Com iniciar-se en l'ornitologia

Feia temps que volia fer un article del tipus "How to..." sobre ornitologia, és a dir "Com iniciar-se en ornitologia", fase que la major part dels lectors habituals del blog ja heu passat fa temps però tenint en compte que afortunadament van apareixent generacions i més generacions de birders, aquí va aquest How to:

Hi ha diverses coses que la persona interessada en ornitologia haurà de fer però n'hi ha una de la que no se'n lliurarà, que és comprar aquestes tres coses:

1.- Prismàtics. Hauràs de triar uns prismàtics adequats, segurament de 8x42 o 10x42, opcionalment de 7x50 o similar però mai de la vida n'hauràs de triar uns de més de 10 augments. Pressupost: mira de no baixar dels 100€.
Per saber què són aquestes xifres, especificacions, etc., consulta aquests articles del blog que ho expliquen en detall.
http://abeljulien.blogspot.com.es/2013/06/escollir-prismatics-el-maremagnum.html
http://abeljulien.blogspot.com.es/2013/07/prismatics-per-lornitoleg-quins-triar.html
http://abeljulien.blogspot.com.es/2014/01/especificacions-de-prismatics-son.html

2.- Guia de camp. Hauràs de comprar una guia de camp dels ocells de Catalunya o Europa. Per començar, recomano totalment la "Guia dels Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears" de Joan Estrada, publicada per Lynx Edicions. Si ja tens una guia, mira que estigui actualitzada. Si ja té més de 7 o 8 anys, probablement no tingui espècies que ara s'han reconegut com a tals. Comprova-ho mirant si hi ha el mosquiter ibèric i si el gavià argentat que tenim a les nostres terres és Larus michahellis. Si no és així, guarda-la a la biblioteca com a record i compra'n una actualitzada. Pressupost: a partir dels 18€. 
Per informació sobre utilització de les guies, consulteu aquests articles.
http://abeljulien.blogspot.com.es/2013/06/4-consells-per-utilitzar-la-guia-de.html
http://abeljulien.blogspot.com.es/2013/06/escollir-una-guia-de-camp.html
http://abeljulien.blogspot.com.es/2014/06/ocells-de-catalunya-balears-pais.html

3.- Bloc de notes.  Aquest és fàcil de triar, eh? Només cal que s'hi pugui escriure! Tot i així, mira que no sigui massa feble perquè es mullarà, s'arrugarà a la butxaca, a la bossa, etc. I sobretot: fes-lo servir, anota tot el que et vingui al cap, fes una llista completa de tot el què veus, pren notes d'identificació, dibuixa, fes fletxes, apunta l'hàbitat. Pressupost: el bloc de notes de l'ICO que acabem de treure val 4€. És una indirecta.

Un cop estem equipats, necessitem aprendre i això ho podem fer de forma autodidacta o dirigida. L'opció bona és una combinació de totes dues coses: aprofitar l'experiència dels professionals per estalviar temps descobrint coses que tothom ja sap i sortir al camp sol d'avant del perill per veure com te les arregles.

Uns quants consells:

1.- Comença a observar ocells en algun lloc prop de casa, una segona residència o qualsevol lloc que tinguis molt a mà, on hi puguis anar sovint, encara que sigui per breus períodes. Una molt bona opció són els parcs públics, on els ocells estan acostumats a la gent i la distància de seguretat que mantenen amb la gent és molt inferior a la de la natura salvatge.

2.- Fes un curs d'introducció a l'ornitologia. Hi ha força entitats que fan bons cursos de durades i característiques diferents amb ornitòlegs experts que et semblarà que detecten màgicament tots els ocells del voltant. De bon principi veuràs que fan servir més l'orella que la pròpia vista per localitzar-los. A risc de deixar-me'n alguns de bons, podeu mirar els cursos d'aquestes associacions en les seves pàgines web:

Aula i Natura (ok, el recomano primer perquè són els que dono jo majoritàriament):
https://www.aulainatura.cat/ca/cataleg-de-cursos/ 
Institut Català d'Ornitologia:
Associació d'Amics del Parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà:
Consorci del Delta del Llobregat:
Picampall (Terres de l'Ebre):

També podeu mirar les activitats de DEPANA, ADENC i altres associacions conservacionistes que organitzen cursos i sortides.

Fent cursos corres el risc de trobar-te personatges pintorescos com aquest. No et preocupis, no acostumen a ser perillosos (Foto: Llorenç Vallès - www.rupitviu.com)

3.- Un cop controles el teu entorn immediat, comença a ampliar el teu radi d'acció per veure espècies diferents de les que estàs acostumat. Vés a aiguamolls, boscos caducifolis, muntanya mitja, alta muntanya, penyassegats i qualsevol hàbitat diferent. Igual que els arbres canvien, veuràs que els ocells també. Fes-ho amb calma, keep calm, take it easy... assegura cada pas abans de fer el següent.

4.- Pensa que les estacions canvien i els ocells ho fan amb elles. Els ocells que veus en primavera, migració i hivern poden ser molt diferents, així que no et pensis que perquè has anat unes quantes vegades a una zona sempre serà així. Et sorprendrà els nous ocells que pots veure-hi només amb uns mesos de diferència (segons en quin període, en 2 setmanes et pot canviar el panorama radicalment!).

5.- Persegueix també els ocellaires, no només els ocells. Quan ja has superat la primeríssima fase, mira què es cou a www.ornitho.cat i investiga on va la gent. Si veus que s'estan forrant trobant bitxos interessants en un lloc determinat, no esperis més i ves-hi!

Amb aquests passos simples i sortint al camp regularment, et sorprendrà com aviat comences a reconèixer amb facilitat bastantes espècies que ara et semblen impossibles de distingir. Tot és qüestió d'hores de vol (teves, no dels ocells).

Bon birding!


 



Comentaris

  1. I no els aconselles que es baixin la nova app d'Ornitho?
    Pensa que tothom té smartphone, avui ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui, això ja és pel capítol 2 o 3. La primera fase és purament d'aprenentatge. Prou feina tens quan comences!

      Elimina
    2. Perdona, no sabia que era per fascicles :(

      Elimina
  2. Molt bo! He trobat a faltar un fet que potser donem per suposat: s'ha de prioritzar sempre la tranquil·litat i la seguretat de l'ocell.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, tens raó. Ho donem per suposat i realment és així en més del 90% dels birders però hi ha un petit percentatge que no es comporten com hauria de ser. Cal tenir-ho en compte.
      Salut!

      Elimina
  3. M'encanta aquesta entrada, Abel!
    Aquí deixo un exemple d'ocell confiat al meu parc urbà preferit, il·lustra perfectament allò que has comentat: https://www.facebook.com/video.php?v=580848448710740

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quin bruelet més maco! Això sí, agafa la càmera HD i afusella'l bé (en el sentit videogràfic del terme, és clar).

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars