Identificació automàtica d'ocells. I funciona!

El passat mes de juny vam tenir Steve Kelling de visita a Catalunya. Steve és Director Senior de Ciència i Tecnologies de la Informació del Cornell Lab of Ornithology, una combinació de centre d'investigació i associació ornitològica que lidera l'organització de projectes de monitoratge de poblacions, ciència ciutadana i de registre de vocalitzacions d'ocells amb l'arxiu sonor de la Macalau Library.

El seu programa estrella és eBird, equivalent a Ornitho, amb una vocació no només nordamericana sinó també cada vegada més global. Amb un pressupost de 24 milions de dòlars (per cert, procedents en gran part de donacions privades), el Cornell Lab of Ornithology (the Lab, com diuen ells) està portant a terme projectes monumentals utilitzant els milions de dades que aporten els participants dels projectes de ciència ciutadana. Aquest pressupost enorme, la seva vinculació amb els investigadors de la Universitat de Cornell, la col·laboració de milions de ciutadans i un staff de 300 persones amb una quantitat equivalent de becaris i voluntaris a les seves instal·lacions, els permet deixar-nos bocabadats amb la feina que fan.

Quan Steve Kelling va venir el juny ens va ensenyar una aplicació a punt de ser posada en producció que identificava ocells a partir de fotografies. Steve em va ensenyar una foto bastant dolenta d'un sparrow americà (en diuen sparrows, pardals, però en realitat són emberícids, com el gratapalles, cruixidell, hortolà, etc.). Va carregar l'aplicació, li va dir que identifiqués l'ocell de la foto i... zas! l'app ho va saber al moment.

Aquesta app es diu Merlin ID i està disponible gratuïtament per iOS i Android. És molt fàcil d'utilitzar. Quan hi entres, senzillament li dius que vols identificar un ocell d'una foto, et pregunta el lloc on l'has vist i la data, selecciones la foto, marques amb un quadrat on està l'ocell que vols identificar, li dius que endavant i Merlin ID intenta identificar-lo. La seva base de dades inclou més de 500 ocells de Nordamèrica i, segons diuen, la taxa d'encert és molt, molt alta. Encara falten algunes espècies difícils però 500 em sembla ja una xifra respectable. En el vídeo que us carrego aquí, Merlin ID identifica sense problemes un pardal femella. La foto l'he agafada d'Internet i m'invento que està a Nova York.


 Cool, eh? L'app, lògicament, és molt interessant però personalment encara m'impressiona més com l'han fet. No han agafat una base de dades de fotos i uns especialistes han començat a posar paràmetres d'identificació de cada espècie sinó que ho han fet milers de col·laboradors. El Lab va demanar als seus col·laboradors de projectes de ciència ciutadana que comencessin a pujar fotos d'ocells que estiguessin positivament identificats. Un cop allí, els col·laboradors havien d'indicar què era el bec, què era la cua, les ales, el cos, etc., etc. i el programa començava a aprendre solet els trets d'identificació de cada ocells. A més, a les fotos, lògicament, els ocells estaven de costat, de front, d'esquena o vistos des de qualsevol perspectiva així que el programa aprenia on estaven les diferents parts de l'ocell des d'aquestes diferents vistes. Impressionant.

A part d'utilitzar la fotografia, Merlin ID també mira que sigui raonable veure aquell ocell en la zona on estàs connectant-se a eBird i comprovant quina freqüència d'observacions hi ha d'aquella espècie en aquella localitat. Com que ofereix diferents alternatives, col·loca en primer lloc les que semblen lògiques segons les dades de eBird, que en aquests moments compta amb una impressionant base de dades de... 370 milions d'observacions!.

També es pot escoltar el cant de les espècies que Merlin ID creu haver identificar per si t'ajuden en cas de dubte. Cool, cool, cool...

Veient això segur que us heu fet dues preguntes:

1.- Quan diantre podem tenir això per als ocells europeus?
2.- Quan ho tindrem per identificació de cants? (segur que aquesta encara us molaria més!)

Bon birding!   

 





Comentaris

  1. Jo trobo apasionant quan veig un ocell i no el puc identificar, cosa que em passa molt sovint, i haig de "disseccionar" l'ocell amb la guia per saber quin és. Se'n apren molt! Aquesta aplicació potser ho posa massa fàcil !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja! Veig que t'agrada patir. Se suposa que l'aplicació l'hauries de fer servir quan la "dissecció" no ha funcionat. No crec que la gent faci la foto gairebé sense mirar l'ocell i el passi pel Merlin ID. Es tracta de tenir una última oportunitat per identificar-lo.

      Elimina
  2. Respostes
    1. Fe d'errades: no són 24 milions de dòlars sinó... 27 milions! Al Facebook he posat foto del Financial Report de l'any, la mare que els va parir... :-)

      Elimina
    2. Per els ocells de Catalunya, en Celdoni Fonoll va treure fa molt temps un llibre "Veus d'Ocells" que inclou un CD amb els cants respectius

      Elimina
    3. Sí, aquest llibre està molt bé. Jo el tinc i el vaig fer servir en el seu moment. De tota manera, cal dir que ara hi ha molts recursos a la xarxa que ja han pujat de nivell.

      Elimina
  3. Ara a Merlín ja tenim l'identificador de sons! L'he provat i no m'ha dit que era!... (era un tallarol capnegre super ben gravat i de molt bon so)!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És curiós, l'article és de 2016 i veig que Merlin ha millorat molt en la identificació de fotos (ara trobo que ja és molt bo, encara que a vegades patina una mica) però a la part d'id automàtica de sons encara li queda molt. De tota manera, quatre o cinc anyets més i veuràs... Jajaja!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars