Jugant amb el EuroBirdPortal
El logo de l'EuroBirdPortal és un ocell on el dors i les ales tenen la forma com d'una xinxeta de mapa, per simbolitzar la relació entre ocells i mapes d'aquesta aplicació. Cool... |
Fa un parell de setmanes es va presentar a Brussel·les el EuroBirdPortal (EBP), una iniciativa molt interessant del EBCC (European Bird Census Commitee) impulsada des de l'ICO. El EBP és un primer pas (però ja de per sí un pas de gegant) per treure el màxim d'informació dels projectes de ciència ciutadana en el conjunt d'Europa i posar-la a disposició dels propis col·laboradors. Ens referim a utilitzar en conjunt totes les dades dels Ornitho, Birdtrack i homòlegs dels països europeus que tenen projectes d'aquest tipus.
La importància rau en el fet de, per primera vegada en la història, posar a disposició de l'usuari les dades d'ocells a nivell europeu per fer-ne mapes de distribució, en lloc d'haver de limitar-se, per entendre'ns, al seu Ornitho nacional o sectorial. Així, amb l'EBP podem jugar a fer-nos mapes realment cool per entendre la distribució dels ocells a Europa al llarg de l'any i aprendre més sobre el comportament i hàbits dels ocells que observem.
Un altre aspecte interessant per nosaltres, òbviament, rau en el fet que el projecte ha estat impulsat per l'ICO. De fet, impulsat és gairebé un eufemisme modest per dir que realment significa que tot el desenvolupament tècnic s'ha fet a Catalunya, lògicament amb la plena col·laboració dels 27 socis europeus que hi han participat principalment aportant les seves dades i amb la col·laboració del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya per l'anàlisi de dades. Unes dades que constitueixen, ni més ni menys, una enorme base de més de 30 milions d'observacions anuals. Dit d'una altra manera (encara que tècnicament inexacta), cada vegada que "jugues" amb un mapa, el sistema està consultant aquesta base de dades monumental per mostrar-te el què tu vols.
La Generalitat de Catalunya va entendre la dimensió del projecte i va acompanyar els representants de l'ICO a la presentació a Brussel·les i TV3 també s'hi va desplaçar per cobrir la notícia. Dos fets que posen de manifest de què estem parlant. Podeu veure la notícia de TV3 aquí baix, tot i que haig de dir que crec que es queda curta en indicar què és l'important del tema.
Però anem a jugar una mica amb l'aplicació. Podem triar diferents tipus de mapes a mostrar per les espècies que ara estan disponibles (20 en aquests moments, per arribar a 50 aviat). Per començar amb un ocell migrador clàssic, per exemple, podem començar amb l'oreneta vulgar i fer que es mostrin tots els registres d'aquest ocell durant 2013. Hi ha diferents mapes entre els que escollir. Personalment m'agraden el d'ocurrència i el de traces; el primer et mostra amb un punt vermell els llocs on s'ha vist l'ocell i en gris on no s'ha vist (resolució 30x30kms) per cada setmana, així veus com les orenetes van pujant per Europa en la primavera i exactament en quines setmanes ho fan. Cal dir que la cobertura és molt bona encara que relativament irregular; mentre que a centreuropa, bona part del nord d'Europa i, en el Mediterrani, Catalunya i el Nord d'Itàlia hi ha molt bona cobertura, ja no és el mateix a Polònia, Nord d'Escàndinàvia i... ooopsss... Espanya, on a part de Catalunya hi ha una illa a Madrid i alguns punts aïllats en una gran superfície no mostrejada. A la dreta hi ha un altre mapa en el que s'hi poden combinar dades meteorològiques (temperatura, pluviometria), altres espècies o altres anys.
Per exemple, aquí teniu un mapa de l'oreneta vulgar (esquerra) amb temperatures mínimes (dreta), tot i que trobo que estaria bé poder no ver servir el mapa de la dreta si no elvols. En realitat, el més freqüent serà que jo vulgui només veure la presència de l'espècie sense necessàriament haver-ho de comparar amb una altra cosa. En qualsevol cas, l'oreneta mola. És impressionant com en 2-3 setmanes envaeix el centre i nord d'Europa!
En aquest altre vídeo, teniu una comparació entre oreneta vulgar (esquerra) i oreneta cuablanca (dreta), en el que es poden veure lleugeres diferències del comportament migratori d'una i altra, com per exemple, que la cuablanca marxa una mica, només una mica, abans.
I aquí teniu un ocell que té una complicada migració, el còlit gris. S'ha demostrat que hi ha migració d'aquest ocell entre el continent americà i Europa, via Groenlàndia, creuant grans extensions de mar i aquí es veu una cosa molt curiosa: en migració de primavera els primers ocells apareixen primer a l'oest del continent europeu que al centre o est. De fet, semblen arribar abans a Normandia i Gran Bretanya que a Catalunya. Per què? Algú ho descobrirà algun dia...
L'aplicació està en anglès però podeu fer sortir la llista d'espècies en català si entreu via http://www.eurobirdportal.org/cat/ (no oblideu l'última barra) i aquí podeu canviar també l'idioma a espanyol si cliqueu la icona d'una bola del món verda a la dreta del segon mapa.
Si teniu curiositat per saber com migren els ocells europeus, aquí teniu material per jugar durant una bona estona i si ets contribuïdor d'Ornitho has de saber que gràcies a tu i unes 99.999 persones més es pot obtenir aquest coneixement científic. Que us divertiu!
Bon birding!
Que xulo!! Si que és una bona joguineta...
ResponEliminaFa patxoca Catalunya, a nivell europeu!
Sí, es veu un apèndix europeu entrant a la península ibèrica... :-)
EliminaMolt bo. I a més és un goig veure que el granet de sorra que anem afegint serveix per a alguna cosa.
ResponEliminaEfectivament, amb això es veuen els resultats de tots nosaltres contribuint a que les coses progressin.
Elimina