App: Aves de España

He trobat força gent en cursos que em comenta que troben interessant l'app de SEO Guía de las Aves de España, així que la vaig descarregar i l'he estat mirant aquests dies.


Haig de dir que sempre he pensat que les guies d'ocells en format app per dispositius mòbils no són de gaire utilitat i que encara estan a anys llum de substituir una bona guia de camp.
La revisió exhaustiva que he fet d'aquesta guia m'ho confirma: no serveix gairebé per res com a guia de camp.

Això no vol dir que no pugui tenir altres usos. Un ús important que se li pot donar és el fet que incorpora els cants de les espècies tractades, superant aquí les guies tradicionals en paper. Òbviament, aquesta és una prestació inherent al medi que és impossible en les guies en paper. Però jo porto els cants gravats al mòbil, en fitxers de so, separats cants, reclams dels diferents tipus, etc., ja que segons què vulgui fer m'interessa reproduir un o l'altre (segons què pot espantar l'ocell en època inapropiada). O sigui, que l'avantatge de la guia està bé però pots tenir la mateixa funcionalitat pel teu compte i, amb una mica de temps, millorar-la.

Malgrat que, com dic, no té gaire utilitat real, l'aplicació està molt ben feta des del punt de vista tècnic i de facilitat d'ús. De fet, és de les millors guies en app que he vist, incloent-hi les americanes, a excepció dels dibuixos (vegeu més avall).

Algunes característiques positives destacables són:

  • Hi ha més de 500 espècies (totes les citades a Espanya, incloent-hi illes).
  • Si t'atabales amb tantes espècies accidentals, pots configurar que només et surtin les habituals i redueixes les opcions. Aconsellable fer-ho pel principiant.
  • La cerca alfabètica és fàcil.
  • Es poden configurar els noms dels ocells en català.
  • Els textos són de lectura fàcil, clars i comprensibles.
  • Fora del text d'identificació, els textos d'estatus, amenaces, distribució, hàbitat són interessants. És recomanable llegir-los en les estones aquelles que no hi ha ocells i no saps què fer: aprendràs.
  • Les gravacions dels cants són molt bones.
  • Fotos i videos són clars i estan ben buscats.

Característiques negatives i alguns errors (n'he trobat més però per no cansar...):
  • Els dibuixos de Varela són magnífics... per un póster. Per mi, són gairebé inútils per identificació i volen ser tan artístics que són incorrectes (mireu, p.ex., la coloraina del mosquiter de passa; fins i tot a l'abellerol se li va anar la mà del pinzell quan va pintar el vermell, l'acolorit sit negre...).
  • Els textos d'identificació són clarament insuficients per identificar espècies o plomatges mitjanament conflictius. P.ex., imagineu que veieu un jove de gavià i no sabeu si és gavià argentat o gavià fosc. Senzillament, la guia gairebé ni els esmenta.
  • Les cites d'espècies accidentals sembla que arriben només al 2004, així que algunes espècies que ara es veuen més sovint sembla que siguin molt rares.
  • La cerca alfabètica, si poses els noms en llatí, no funciona bé.
  • S'han deixat el reietó!
  • Algun error en algun nom (p.ex. la família Ydrobatidae en lloc de Hydrobatidae).
  • Mireu el vídeo del mosquiter pàl·lid, no sé, no sé...
  • L'app pesa 221Mb i, a part del temps de descarregar-te-la (millor configura wifi), triga en carregar-se.

Dit això, doncs està bé tenir-la, mirar-la, aprofitar per aprendre, escoltar camts i reclams, veure les fotos i vídeos. Tot això és positiu en el continuat aprenentatge que suposa ser aficionat a l'ornitologia. Això sí, en el moment que us aparegui un bitxo que no sapigueu identificar, agafeu una bona guia de camp clàssica i tindreu més probabilitats d'identificar-lo correctament.

Sé que m'he guanyat algun amic amb aquesta crítica però, algú ho havia de dir, que deia aquell...

 
Bon birding!

Comentaris

  1. Amb tants cervellets informàtics i ornitòlegs de qualitat que tenim a Catalunya, ja m'estranya que encara no n'hi hagi una d'app d'aquest estil catalana. És possible que les dues coses siguin incompatibles, o potser només és qüestió de temps.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Més que de temps, diners. Aquesta app és gratuïta, o sigui que algú l'ha hagut de finançar. De tota manera, crec que la solució en plataforma de dispositius mòbils ha de ser molt més creativa i original. Fer una guia estàndard pel mòbil no aporta gran cosa.
      Algú ha de tenir la idea que trenqui els motllos. I per mi, la clau de l'èxit està en l'única cosa que una guia de paper no pot cobrir: els sons.
      Això parlant de guies; d'altres aplicacions per birders n'hi pot haver moltes (gestió de llistes, localitats, integració amb ornitho i equivalents...). O sigui, que hi ha molt camí a recórrer!

      Elimina
  2. A veure qui crea una aplicació per identificar els cants igual que existeix per identificar cançons....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oh, i tant! Segur que hi estan treballant (especialment els americans) però té moltes més dificultats que identificar cançons per les variacions, improvisacions i filigranes diverses que fan els ocells. Ni tan sols el cant simple del rossinyol bord, per exemple, és la mateixa seqüència de notes. Per no parlar dels reclamets tipus siiit, ziiip, piiit, fiiiiiiit, etc...
      El "Satisfaction" dels Rolling Stones es pot tocar més o menys canyero, amb guitarra, amb flauta i amb lo que vulguis però sempre són la mateixa seqüència de notes. De tota manera, tot arribarà...

      Elimina
  3. Existe una aplicación que intenta identificar los cantos.....aunque con poco éxito: Canto Aves Id.
    Además de las dificultades que apuntas, en la práctica, cuando he intentado grabar un canto, para su posterior identificación con el programa, resulta que en la grabación se escuchan muchos otros pájaros cantando, además del que intentaba identificar. Así el programa da tres posibles resultados, que en general, poco tienen que ver con la realidad, y me imagino que porque se encuentra con un popurrí de sonidos mezclados, entre otros problemas. El programa está centrado en cantos, y es aprovechable en cuanto a que de las especies que están incluidas (38), se pueden escuchar el canto, el reclamo, una breve descripción del mismo, y un sonograma.

    ResponElimina
  4. Creo que alguien me había hablado de esta aplicación (no sé si tú misma) y realmente lo que me dijeron es lo que comentas aquí. Desde luego el problema de grabar el canto es también el problema.
    De todos modos, acabo de buscar la aplicación que dices en Play store y no aparece para Android. Debe estar sólo para iPhone.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars