SWAROVSKI dG: El futur comença aquí?

Feliç com un gínjol provant els SWAROVSKI dG!
 

M'agraden molt les joguines tecnològiques i haig de dir que les últimes setmanes he xalat de valent. He tingut l'oportunitat de provar a fons els Swarovski dG 8x25, un aparell que és alguna cosa més que una joguina; de fet, crec que és el primer pas cap a un futur en què prismàtics, mòbils, connectivitat, gravadores, aplicacions d'intel·ligència artificial i bases de dades es combinaran per proporcionar-nos assistència en la identificació visual i auditiva d'ocells.

En breu, els Swarovski dG 8x25 són i fan això:

1 - Són un monocular de 8 augments amb càmera incorporada que et permeten fer una fotografia d'allò que estàs observant.

2 - Mitjançant una wifi es connecten al mòbil, al qual hi has d'haver instal·lat una app que rep la fotografia.

3 - Entres a Merlin i li demanes que t'identifiqui la fotografia i, zas!, ja ho tens. L'ocell identificat automàticament, generalment correctament. Podeu veure un article sobre aquesta aplicació del Cornell Lab of Ornithology que vaig penjar al blog aquí És de 2016 i s'hi fa referència a algunes limitacions de Merlin que ara ja estan superades (com p.ex., que no cobria ocells d'Europa).

Dit això, ens fem algunes preguntes sobre la utilitat real dels dG.

D'entrada, oblidant-nos de les prestacions estrella, són adequats per anar a mirar ocells?

La resposta és sí. Malgrat que són uns monoculars i això d'haver de tancar un ull se'ns fa rar, haig de dir que l'he provat amb gent en cursos i quan hi posen l'ull, una mica reticents, sovint fan una exclamació tipus "Ostres! Que bé que es veu!". Bé, són òptica Swarovski, no podíem esperar altra cosa. Malgrat tot, si utilitzes habitualment uns prismàtics de gama alta com són els meus EL 10x42, quan mires pels dG, pel fet de ser monocular, tens la sensació de baixar un graonet. En qualsevol cas, això és perquè estic mal acostumat.

Quina qualitat tenen les fotos?

Siguem sincers, no guanyaràs cap concurs de fotografia amb les fotos del dG. La qualitat és baixa. Proporciona unes imatges al voltant dels 1,8MB de 4192 x 3104 pixels amb uns colors més aviat pobres. A més, els 8 augments no donen per molt i la imatge de l'ocells sol ser sorprenentment petita comparat amb la impressió que tens quan fas l'observació. És curiós, com que ja hi estem acostumats no ho notem, però la imatge que veiem en uns prismàtics de 8 o 10 augments és molt petita comparada amb la que obtens amb una càmera de fotos amb teleobjectiu. Però la finalitat de les fotos del dG és poder identificar l'ocell, per tant, no cal esperar grans funcionalitats en l'aspecte fotogràfic. La qualitat em recorda a les d'un mòbil, amb el que pots fer bons retrats de la família però quan fotografies un ocell de lluny sembla una mosca. De tota manera, mireu l'exemple de baix. Acompleix la seva funció molt bé!

Foto d'ànec cullerot a uns 50 m. Sembla francament petit però...


 
ups! quan l'amplies per Merlin, que et demana que l'ocell ocupi tot el quadre per a la identificació, es veu amb una qualitat més que acceptable per a aquesta finalitat.

Foto amb el dG d'uns altres pajarracos, més a prop, on es pot veure que la qualitat és adequada, els colors són reals i, en definitiva, és com una foto de mòbil de gamma mitjana. Això sí, Merlin no va saber identificar aquesta espècie.

És fàcil la configuració i enllaç amb el mòbil?

Sí, sens dubte. Però llegeix-te bé les instruccions i segueix-les fidelment pas a pas. No improvisis i no busquis dreceres. Si ho fas com et dic, en 10 minutets ho tindràs tot configurat. Hauràs de posar el número de sèrie de l'aparell, que està convenientment amagat sota la copa ocular. L'hauràs de desenroscar i mirar aquell número.

Quan fem la foto al dG es transmet per Wifi al mòbil. Des del mòbil anem veient el mateix que els prismàtics i també podem fer una foto o vídeo fent tap a Snapshot o Video.

Merlin xuta?

Aquí ja no és cosa dels dG sinó del CLO i Merlin però, com sempre, aquesta aplicació em sorprèn com funciona de bé. Amb les fotos que li proporciona el dG, Merlin sol encertar molt bé la identificació.

Merlin no deixa de sorprendre'm i va encertar també aquesta oreneta cuablanca, que estava llunyet i contrallum i sembla una mosca al cel.

Com va l'enllaç Wifi dG-mòbil?

Les fotos es transmeten ràpidament i van a parar a una carpeta pròpia. Cap problema. Però hi ha un inconvenient important. Aquesta connexió és incompatible amb la pròpia del mòbil amb Internet i dades, cosa que fa que deixis de rebre whatsapps, correus i altres avisos (bé, que no t'emprenyin mentre pardaleges potser és més un avantatge que un problema) però sí que és un inconvenient precisament quan passes la foto per Merlin perquè llavors no et funciona la localització al mapa (ni automàticament ni navegant) i, la veritat, no crec que Merlin connecti amb eBird per veure si té sentit veure l'ocell en aquella zona. També, si estàs introduint la llista a Ornitho o eBird, no podràs sincronitzar-la fins que et desconnectis del dG. Per tant, el més pràctic és esperar al final, desenllaçar el mòbil del dG i passar per Merlin les fotos que vols identificar.

Per no allargar-me, faig aquí una llista de coses a tenir en compte:

  • Cal carregar l'aparell per disposar de la funcionalitat de fotografia. Triga unes 5 hores a carregar-se i et durarà un matí de birding, depenent de si fas moltes fotos. No cal dir que la funció òptica no es veu afectada i pots anar pardalejant sense bateria.
  • S'hi poden connectar fins a 5 dispositius al mateix temps (mòbils, tablets, ordinadors) que veuen la imatge que tens als dG en temps real. Per cursos o sortides en grup pot anar molt bé. Poses el dG fix en un lloc, s'hi connecta la gent, tothom ho veu i poden fer fotos i video per a ells del què observes. Cool...
  • El pes és més que adequat, 550 g, o sigui menys que uns 10 x 42 típics de Swarovski, que solen estar per sobre dels 800 g.
  • Distància mínima d'enfocament: 2,5 m. Més que bé.
  • Lluminositat: l'òptica de 25 mm lògicament dona menys lluminositat que la típica de 42 mm però, sincerament, no es nota en condicions raonables. Swarovski ja ens té acostumats a una qualitat així d'alta.
  • Preu: 1.900 eurillos, en el rang d'aquests productes de gamma alta. Cap sorpresa, de fet, em pensava que sobrepassarien els 2.000€.

Les meves conclusions

Els Swarovski dG 8 x 25 són el primer pas d'un gran viatge. Enceten el camí a la identificació automàtica de fauna. Possiblement, d'aquí uns anys veurem els dG com ara veiem el Pacman o Comecocos respecte als videojocs actuals, que sembla prehistòric (però que bé que ens ho vam passar en el seu moment, eh?). Per diverses raons, començant pel fet de ser monocular, no arriben a proporcionar una visió de tanta qualitat com uns prismàtics d'alt rendiment, però, atenció, com a prismàtics de camp, són millors que uns prismàtics de gamma mitja.

Vista frontal on es veu el monocular òptic i la càmera digital al costat.
 

La identificació automàtica no és tan automàtica com esperàvem però pot ser de gran ajuda no només per al principiant sinó també per la persona, diguem-ne, en rodatge. Sempre tindràs Merlin encara que la foto no vingui del dG però llavors hauràs d'haver anat al camp carregat amb la càmera a més dels prismàtics. Si no tens intenció de fer fotos de concurs, portar la càmera integrada amb els prismàtics com amb els dG és una bona solució.

Cal dir que estèticament també són la mar d'elegants, la veritat.

Partint de la base que el seu preu el fa assequible només a butxaques ben dotades, em pregunto: val la pena comprar-los? Per al pro o aficionat molt dedicat queden lleugerament curts, així que els recomanaria per a aquells que estiguin aprenent i vulguin disposar d'una ajuda addicional en el seu camí cap al domini de la identificació d'ocells. Per aquest perfil d'usuari, els dG 8x25 sens dubte els seran d'utilitat.

En qualsevol cas, nois i noies, benvinguts al futur.

Bon birding!

PD: agraeixo a J. Esteller s.l.u., distribuïdor Swarovski a Espanya i Portugal, que m'hagin donat l'oportunitat de provar aquest aparell. Gràcies!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars