Algunes webcams interessants

Per observar ocells, com tots sabem, cal sortir al camp però cada vegada tenim més oportunitats de fer una mena de birding virtual des del sofà de casa. Pels qui ens agrada sortir i escampar la boira, això pot semblar una autèntica tonteria però haig de dir que no ho és, en absolut. En realitat, podem aprendre molt sobre les interioritats de les aus si observem nius, llacunes o menjadores des de les càmeres online que tenen situades parcs naturals, associacions, privats i altres entitats d'arreu del món.

Una mica de recerca al Google us en proporcionarà unes quantes però aquí us n'apunto algunes de les que he tingut notícia al llarg del temps. De Catalunya, m'agraden molt aquests dos clàssics, l'àguila cuabarrada del P.N. del Garraf i la caixa niu de mallerenga blava del P.N. de Collserola:

Però quan estava acabant de buscar webs vaig i em trobo amb aquest blog
on hi ha un recull extensíssim de webcams!! Així que us refereixo aquí!

En aquest blog es fa referència a http://www.viewbirds.com/ on hi ha un recull extraordinari de webcams en nius que, a més, està actualitzadíssim (cosa difícil en aquests casos). N'hi ha potser un centenar, en nius d'ocells que van des de voltors a colibrís, cobrint absolutament tota la geografia mundial, incloent-hi les que he referenciat de Catalunya més amunt.


Estan molt bé totes les cams del Cornell Lab of Ornithology. En tenen a nius de rapinyaires, bernats pescaires i altres bitxos, generalment grossos (res de caixes niu de mallerenga):

Això sí, les webcams en nius d'ocells estan molt bé però tenen un problema: la major part del temps els ocells no estan fent absolutament res! Moltes vegades, l'interès rau en poder veure videos dels moments en què hi ha hagut alguna cosa destacable: còpula, baralla, aport de menjar i similar.

Per aquesta raó, la meva webcam preferida és la de la menjadora del Cornell Lab of Ornithology; mare meva! què els hi donen a aquests ocells que estan tot el dia devorant menjar?! Aquí apareixen picots, gaigs americans, gralles i mallerengues a punta pala.

És curiós, a més, que sempre hi ha al menys un centenar de persones connectades a la web. A vegades, n'hi ha 300 o 400! Cal dir que si la mireu tingueu en compte la diferència horària o ho veureu una mica fosc... (6 hores de diferència enrere). M'agrada molt també l'excel·lent qualitat d'imatge en aquestes cams.

Espero que amb això tingueu una mica de distracció. Si heu de viatjar als USA, la menjadora del Cornell Lab us pot servir d'entrenament i, guia en mà, anar identificant els ocells que hi apareixen.

Bon e-birding!



Comentaris

  1. Ja saps que aquest tema m'encanta!

    Et deixo més links:
    - Aquest té una gràcia especial, mira quins decorats tenen les menjadores i les caixes niu: http://www.nrk.no/piipshow/about-the-piip-show-1.11575642
    - I el que és per a mi el millor per observar nius en directe: http://www.beleefdelente.nl/?no_redirect=1

    Bon birdbrothering!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat! M'ho vas comentar fa uns dies! Un peep-show pajaril. És fantàstic. M'encanta.
      El holandès de beleefdelente.nl està referenciat en el que esmento de nius de tot el món. També està molt bé. En recordo un aquí (no sé si me'l vas dir tu), en el que es veu una cotxa fumada que entra a inspeccionar un forat on hi ha un mussol i el mussol se la jala al moment. Nyam, nyam... és dur això de ser ocellet.
      I hauria volgut referenciar-ne algun sobre falciots però no he pogut perquè en el que m'agrada més el niu està buit :-(

      Elimina
    2. El piip-show és divertidíssim ;)

      L'altre jo el segueixo bastant, però no em sona haver-te comentat això, de fet no sé si he arribat a veure el vídeo. Molt dur ser ocellet, jeje.

      Aquesta primavera no, però esperem que la propera s'ocupin tots dos nius. I ja podràs fer referència i publicitat i de tot, jajaja!

      Elimina
  2. Hola, em dic Guillem Izquierdo i m'agradaria anar un d'aquests dies a Torre Marimon a veure un parell de Mussols Banyuts que hem sembla que tu també has vist. Em podries dir on els podria trobar, siusplau?

    Moltes gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guillem, em sap greu però estan en un lloc molt delicat i no puc comunicar on són. En realitat, quan el vaig entrar a l'Ornitho vaig creure marcar l'observació com oculta, com sempre faig amb aquest tipus d'ocells, però veig que em vaig equivocar i l'observació es veu.
      De tota manera, et puc dir que en aquesta època són fàcils de detectar quan surten els polls. Fan un reclam molt curiós (gairebé ridícul) quan demanen menjar als adults i llavors són fàcils de veure. Si vas per llocs d'hàbitat adequat al capvespre segur que els trobes. N'hi molta densitat cap a Castellterçol, en zones de mosaic de bosc i conreu, amb boscos-illa. Aquests dies n'he sentit també per allí.
      Espero que això et serveixi i disculpa que no pugui donar més dades.
      Una abraçada

      Elimina
    2. Moltes gràcies i disculpem a mi també.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars