El temps i els ocells - Algun apunt

Sempre he escoltat o m'han preguntat sobre la relació entre el temps atmosfèric i els ocells. Veiem més ocells si fa el què anomenem bon temps? Si plou els ocells no surten? Els afecta el vent? En quines condicions meteorològiques veurem més ocells?

Algunes d'aquestes preguntes -les que es refereixen a condicions extremes- tenen una resposta relativament fàcil però en general costa molt trobar una relació causa-efecte molt marcada. A més, l'afectació als diferents tipus d'ocells també és molt variable i una tempesta no és el mateix per un passeriforme, un rapinyaire planador o, ja no diguem, una au marina. Els qui ja portem moltes hores de vol patint inclemències del temps mentre mirem ocells, recordem dies plujosos, grisos i freds que han estat pèssims i dies també plujosos, grisos i freds que han estat un autèntic festival d'ocells. Els dies sufocants de calor intensa del mes de juliol o agost solen ser molt dolents però... qui no ha tingut alguna vegada un dia de joia gloriosa en aquestes condicions, amb la suor regalimant pels prismàtics barrejada amb les llàgrimes d'alegria? (bé, d'acord, no cal recórrer tant a l'èpica...).

Fa anys vaig llegir "Wheather and bird behaviour" de Norman Elkins, on intenta fer lligams entre la situació del temps i el comportament dels ocells. Si bé és un llibre interessant de lectura recomanable que aporta informació de valor sobre com els ocells reaccionen a les condicions atmosfèriques, per mi no aconsegueix aportar gran cosa sobre aquesta buscada relació causa-efecte sobre quan es veuen més o menys ocells.

Meteoblue, una bona web per trobar prediccions del temps bastant bones i en format comprensible

Però sí que podem fer algun apunt basant-nos en experiències anteriors i sí que hi ha una situació que fa molt favorable el pajareo en època de migració i just ara he rebut una notícia de la Audubon on l'autor, Kenn Kaufman, diu una cosa similar a això que he observat, per bé que molt breument. M'estic referint a les pluges a la nit en època de migració.

Una majoria de passeriformes són migrants nocturns (excepcions, orenetes, merla, mallerengues) i tenen un front de migració amplíssim. El clàssic mapa dels ocells passant per "autopistes" que es concentren a Gibraltar, estret del Bòsfor i similars és vàlid per aus planadores però no per migrants en vol actiu (passeriformes, enganyapastors, limícoles, rapinyaires nocturns, pícids). Per tant, en una nit de primavera en l'època de màxima activitat hi ha MILIONS d'ocells volant per sobre del mar Mediterrani. Si aquests ocells han sortit amb un cel clar, és a dir, no plovia en el lloc on han decidit emprendre el vol cap a la posta de sol, i quan estan a alta mar es troben amb una tempesta els passa dues coses: una, la palmen com a mosques o dos, si el vent és de llevant se'ls emporta cap a la costa (o aprofiten el vent per arribar-hi) i, tatxaaan... allí estem nosaltres!

Atenció que perquè això passi, en el lloc on ells han emprès el vol no hi havia d'haver pluja o males condicions. Si no tenen cel raonablement clar i una mica de vent de cua, no aixequen el vol. Per tant, la situació de que "ha plogut durant la nit" no vol dir que sigui sempre bona; de fet, si ja plovia al sud d'on estem nosaltres en el moment que els ocells havien de sortir, no hi haurà cap ocell i el dia serà molt avorrit.

Si s'ha produït el fenomen i ens han caigut molts ocells, a primera hora del matí seran més localitzables perquè hauran anat a parar ves a saber on. Durant la resta del dia tindran temps per trobar llocs més arrecerats o tranquils i seran menys detectables. Si tenim sort i llavors plou o fa relativament mal temps durant uns dies, tots aquests ocells estaran sedimentats i podrem gaudir d'ells. Això sí, a la primera nit clara i estable que faci, emprendran el vol cap al nord i adéu...

Bon birding!

Aquí hi ha la notícia de la Audubon referenciada:
http://www.audubonmagazine.org/articles/living/tips-spotting-birds-during-spring-migration

Comentaris

  1. Bones Abel,
    em dic Xon, sóc ornitòloga, treballo al Camp d'Aprenentatge d'Empúries i volia fer un article pel bloc justament sobre aquest concepte dels ocells sedimentats en migració. M'ha agradat molt el teu article. Gràcies i compte amb les llàgrimes d'emoció que poden entelar-te els prismàtics o al vista.
    Bones observacions!
    Xon

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Xon. I sí, les llàgrimes d'emoció entelen els prismàtics... i les mascaretes dels nassos també! Jajaja!
      Una abraçada!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars