The Warbler Guide App. Quan tindrem una cosa així a Europa?!

A finals de 2013 va sortir The Warbler ID Guide, un llibre Tom Stephenson i Scott Whittle que va pujar el llistó encara més en el model de guies d'identificació d'ocells. Encara que pel seu pes i dimensions no es pot considerar realment una guia de camp, The Warbler ID Guide és un treball magnífic per ajudar en la identificació dels "warblers", terme amb el que en el món anglosaxó es coneixen els petits ocells insectívors del tipus mosquiters, tallarols, boscarles i bosquetes. Doncs bé, aquesta guia és molt bona i útil però és una guia americana i, per tant, les espècies que tracta són els warblers americans.

The Warbler ID Guide ha rebut crítiques immillorables però l'autèntica bomba ha vingut quan han fet la app per dispositius mòbils. Aquí realment s'hi han lluït i la informació essencial que abans estava en un totxo de llibre, ara està en el teu Smartphone, en aquest cas iPhone ja que l'app només està disponible per iOS (s'ha venut algun Android als USA??)

Els warblers americans són realment xulos, ara, no pensem que per això són més fàcils d'identificar.

 Com que no tinc iPhone i, a més, sóc pro-Android (ara ja sé que m'he guanyat l'enemistat d'algun lector del blog) no l'he pogut provar però he mirat la crítica que en fa el Cornell Lab of Ornithology i el vídeo de promo de The Warbler Guide App, per quedar-me absolutament impactat per les prestacions que té la guia i la gran ajuda que representa per la identificació d'ocells, incloent-hi -al·leluia!- els seus cants. Un cop vist, fins i tot he pensat que com és que no se'ls ha acudit fer-ho abans perquè el sistema és simple, lògic i entenedor.

En primer lloc, la guia et demana que marquis en una silueta d'ocell els detalls d'identificació que hagis vist, per exemple, un to groc al pit, unes franges a l'ala, etc. A partir d'aquí, et redueix les opcions dels ocells que puguin tenir aquestes característiques d'una forma molt visual (tot i que, segons els comentaris, es veu força millor en la pantalla més gran d'un iPad o del mamotreto de l'iPhone 6+). Aquests ocells es poden agrupar de dos en dos i comparar, un a la part de dalt de la pantalla i l'altre a baix, rotant-los en 3D. És a dir, girar-los amunt i avall, veure'ls el dors, el ventre, la part inferior de la cua, etc. Realment cool però llavors ve la part que jo crec que és realment interessant: la identificació del cant o reclams.

Quan un llibre diu que el cant d'un ocell determinat és "svisvisvisvisvi..." pocs reconeixem que això és el cant del mosquiter pàl·lid (aquesta és la transcripció que en fa la guia que tinc a mà en aquest moment, que és la "Aves de Europa", de Barthel i Dougalis). En canvi, òbviament, les apps obren un món de possibilitats per escoltar -de veritat- el cant de l'ocell i comparar però... com arribar fins a tenir unes poques opcions? com busco un cant en fred? A The Warbler Guide App ho solucionen amb la reducció de les opcions que t'ha donat la primera opció visual, seguida d'una categorització dels cants en la que has de decidir si el cant era suau, brusc, curt, llarg, si sona com un timbre, melòdic, ascendent, descendent, etc. Amb això, descarta les espècies que no siguin així i et mostra les més probables amb un sonograma dibuixat de forma simple i entendora al costat.

Però llavors ho rematen amb dues coses realment cool: 1) pots escoltar el cant a mitja velocitat, cosa que et permet apreciar millor les pauses, canvis de to i altres detalls que per la ment humana (torpe i lenta comparada amb la d'un ocell) passen desapercebuts i 2) et mostra una llista d'espècies similars en el cant, cosa també molt interessant. Per exemple, si tinguéssim ocells europeus al costat del mosquiter pàl·lid mostraria el gratapalles, els cants dels quals poden ser confosos si no hi tens experiència. Lògicament, no és el mateix poder escoltar en aquell moment l'espècie similar que llegir a la guia que el cant del gratapalles és un "dsredsredsredsredsre". A més, quan estàs accedint al cant, pots veure descripcions que t'ajuden a interpretar-lo. Francament interessant

Els autors han penjat també una sèrie de tutorials en vídeo que ajuden a entendre el funcionament lògic de l'app per tal que l'usuari no hagi de perdre el temps rebuscant entre les opcions.

Ja sé, pillins, que el que tots voleu és una aplicació tipus Shazam amb la que apuntis el mòbil cap el bitxo que està cantant i us digui immediatament quin ocell és. Mentrestant, ens haurem de conformar a esperar que algú tregui una aplicació tipus la Warbler Guide App pel ocells europeus, que ara no tenim ni això. De veritat, mireu els enllaços que he posat on expliquen el funcionament de l'app i veureu com us agradarà.

Bon birding!







"

Comentaris

  1. Quina bogeria. Lo del 3D és bestial, i a sobre lo dels cants...Una app molt completa. Que es posin les piles i ho treguin a Europa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, sí, és espectacular. Un gran pas endavant. Ja veurem si algú treu alguna cosa similar aquí.

      Elimina
  2. Això d'il·lustrar fauna (i per què no, flora) en 3D és "l'última frontera", fa temps que ho penso: el que comenci, tindrà un filó... Jo em temo que em quedaré en la bidimensionalitat...

    ResponElimina
    Respostes
    1. No tinc ni idea de la dificultat que deu tenir però, com a absolut desconeixedor del tema artístic, penso que deu costar una barbaritat! Això sí, avui en dia no pots dir que no entraràs en cap avenç tècnic. Potser d'aquí poc temps tot serà 3D i si fas un dibuix bidimensional es fotran a riure! :-)

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars