels fills d'aquests ocells seguiran aquesta mateixa ruta que, si torna a anar bé, els permetrà criar de nou i continuar passant, cada vegada més, aquest comportament instintiu i genètic a les generacions següents. Els que no l'encertin moren. En aquest cas els ocells no "aprenen" res, és a dir, no és que hagin "après" una ruta nova sinó que la nova ruta ha estat creada a partir de la selecció natural, que ha fet sobreviure i reproduir-se bé als individus que l'han adoptat.

Total, que estem davant d'un cas de modificació genètica d'una ruta migratòria per l'acció de la selecció natural. És tot un privilegi poder ser testimonis d'aquest fenomen que, a més, ens demostra que pot passar en un temps molt curt. No calen centenars o milers d'anys per tal que la pressió de la selecció natural tingui efecte.

És molt curiós que el mosquiter de doble ratlla -si es confirma aquesta hipòtesi i jo no perdo la meva orella dreta- hagi generat una ruta migratòria que passa per tot Europa durant la tardor i acaba en la consolidació d'una àrea d'hivernada a les Canàries; realment s'ho ha fet difícil! Suposo que donada la manca d'ornitòlegs a Marroc i oest d'Àfrica no ens permet comprovar si allí s'està consolidant també una zona d'hivernada, tot i que si és així, tard o d'hora ho veurem.

Bon birding!


*Nota: Catalunya és tractada aquí com un país diferent en previsió del resultat favorable a la independència del referèndum que segur se celebrarà el proper setembre de 2017. Esteee... què és aquest somriure?

Comentaris

  1. Com sempre magistral. Tant per les explicacions i les referències, com per la senzillesa en l'exposició q fa que qualsevol neòfit com jo, sigui caps d'entendreu i gaudir-ho.
    Moltes gràcies i a la recerca del Mosquiter de doble ratlla

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui, ui, ui... tu ja no ets tan neòfit, eh? que et dones molta canya darrere els ocells! ;-)
      Moltes gràcies pels comentaris

      Elimina
  2. Quin honor ser mencionat al teu blog!! :D
    A veure que passarà en els propers pasos migratoris, sería molt emocionant poder viure la consolidació d'una nova ruta migratoria!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, el teu article està molt currat i és superinstructiu; val la pena donar-lo a conèixer!
      I, efectivament, serà molt interessant veure si es consolida aquesta ruta migratòria. Evolució en directe!

      Elimina
  3. hola abel bon dia ara que es temps de mosquiter de doble ratlla i que he sentit que un grapat d'ornitoleges ja l'han vist m'ha passat aquest enllaç al teu blog i estic molt content que conservis la teva orella dreta i em sap greu que el 2017 hagi quedat tant enrera... ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! Sort que no em vaig jugar l'orella dreta per lo de 2017!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars