Xeno Canto



www.xeno-canto.org és un excel·lent recurs per conèixer més sobre cants, sigui amb finalitats d'ajudar-nos en la identificació o estudiar-los en qualsevol aspecte. La base de dades de la web s'alimenta de les gravacions que fan usuaris (més de 1.400) aficionats a gravar cants i reclams d'ocells de tot el món.


En aquests moments, hi ha prop de 145.000 gravacions de 8.700 espècies de les aproximadament 10.000 que hi ha al món. El seu ús és molt senzill, si volem escoltar les gravacions d'una espècie determinada, senzillament introduïm el nom en llatí o en anglès de l'espècie en la caixa de cerca (Search, a dalt a la dreta) i ens apareixen totes les gravacions de cants, reclams i sons diversos enregistrats per aquella espècie. Clicant en el símbol de Play (fletxa) podem escoltar immediatament la gravació.


Podem també veure en precisió (Google maps) el lloc on s'ha fet la gravació, l'autor i el sonograma, això sí, d'una qualitat pobra i amb una escala fixa de 0 a 15 Khz que fa que els sons greus quedin representats minúsculs. També podem veure en un mapa totes les gravacions d'aquella espècie. És interessant que el mapa mostra superposada la distribució geogràfica mundial d'aquell ocell, cosa que trobo molt útil perquè hi ha molts ocells comuns que molts ornitòlegs no tenen (no tenim) clar fins on arriba la seva distribució mundial (prova-ho: sabries marcar al mapa, de forma aproximada, la distribució mundial del trencanous, Nucifraga caryocatactes?).




Les gravacions es poden descarregar en format mp3 fent clic a la icona de Download (si no funciona, clic amb botó dret i seleccionar "Anomena i desa el contingut de l'enllaç") per tal de poder-la utilitzar fora de línia, com a reclam, etc. Cal tenir en compte, però, que les gravacions poden estar fetes en qualsevol lloc del món i molt sovint una mateixa espècie sona diferent segons la seva ubicació geogràfica, així que cal tenir-ho en compte en funció de l'ús que en vulgueu fer. Generalment, valdrà la pena que busqueu gravacions properes geogràficament a nosaltres si no voleu escoltar els ocells amb accent del Kazakhstan...


En algunes espècies hi ha tantes gravacions que és difícil escollir entre elles; en aquests casos val la pena fer servir la Advanced Search i filtrar una mica la cerca. P. ex., puc filtrar els gravacions de Sylvia atricapilla que siguin cants complets (no reclams) enregistrades a Espanya per afinar molt en allò que busco. Sorprèn que algunes espècies estiguin tan ben proveïdes i en canvi altres han rebut molta menys atenció (p.ex., siboc, amb 3 cants i cap reclam).


Pels qui no conegueu la web, és molt recomanable que dediqueu una estona a explorar-la perquè segur que la trobareu útil per alguna finalitat o altra, que no només ha de ser la d'aprendre a reconèixer cants (o sí...?).



Bon birding!

Comentaris

  1. Completament d'acord, es molt bo, jo fa temps que el tinc enllaçat al meu blog.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars