Atlas català i europeu: com puc ajudar?
L'Atlas català
El Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya entra ja en la seva recta final. Entre aquesta temporada i el 2018 s'hauran de mostrejar les quadrícules més inaccessibles i menys ben cobertes del nostre territori. Cal fer una última empenta per tal que el nostre Atles sigui un altre cop un dels més ben parits del món (i xulejar tant com puguem, per què negar-ho?).
Aquí teniu unes notes sobre coses que podem fer des de l'opció Nou Atles dels ocells Nidificants que podeu trobar al menú d'Ornitho.
I aquí els mapes d'assignació de quadrícules on podeu veure on es necessita més feina de camp per fer aquesta última empenta.
A aquest mapa s'hi pot accedir des d'aquesta adreça
Cool, eh? S'ha de reconèixer que ho tenim fàcil per fer-nos una idea d'on podem donar un cop de mà amb més eficàcia, així que ja no teniu excusa. Encara que no agafeu un quadrat per fer el mostreig complet si, per exemple, encara no creieu que sigueu prou experts, poden fer visites a les quadrícules poc cobertes per anar aportant dades i entrar-les a Ornitho. En aquestes zones qualsevol dada és benvinguda!
I la Europea?
Com diria cert gran filòsof... I la Europea? Doncs també cal parlar de l'Atlas Europeu que és un projecte d'un abast impressionant. Un Atlas d'Europa que per l'est arriba fins a Rússia als Urals i pel sud fins a Turquia, cobrint 50 països i 5.000 quadrícules de 50x50 kms. L'ICO ha dissenyat la metodologia de treball i és un dels coordinadors de l'Atlas Europeu.
Si a l'Atlas català parlem de certs racons del país amb necessitats de major cobertura, a l'Atlas europeu això es magnifica, amb diferents zones d'Europa insuficientment cobertes i amb altres on no només hi manca cobertura sinó que, a més, hi ha extraordinàries dificultats de seguretat per campar amb uns prismàtics amb la facilitat que ho fem aquí. Ja em direu qui és el guapo que s'atreveix a anar a fer treball de camp a Crimea, a l'est de Turquia prop de la frontera amb Síria o a les zones que encara estan plenes de mines antipersona als Balcans.
A més, a Rússia hi ha extenses zones a centenars de kms del poble més proper que són completament inaccessibles si no s'hi arriba amb helicòpter, remuntant rius amb kaiak i suportant mil dificultats d'escala èpica. No cal dir que falta molt finançament per poder cobrir aquestes zones remotes, per això, el Delta Birding Festival aconseguirà destinar diners per enviar dues expedicions, una a Cap Kanin, a la Península de Kola, Rússia i l'altra en regions muntanyoses de Grècia.
Aquí un servidor us dóna algunes idees de com col·laborar. Veureu que hi ha llocs dels que es necessiten dades molt més propers que la Península de Kola...
Podeu accedir a la web del European Breeding Bird Atlas 2 a www.ebba2.info
En resum, tal i com va dir John Fitzgerald Kennedy "No et preguntis què pot fer l'Atlas per tu sinó que pots fer tu per l'Atlas".
Bon birding!
I l'ICO paga unes birres per cada quadrícula assignada? :-) :-)
ResponEliminaVinga, que ja és el darrer any!
Una birra te la pago jo mateix! Jajaja!
ResponEliminaBona nit Abel, no se si em recordaras però em dic Guillermo Mariscal i fa dos anys vaig fer uns cursos d'ornitologia a Vilassar de Dalt amb tú...T'escric perquè estic començant el treball de recerca de Batxillerat i el faré d'ornitologia i m'agradaria que com a ornitóleg m'ajudessis si és possible a concretar una mica més dins del tema i en la informació. Moltes gràcies.
ResponEliminaHola Guillermo,
EliminaSí i tant. Me'n recordo de tu i el teu pare. M'alegra veure que continues en la bretxa dels ocells!
Cap problema. Truca'm a l'ICO o envia'm correu i mirem de concretar el tema del TR.
Salut!
Moltes gràcies, si em poguessis facilitar una adreça de correu electrònic... la meva és guillermomariscalvizcaya@gmail.com
Elimina