Especificacions de prismàtics (són submergibles els meus prismàtics?)

En articles anteriors hem parlat d'especificacions tècniques, marques i recomanacions sobre prismàtics.

A l'entrada Escollir prismatics: el maremagnum d'especificacions tècniques d'aquest bloc, vaig explicar què significa tot això de camp de visió, relleu ocular, prismes de porro i de roof, entre d'altres, però sense entrar en els criteris que ha de fer servir l'ornitòleg per valorar uns prismàtics. Aquí voldria centrar-me en algunes característiques que cal mirar quan comprem prismàtics per observar ocells.

Recomanaria als birders novells o als qui vulguin tenir la foto completa, que mirin l'esmentada estrada o seleccionin "òptica" en el filtrat de les etiquetes d'aquest blog  i es consultin els articles sobre aquest tema.

Començo per una característica que fàcilment passa desapercebuda si no sabem que s'ha de tenir en compte: la distància mínima d'enfoc. Probablement no en som conscients però moltes vegades mirem ocells amb prismàtics que estan bastant a prop; una mallerenga fent equilibris a l'arbre del davant nostre o un cargolet emergint d'un esbarzer a pocs metres són observacions freqüents. És frustrant que miris amb els binocles, comencis a fer girar la rodeta d'enfoc i, oh, de cop arribas al límit i l'ocell és una massa desenfocada. Ens interessaran, doncs, uns prismàtics amb una distància d'enfoc baixa, al voltant, o inferior, als 2 metres. Aquesta característica no està ben resolta en els prismàtics de porro i la seva distància mínima d'enfoc sol ser massa gran. Només per aquesta característica, la petita inversió extra en uns prismàtics de roof ja es justifica.

Camp de visió: gran, tan gran com sigui possible (compareu entre els models que mireu), especialment si són prismàtics de 10 augments. Si el camp de visió és estret, costa molt localitzar els ocells, especialment si estan volant o en moviment entre les branques. Amb un camp ample, augmenteu la probabilitat de trobar-lo quan us poseu els prismàtics als ulls. Mireu que sigui a partir de 112m. a 1.000m. (o 6,4º).

Distància ocular: si porteu ulleres, que sigui de 20 mm. perquè en cas contrari no aprofitareu les prestacions de camp de visió ampli.

Pupil·la de sortida: aquesta característica està infravaloradíssima i haig de reconèixer que fins fa relativament poc jo tampoc no la considerava massa. En canvi, té molta importància per la lluminositat, nitidesa, etc. Si pots ser, busqueu valors de 5 mm. en amunt.

A més, hem de tenir en compte que hi ha dues coses que són fonamentals en uns prismàtics: nitidesa i lluminositat. Òbviament, la imatge ha de ser el més nítida possible, sense distorsions de la imatge o del color i sense reflexos estranys. A més, hem de considerar que moltes vegades no gaudirem d'un sol hermós que ens il·lumini l'escena: cel tapat, plugim, boira i crepuscle són algunes de les condicions en les que la imatge dels nostres prismàtics, de cop, s'enfosqueix.

Aquests aspectes ens els donaran, sobretot, el tipus i nombre de revestiments (coatings) que s'hagin fet a les lents. Malauradament no hi ha un estàndar que defineixi els revestiments de forma comparable i cada fabricant fa servir les seves pròpies tècniques. Els de Swarovski, per exemple, es diuen tots SWAROalgo, per exemple, SWAROCLEAN és un revestiment antiadherent que repel la brutícia. No cal dir que cada revestiment és un luxe i que es paga a preu d'or. Pregunteu a la botiga si els prismàtics tenen aquests revestiments, tot i que el més probable és que no tinguin ni la més remota idea de què els parleu a menys que sigui una botiga especialitzada (en òptica o material pel naturalista).

Unes altres característiques interessants dels prismàtics que val la pena mirar són la resistència als cops, durabilitat, resistència a l'aigua i similars. N'hi ha una, waterproof, que vol dir que els prismàtics es poden submergir en aigua. Serà veritat? Provem-ho amb els meus Swarovski...


I us asseguro que després de gravar aquest vídeo he continuat utilitzant els meus prismàtics amb normalitat!

Bon birding!





Comentaris

  1. Sé que els teus prismàtics són waterproof de veritat, però no he pogut evitar l'esglai quan els has deixat caure a dins de l'aigua!

    Bona entrada, mestre! Com sempre :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veus que m'agrada el risc! Em podia haver quedat sense els meus apreciadíssims Swarovski (però tenia clar que jugava sobre segur).

      Elimina
  2. Hola
    És per això que ens els gastem en uns bons binocles, no?
    Quan ho he vist m'ha semblat que t'has inspirat en això que li fan a una Nikon:
    http://www.youtube.com/watch?v=TBB-CvqjdCE
    Ara, jo això no ho faria amb els meus, encara que estigui segur que segueixen funcionant.

    ResponElimina
  3. Ostres! Doncs, no, això sí que no! A congelar-los encara però no m'atreviria a calar-hi foc, per exemple. Uf!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars