Aigua fresqueta, que fa fred

Els aficionats a posar menjar per als ocells al jardí sabem que hi ha una varietat d'aliments que atrauen una corresponent varietat d'ocells. Posem escaiola per pinsans i pardals, negrilló per caderneres, llavor de nap per gafarrons i lluers, cacauets, mantega i llard per mallerengues, fruita per merles i tallarols de casquet, cucs de la farina per pit-rojos i cotxes fumades i molles de pa, magdalenes o galetes per tothom.

Una menjadora ben assortida és un goig de veure. Haig de dir que el meu jardí no és precisament espectacular; visc en una zona periurbana en la que podem trobar més ocells que al típic centre de ciment d'una ciutat però que està molt lluny de tenir la mateixa varietat que els jardins propers a zones rurals que tenen alguns companys meus o els que es veuen en moltes entrades a Ocells dels Jardins, on veus que el personal xala de veritat amb uns visitants variats i abundants. Tot i així, tinc un nombre decent de pardals, mallerengues, garses, cotxes fumades, pit-rojos i tallarols de casquet que em venen a distreure cada dia.

Aquests últims dies estic jugant amb una webcam que em fa les funcions de Gran Germà dels ocells que es passegen per la meva menjadora. La puc visualitzar des de qualsevol ordinador amb accés a Internet i des del mòbil. No cal dir que constitueix una excel·lent distracció en moments de necessitat (com les reunions familiars...). De fet, deixo el mòbil monitoritzant la menjadora i no puc parar de mirar-lo! Francament, em costa d'entendre com després de tants anys mirant ocells, en els que he vist centenars o milers de mallerengues carboneres i pardals comuns, encara em sento fascinat per cada vegada que un d'aquests bitxos treu el nas a prop meu.
Però apart de fer aquestes reflexions romàtiques sobre la meva afició als ocells, volia parlar aquí de l'afició a l'aigua que tenen els ocells. És fàcil entendre que a l'estiu, quan fa aquella calor sufocant, els ocells necessitin aigua per calmar la seva sed i banyar-se però, en canvi, no ens sembla tan evident en aquests dies d'hivern, quan el fred, la humitat i el glaç més aviat inviten a mantenir-se lluny de l'aigua. 

Foto de Ferran Latre, com totes les que segueixen. El seu abeurador (de fet, més aviat una ornitopiscina olímpica) és una canya!
Res més lluny de la realitat. A la meva menjadora en zona, com us deia, poc concorreguda, hi tinc també un plat de llauna d'un test que m'encarrego de mantenir ple d'aigua cada dia. És sorprenent com aquest plat em reporta el gaudi constant d'ocells que venen a beure i, sobretot, a banyar-se. A més, hi venen altres espècies que no solen aparèixer a la menjadora, com és el cas dels tallarols capnegre i de casquet. Fins i tot en dies que ha plogut recentment i que, per tant, hi ha d'haver bassals d'aigua en les proximitats, aquest plat continua sent visitat amb assiduïtat. Molts companys em comenten també que els seus punts d'aigua tenen un gran èxit entre els seus ocells locals.

Qui millor ho sap això són els aficionats a la fotografia perquè, a més de portar ocells en quantitats respectables, els ofereix l'oportunitat de fer fotografies de gran bellesa plàstica, aprofitant reflexos en l'aigua en calma o les gotes que s'esquitxen de l'ocell quan es banya activament. Molt sovint, els fotògrafs mostren la seva sorpresa per la presència d'espècies al seu abeurador que no havien detectat pels voltants. En força casos això serà degut a que l'ocell havia passat desapercebut a l'observador però estic segur que en molts altres senzillament l'ocell ve de lluny a aprofitar aquella aigua tan preciosa sense fer-se gaire evident ni estar més estona de la necessària.




Possiblement els ocells s'acosten més als abeuradors per banyar-se que per beure, o sigui que potser els hauríem de canviar el nom a banyeres o banys però no crec que aquest canvi tingués èxit (tot i així, els anglosaxons en diuen bird bath). Una cosa interessant que se m'acut ara és posar la meva estimada webcam enfocant la meva llauna plena d'aigua i mirar què fa un ocell quan hi ve: només beu? només es banya? o fa totes dues coses? Llenço la pregunta, a veure si algun fotògraf que té algun abeurador agafa el testimoni.

Per les fotos que veig del personal, l'experiència pròpia i el que comenten col·legues, possiblement podríem determinar que l'abeurador ideal hauria de tenir:

  1. Zones de poca profunditat a l'alçada de les diferents espècies (un mosquiter necessita que hi hagi menys profunditat que una merla).
  2. Aigua neta (cosa bastant òbvia).
  3. Preferentment aigua en moviment en algun punt (cascada, rajolí, font).
  4. Cobertura vegetal a prop (per si ve l'esparver de torn).
  5. Posats a demanar, per fer feliços a blauets i bernats, estaria bé tenir-hi peixos i granotes (no entro aquí en els requeriments que necessitaríem per tal que aquests hi visquessin).
Il·lustro aquesta entrada amb fotos del meu amic Ferran Latre; el punyetero té alguna cosa més que un abeurador, de fet, s'ha construït una mena d'ornitopiscina olímpica, amb zones de diferents profunditats, una potent cascada, l'aigua es filtra amb circuit de graves i plantes menja-brutícia, una illeta, postes estratègicament situats per seduir blauets i tot això observable des d'un confortable aguait de luxe. Total, que el tio fa unes fotos xulíssimes que podeu veure a Facebook a La Bassa d'en Ferran (aquesta publicitat és gratis, ho prometo).










Però no defalliu. Si no podeu fer-vos una bassa que els ocells locals considerin els banys turcs de luxe del barri, penseu que un simple plat de llauna com el meu us pot portar ocells inesperats al vostre jardí, patí o balcó i obsequiar-vos amb el seu xipolleig amb l'aigua.

Bon birding!


Comentaris

  1. Bon dia Abel el tema de les web cam com ho fas? Quina marca es de web cam i on la puc trobar?Fa temps que busco aquest tema de control visual en directe de menjadores i caixes niu i veig que tu ho tens sol.lucionat.
    Et deixo el meu mòbil. Merci pel teu temps.
    Eduard Viver 636436925

    ResponElimina
    Respostes
    1. He estat fora d'òrbita uns dies i per això no t'havia contestat. Disculpa.
      Envia'm un correu via Facebook, per exemple, i t'enviaré un document amb les característiques tècniques i instruccions d'instal·lació de la webcam que jo he utilitzat. Tant per email com per telèfon és complicat d'explicar. És una càmera Samsung que surt per uns 160€ i és relativament fàcil d'instal·lar, tot i que té algunes tonteries que és millor saber-les abans. Les instruccions que et passaré són meves per un projecte en el que estic.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars