Col·lisions contra edificis: les solucions (i 2)

Després del post en què vam descriure el problema de les col·lisions d'ocells en edificis, procedim al que ens interessa, és a dir, procedim a veure com podem solucionar o pal·liar el problema. Tenint en compte els factors que causen les col·lisions, qualsevol acció que elimini/redueixi la transparència o reflexió de cristalls i l'enviament de llum en adreça vertical tindrà efectes positius. Després de diversos anys de treball, diferents associacions conservacionistes han proposat mesures pal·liatives com les que es descriuen a continuació. *

Cinta per a ocells o Bird Tape
L'ABC (American Bird Conservancy) comercialitza un tipus de cinta protectora semi transparent (www.abcbirdtape.org) que fa el cristall visible per a les aus sense impedir l'entrada de llum en els habitacles, encara que té l'inconvenient (per nosaltres) que dificulta la visibilitat de l'exterior. Han de col·locar-se tires espaiades com a màxim 5 cm si es disposen horitzontalment i 10 cm si es disposen verticalment. A Espanya es pot adquirir en tendes especialitzades com Oryx (www.weboryx.com).


Aplicant cinta per ocells (Font: www.abcbirdtape.org)
 Publicitat i aplicacions creatives
Col·locar publicitat o dibuixos creatius en les finestres (com si fossin Bird Tape però amb motius estètics o comercials) ajudarà a evitar la transparència i pot fins i tot donar un toc cool a edificis d'oficines o empreses. En aquestes obstruccions visuals, incloent la cinta per a aus de dalt, es parla de la "regla de la mà": els espais oberts que quedin entre l'obstacle visual han de ser com a màxim de la grandària d'una mà oberta. Si són majors, un au de petita grandària pot intentar volar a través i col·lisionar.


Les siluetes de rapinyaires són inútils!
Demostrat: no serveixen per res. Els ocells no interpreten les siluetes de falses rapinyaires com una amenaça (que les podria dissuadir d'apropar-se) i la distància entre elles permet el pas de l'ocell, per la qual cosa ho veuen com un obstacle fàcilment superable i intenten sortejar-les volant entre elles, col·lisionant amb el cristall.


Cristall modelat translúcid
Utilitzar cristall translúcid en llocs on no es necessiti visibilitat directa (per exemple, mampares en terrasses o pantalles acústiques) evitarà col·lisions.


Cantonades de material transparent
Els edificis amb cantonades transparents són molt perillosos perquè l'au creu que té via lliure per creuar-los. En general, s'haurien d'evitar les cantonades anguloses, fins i tot en claraboies, on un perfil arrodonit és preferible perquè les aus es percaten de la seva existència i en cas de col·lisió, aquesta és més suau.


Cristall acolorit
Encara que sigui estèticament i socialment atrevit, el cristall acolorit té un aspecte artificial que fa sospitar als ocells que allí passa alguna cosa estranya, així que tendiran a evitar-ho en la mesura del possible. Això sí, l'efecte pels nostres cànons estètics pot ser terrible i, de fet, tremendament hortera!


Franges ultraviolades
Els ocells veuen la llum en l'espectre ultraviolat (UV) però nosaltres no. Col·locar qualsevol obstrucció que només sigui visible en llum UV hauria de ser visible pels ocells però no per nosaltres i d'aquesta manera acabaríem amb el problema estètic de tenir obstruccions visuals antiestètiques quan posem les proteccions per ocells. El problema és que la llum no sempre es reflecteix igual i encara hi ha dubtes que la solució d'obstruccions UV funcioni sempre. Les proves de laboratori que s'han fet donen resultats molt diferents. De tota manera, l'empresa ArnoldGlas diu que el seu vidre Ornilux és la solució (http://www.ornilux.com). Haurem d'esperar a què es facin més proves per poder-ho afirmar però si funciona serà una molt bona opció, això sí, per edificis de nova construcció perquè les tires ultraviolades s'apliquen com un recobriment en el vidre en el moment de fabricació.

Evitar reflectir hàbitats atractius
Si l'edifici és reflector i no es poden prendre mesures correctores, no haurien de col·locar-se arbres, arbustos o altres hàbitats atractius en els voltants per evitar que el seu reflex atregui a les aus, incloent suculents arbres fruiters o fins i tot menjadores artificials ben assortides, que hauran estat instal·lades amb la millor de les intencions. O sigui: poseu les menjadores lluny d'una finestra reflectant!


Il·luminar interiors
Un au rarament tindrà interès a posar-se sobre una cadira d'escriptori o un telèfon, així que si aquests elements són visibles des de l'exterior, no hi haurà molt perill de col·lisió per transparència ni hi haurà reflexos. Si l'interior es veu il·luminat no hi entraran.


Sobre els problemes d'il·luminació, aquí van tres possibles solucions:


Il·luminació de dalt a baix
A part del sentit comú i de l'estalvi energètic que ens indica que els fanals han d'il·luminar el lloc per on passen els transeünts, per evitar-los problemes a les aus, els fanals no haurien de mai apuntar cap amunt per no desorientar-los en els seus moviments migratoris.


Sensors de moviment
La llum en camins o passejos que s'activa per moviment ajuda a estalviar energia i és una molt bona solució per evitar la desorientació dels ocells al no ser una llum permanent.


Nits Lights Out
La il·luminació dels edificis es redueix o apaga completament per ordre municipal en algunes ciutats europees i americanes (p. ex. Bonn, Chicago, Toronto) en nits de boira en època de migració. Aquesta és, possiblement, la millor solució i demostra una envejable sensibilitat cap al problema.



En conclusió podríem dir que hi ha solucions, tot i que tenen dificultats tècniques per ser implementades en edificis existents i el seu cost pot ser força alt però això no hauria de ser motiu per no poder implementar-les al menys en els punts negres on s'observi un major nombre de morts.

En aquests moments, a Catalunya ens trobem en un estadi inicial que implica començar a reconèixer i identificar el problema, conjuntament amb una primera fase de sensibilització del gran públic però també de l'administració i els professionals de l'arquitectura i urbanisme. Possiblement, com dèiem en el post anterior en què descrivíem el problema, en aquests moments només hem detectat la punta de l'iceberg.

Bon birding!

* Aquesta entrada del blog és un extracte d'un article que es publicarà en una revista d'arquitectura d'aquí uns mesos.

Comentaris

  1. Com sempre, molt interessant.
    Nosaltres teníem aquest problema a la nostra oficina, i hi vam posar siluetes de rapinyaires. No ha mort cap més ocell des d'aleshores, però ara, llegint el teu apunt, m'adono que deu haver estat perquè al mateix temps també vam posar estors, i aquests, que sempre són a baix, fan que més que no hi hagi transparència ni reflex.
    Així doncs, els estors també són una solució.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si els estors eliminen la transparència segur que ha estat això la causa. Lo dels rapinyaires, mira que fa anys que se'n veuen col·locats a molts llocs i tots els estudis han demostrat que la seva efectivitat és zero...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars