Projectes de seguiment d'ocells als jardins

M'agradaria parlar aquí sobre els projectes de seguiments d'ocells als jardins que s'estan fent a altres llocs on l'ornitologia participativa està desenvolupada des de fa moltes dècades. Molts hem trobat a faltar un projecte d'aquest tipus a Catalunya i esperem que això canviï en breu.

Hi ha diversos grans projectes en funcionament des de fa dècades a tot el món. Des de fa anys, al Regne Unit la BTO està fent el seguiment dels ocells de jardí amb el projecte Garden Birdwatch (amb diferents noms al llarg de la història). Tenen uns 7.000 jardins controlats i, com que disposen de llargues sèries d'anys, els resultats realment són interessants. Combinant-los amb la informació que tenen dels projectes de seguiment tipus SOCC català (amb sèries encara més llargues), treuen conclusions interessants que, per exemple, demostren que algunes espècies que baixen de població a nivell general en canvi es mantenen en l'hàbitat de jardí.

Dos exemples britànics de tendències poblacionals del Garden Birdwatch, el pobre i denostat pardal comú (a la baixa) i el pica-soques blau (a l'alça):


La línia en blau és la tendència a 2012, en taronja 2011 i en gris menys visible les anteriors des de 2003. Si la blava està per sota, la població està baixant, si la blava està per sobre, puja (explicació -no massa detallada però acceptable- a http://www.bto.org/volunteer-surveys/gbw/results).

La mega-associació ornitològica britànica RSPB, amb 1,5 milions de socis amb un perfil més amateur que la BTO, fa anualment el Big Garden Birdwatch, consistent en una cosa tan senzilla com comptar els ocells de jardí durant una hora en una època determinada. L'any passat van enviar dades, esteee... 590.000 persones! El projecte està en funcionament des de 1979, i així es poden permetre el luxe de fer gràfics dels ocells de jardí com el d'aquí abaix:

Els americans, també avesats a la participació, tenen projectes com el FeederWatch i el YardWatch del Cornell Lab of Ornithology, amb gran nombre de participants i un perfil tecnològic en la forma d'introduir dades sobre les característiques del jardí, menjadora i ocells que el fa molt atractiu. Quan dones d'alta el teu jardí fas un mapa de tota la vegetació des de Google Earth que et calcula la superfície de cada polígon i tota una sèrie de finures molt interessants.

Crec que a Catalunya hi ha molts aficionats a la ornitojardineria (ostres! nou terme?); conec moltíssima gent aficionada a alimentar ocells en menjadores i preparar els seus jardins per facilitar la vida als ocells. Sens dubte, un programa de seguiment d'ocells als jardins també hauria de tenir èxit.

Bon birding!

Comentaris

  1. S'hauria d'engegar a Catalunya un programa així però JA! Jo m'apunto!

    ResponElimina
  2. Gran idea a la que m'apunto segur. Saps si a UK hi ha iniciatives semblants sobre aus marines per a gent que viu a la costa? Jo crec que a Catalunya es podria fer.

    ResponElimina
  3. Hola Xavier,
    T'havia contestat i se m'ha esborrat! Grrr!
    Les aus marines segueixen una altra filosofia. Es fan censos organitzats i el que podries fer és apuntar-te a algun d'aquests censos. Mira aquí http://censhivernal.blogspot.com/. Si estàs interessat en les aus marines, val la pena que t'hi apuntis.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Hola
    A veure; ho has endegat tu mateix o tens informació privilegiada…o totes dues coses.
    Suposo que ja has vist el butlletí de l'ICO, no?
    Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ja ja! Bones deduccions!
      En realitat sí que jo estic engegant el tema amb l'ICO però no he pogut parlar-ne fins que l'ICO ho anunciés al Butlletí Electrònic (lògicament, havia de ser qui ho anunciés oficialment).
      O sigui, que vaig fer aquesta entrada per anar fent boca. Ara ja puc llençar-m'hi!
      Salutacions

      Elimina
  5. Doncs em ratifico, felicitats, molt bona idea.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, la veritat és que estic molt engrescat en el projecte. A més, com que per formar-me he hagut de mirar documentació de lo que han fet a Anglaterra i USA, he flipat amb les aplicacions que té monitoritzar els ocells de jardí de cara a conservació i similars. I pensar que això també ho tindrem aquí, doncs, guai...

      Elimina
  6. Hola Abel,
    tinc un parell de preguntes al respecte. es pot fer el projecte a un parc urba amb activitat humana? tinc que triar un punt en concret, o puc fer un recorregut pel parc?
    gràcies i felicitats pel projecte.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, es pot fer en un parc públic i et pots moure per ell. Només cal q controlis el temps de mostreig i, ojo, has de podar només ocells q utilitzen el jardí. Ocells q passen volant (p.ex. gavines, rapis, etc.) no es compten. Mira-ho a les instruccions. Però cap problema per fer-ho en un lloc així.
      Salutacions

      Elimina
  7. Hola Abel! Quin projecte tan fantàstic, ja m'hi acabo de inscriure!
    Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Fantàstic, Maria! Encantat de comptar amb tu en el projecte. Una abraçada!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars