L'estadi dels Minnesota Vikings

En altres ocasions he parlat en aquest blog sobre la conscienciació creixent dels edificis de vidre transparent o reflectants que són autèntiques trampes mortals pels ocells migradors. Hi ha un cas recent que ha aixecat molta polseguera en l'àmbit conservacionista i que ha portat la National Audubon Society a engegar una campanya a gran escala. Es tracta del nou i espectacular estadi dels Minnesota Vikings, equip de futbol americà, que està te un original i atractiu disseny fet completament de vidre, just al costat del riu Missisipi, en un lloc d'intens pas migratori d'ocells . Gran idea!

El tipus de vidre, completament transparent, farà que els fans dels MV (els americans no saben dir res sense sigles, OMG!) s'ho passin de meravella veient els partits des d'uns angles espectaculars, amb 800 pantalles de video HD, suites i sales club a nivell de gespa, capacitat per 64.000 seients expandible a 72.000, etc., etc. però no sé si quedarà gaire bonic quan l'endemà d'un pas migratori l'estadi quedi envoltat de dotzenes de cadàvers d'ocells impactats en el vidre. Cal dir, això sí, que l'edifici obtindrà la certificació LEED d'edifici verd que estalvia un mogollón d'energia, és tope eficient i mola molt perquè recicla l'aigua. Llàstima que la certificació LEED no tingui un sol punt que digui que un edifici no ha de massacrar els ocells!

No vull ni imaginar les castanyes que es fotran aquí els ocells en migració (Foto: www.vikings.com)

Amb temps de sobres l'Audubon va posar-se en contacte amb els responsables dels MV i amb la MSFA (més sigles: Minnesota Sports Facilities Authority) per convence'ls que fessin servir un altre tipus de vidre i posessin mesures de protecció però els van donar llargues i finalment van dir que ja havien encarregat el vidre i no es podien tornar enrere. L'Audubon va engegar una campanya en la que ha recollit 70.000 signatures demanant que es prenguessin aquestes mesures. Un cop construït, es calcula que les mesures correctives per aquest estadi de 1.000 milions de dòlars poden tenir un cost en un rang molt ampli entre 10 i 100 milions de dòlars. És a dir, una pasta, però que si ho haguessin fet abans amb un tipus de vidre segur pels ocells els hauria costat a penes 1,1 milions de dòlars. També és una pasta però molt menys. Els responsables dels MV i la MSFA van dir que no tenien aquests 1,1 milions extres pel seu estadi de 1.000 milions. Pobrets...

Membres de l'Audubon i altres associacions s'han estat presentant a totes les reunions mensuals de la MSFA i la força de les mesures de pressió han fet trontollar la ferma negativa inicial però res no s'havia mogut realment fins que ha aparegut un tercer actor en escena.

L'empresa 3M, fabricant de productes tecnològics especialitzats, s'ha ofert a treballar amb els responsables de l'estadi per fer una mega-prova amb una pel·lícula protectora per evitar col·lisions d'ocells que acaben de desenvolupar. Aquest producte sembla haver funcionat bé en les proves de laboratori però pràcticament encara no s'ha provat en situacions reals i encara menys a aquesta escala tan gran. 3M no "regala" el seu producte per empaperar els 200.000 peus quadrats de vidre (no sé exactament quan és en m2 però és una bestiesa) perquè tampoc tenen ganes d'arruïnar-se però sembla que s'enrotllen bastant i el cost acabarà sent només una fracció d'aquests 1,1 milions de dòlars que, pobrets, els MV i la MSFA no poden assumir.

Com veieu, en todas partes cuecen habas (*), així que també ens va bé per treure'ns de sobre aquesta idea que el nostre país és una mena de regne subdesenvolupat en temes de protecció de natura. Als USA, amb una associació ornitològica/conservacionista amb prop de 2 milions de membres com és l'Audubon i que constitueix un potent lobby de pressió, els poderosos també passen de tot quan els toquen la butxaca, encara que només sigui una mica (quina avarícia!).

No sé si la història tindrà un final feliç o veurem un altre edifici que anirà liquidant ocells a milers però el què és cert és que el coneixement que ara tenim sobre la problemàtica de les col·licions d'ocells en edificis ha ajudat molt a conscienciar tothom; així que, per un tio optimista com jo, la notícia és que la feina feta en aquests darrers anys per estudiar les col·lisions d'ocells ha estat un primer gran pas per posar fil a l'agulla en la correcció d'aquest problema.

Bon birding!

(*) Al Google em surt que en català podem dir "a tot arreu se'n fan de bolets quan plou"...

En aquest blog hem parlat de la problemàtica de les col·lisions amb edificis en aquestes dues entrades:
http://abeljulien.blogspot.com.es/2014/11/collisions-docells-el-problema-1.html 
http://abeljulien.blogspot.com.es/2014/11/collisions-contra-edificis-les.html 





Comentaris

  1. Interessant, saber si aquest producte funciona i poder-lo aplicar aquí.
    N'haurem de fer un seguiment.

    ResponElimina
  2. Gracias José Luís. Pondré enlace a tu blog.
    Un abrazo

    ResponElimina
  3. Find live NFL scores, pro football player & team news, NFL videos, rumors, stats, standings, team schedules & fantasy football games on FOX Sports. Minnesota Vikings football

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars