Al rosa, l'amor s'hi posa: invasió d'estornells rosats.

Uns quants estornells rosats disposats a envair Europa (Font: wikimedia)

Aquesta passada primavera de 2018 hem tingut una invasió sobtada d'estornells rosats  (Pastor roseus) que ningú no s'esperava. Però, d'on venien aquests estornells? La seva zona de nidificació va des de l'est d'Europa fins a l'extrem del Kazajastan a tocar de Mongòlia i Xina i fins al sud a Afganistan. Les zones de cria més properes a nosaltres les tenim a Macedònia, Bulgària i Romania, a més d'algun punt del nord-est de Grècia. Aquest ocell migra en direcció sud est o sud, segons quina sigui la seva població, cap a l'Índia i Sri Lanka, per tant, una migració cap a l'oest i nord oest com s'ha produït aquest any no correspon amb les seves pautes migratòries regulars. He trobat informació molt curiosa sobre la biologia de l'estornell rosat, uns reports d'ornitòlegs francesos a Ornithomedia i he fet alguns mapes curiosos sobre les cites d'aquesta espècie a Catalunya i Europa aquesta primavera.


Distribució de l'estornell rosat. Rosa: àrea de cria, Gris: àrea d'hivernada, Groc: zones de migració habituals.
L'estornell rosat és una espècie que depèn molt de recursos que poden tenir grans altibaixos, principalment determinats ortòpters, és a dir, saltamartins, llagostes i similars. Sembla que té una especial predilecció per la llagosta mediterrània (Dociostaurus maroccanus) i que una invasió anterior de l'any 2000 es va poder correlacionar amb una manca d'aquesta llagosta a les seves zones de cria que va forçar els ocells a fer moviments dispersius.

Cria en grans colònies a penyasegats rocallosos i una de les colònies més ben estudiada de l'espècie és la que hi ha a Karnobat, de la que se'n fa el seguiment des de fa 25 anys. Alguns anys hi crien milers de parelles mentre que altres anys el nombre baixa, ni més ni menys, que a zero. En aquesta colònia, els ocells tenen una dieta que combina ortòpters i fruits, especialment mores i cirereres, a més de figues i fruits carnosos. El 2017 van anellar un cert nombre d'estornells a Karnobat que van proporcionar dues interessants recuperacions al Pakistan, en una zona de migració habitual, a 4.222 Kms de distància. Van ser dos mascles joves que van ser morts en una zona on se'n cacen molt per consum humà i pel fet que l'estornell rosat es considera allí una plaga.

Aquesta primavera se n'han vist a centenars als països més propers a l'àrea de distribució, com Àustria, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia (teniu clar distingir aquests dos països?) i la palma se l'emporta Sèrbia amb un estol de 2.000 individus! Però la invasió no ha acabat en aquestes zones més properes, Itàlia, França, Alemanya, Països baixos i el Regne Unit també n'han tingut a cabassos, arribant també a Suècia en certa quantitat. En general, aquest tipus d'espècies orientals tenen poca facilitat per entrar a la Península Ibèrica, no sé si per la suposada barrera que serien els Pirineus o perquè si segueixen una orientació oest o nord oest, aquí els suposaria fer un gir cap al sud que no quadraria amb la pauta seguida fins al moment. Però enguany els estornells rosats han decidit entrar també a la Península, especialment a les zones més properes a la procedència dels ocells, com Catalunya.


Registres a eBird d'estornell rosat aquesta primavera
En el mapa extret de eBird, malgrat que faltin gran quantitat de cites en territori Ornitho (França, Alemanya, Itàlia, Polònia...) es veu bé la pauta que ha seguit la irrupció d'enguany (aprofito per reivindicar la importància d'EuroBirdPortal per unificar les bases de dades). A Catalunya, han aparegut estornells rosats que han fet les delícies de molta gent que volia fer el bimbo (un determinat punt al Maresme es va convertir en una mena de Pastor roseus Meeting Point del qual no us podeu perdre una interessantíssima crònica il·lustrada a rarebirds.cat). Les comarques més agraciades han estat les del litoral, amb un pessig també a ponent.


Estornells rosats reportats a Catalunya (Ornitho)


Estornells rosats reportats a França (Ornitho)
És curiós veure el mapa de França, on hi ha moltes cites des de Marsella al Rosselló, però comparant-ho amb el mapa de Catalunya em fa la sensació que de cop disminueix la intensitat. És el gir al sud? Són els Pirineus que ho limiten? No sé si només és una impressió personal però crec que alguna cosa hi ha que fa de "filtre" en l'entrada d'aquests ocells a la Península.

Per què es va produir la invasió? Segons reporta a Ornithomedia l'ornitòleg François Chaib els anys 2016 i 2017 la colònia Karnobat estava formada per més de 2.000 parelles, mentre que aquest any 2018, pràcticament ha estat deserta i possiblement no ha estat l'única colònia Búlgara on ha passat això. També, de cop han aparegut nombrosos ocells intentant establir noves colònies en zones de Bulgària i Romania, com ha passat en una localitat a la vora del mar Negre, on han aparegut 4.000 adults creant una nova colònia. Impressionant!

Té sentit, doncs, pensar que molts dels ocells que han arribat aquí són ocells de les colònies de Bulgària, especialment Karnobat, que han estat desertades aquesta temporada de cria.

Ai, senyor, que feliç seria si de cop apareguessin 4.000 estornells rosats intentant fer niu al meu local patch...

Bon birding!

Referències Ornithomedia:
http://www.ornithomedia.com/breves/afflux-etourneaux-roselins-dans-sud-est-sud-europe-mai-2018-02694.html 
http://www.ornithomedia.com/magazine/analyses/cas-interessant-colonie-cas-interessant-colonie-etourneaux-roselins-bulgarietourneaux-roselins-bulgarie-02704.html?utm_source=sendinblue&utm_campaign=Newsletter_de_juin_2018&utm_medium=email 


Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars